Hei!
Jeg studerer Master i Matvitenskap og valgte å dra på
utveksling til Wageningen University & Research i Nederland høsten 2017. Dette
er jeg veldig glad for at jeg gjorde! Selv om det var litt arbeid i forkant av
utvekslingsoppholdet var det så absolutt verdt det.
Utvekslingsoppholdet mitt ble som forventa, jeg ble kjent
med mennesker fra hele verden og fikk kjenne på hvordan det er å jobbe i
internasjonale grupper. I Wageningen er de veldig opptatt av å arbeide i
grupper, og vi hadde gruppearbeid i alle fem fagene jeg tok der. Gruppene blir
som regel satt opp av emneansvarlig slik at de sikrer flest mulig nasjonaliteter
innad i gruppene.
Emnene jeg valgte å ta var en blanding mellom obligatoriske
emner fra masteren min på NMBU og andre spennende kurs som ikke tilbys her hjemme.
Jeg tok blant annet et fag som heter Molecular Gastronomy, noe som var veldig
spennende og man fikk brukt kunnskap om matkjemi og matfysikk i praksis. Jeg fikk
ta alle emnene jeg ønsket å ta, og det var ingen problemer med å melde seg opp
i emner. Siden jeg dro på mitt første semester på masteren valgte jeg flest fag
beregnet på master, men også noen fag som tilhørte ulike bachelorgrader der. Matvitenskap
er veldig stort i Wageningen, og de har hele ni ulike retninger på masteren i Food
Technology. Alle masterfag undervises på engelsk, og mange av bachelor fagene
også, dette gjorde at det var mange emner å velge mellom. Jeg hadde fått
forhåndsgodkjent alle emnene jeg ville ta før avreise, og trengte ikke å endre
noe underveis.
Den faglige kvaliteten på universitetet er høy, og det
forventes mye av studentene. Dette gjenspeiles i flinke og interesserte lærere
som var hjelpsomme dersom det var noe man slet med. Skoledagene varte lenger og
var tøffere enn det jeg er vant med, men jeg kom fort inn idet. Det er også et
stort og bredt tilbud av fritidsaktiviteter man kan være med på, jeg spilte
blant annet håndball to ganger i uken. Det var veldig hyggelig å kunne drive
med noe jeg gjør til vanlig hjemme i Norge selv om jeg var i et annet land.
Midlene jeg fikk fra Lånekassen og Erasmus kom godt med og
gjorde det mulig for meg å kunne reise på utveksling uten å ha spart opp penger
på forhånd. Jeg bodde i studentbolig fra studentsamskipnaden i Wagenigen, og
var fornøyd med det. Husleie var det samme som jeg betaler her på Ås, men det
meste er litt billigere i Nederland enn i Norge. I Wageningen blir det også arrangert
mange turer og arrangementer for både internasjonale og andre studenter, dette
var noe jeg utnyttet til det fulle. Jeg fikk reist på julemarked i Düsseldorf,
en tur til Sveits og mange dagsturer rundt i Nederland.
Ved å dra på utveksling fikk jeg utfordret meg selv og
opplevd noe helt nytt. Det var veldig spennende å dra til et nytt land uten å
kjenne noen, men etter AID (Annual Introduction Days), tilsvarende fadderuka her
på Ås, hadde jeg allerede blitt kjent med mange nye mennesker. Det at man
jobber så mye i grupper gjorde at jeg hele tiden ble kjent med nye mennesker
fra forskjellige bakgrunner og kulturer. Jeg oppnådde det jeg ønsket ved å dra
på utveksling, og vil anbefale andre å gjøre det samme. Etter tre år på Ås var
det veldig forfriskende med nye opplevelser, og jeg har lært mye, både faglig
og sosialt.
Stikkord: Nederland, Wageningen University & Research, Food Science, Master, Food Technology, Matvitenskap produksjon og utvikling
Comments
Post a Comment