Bonjour! Jeg heter
Helene og har vært på utveksling til l’École Supérieure d’Agriculture d’Angers
(ESA) i Frankrike det siste halvåret av bacheloren min i plantevitenskap.
Fag/Emner:
Jeg
gikk et program med et fastsatt opplegg innen matvitenskap og produktinnovasjon
som de kalte «Innovation and Transformation of local food products». Det var
mye fokus på sertifisering og beskyttelse av lokale matprodukter og merking av
mat, samt noe grunnleggende biokjemi og ernæring og prosjekter innen
produktutvikling. Vi hadde i hovedsak gruppearbeid med presentasjoner og
rapportinnleveringer. Det største prosjektet var et gruppeprosjekt hvor vi
skulle utvikle et nytt produkt. Vi laget et konsept, testet det ut flere ganger
i lab, laget merkelapp og innpakning for produktet vårt og presenterte alt i
rapporter og muntlig. I starten av mai hadde vi en skriftlig eksamen, og to i
starten av juni.
Det
var ikke noen få større emner på samme måte som på NMBU, men flere små emner
med vurderinger underveis. Dette betød at vi var innom mye forskjellig og fikk
god øvelse i gruppearbeid og presentasjoner, men det gjorde det også til tider
vanskelig å ha oversikt over planen og hvor mye de ulike innleveringene telte
mot den endelige karakteren. Jeg opplevde at det ikke alltid var tydelig hva
som var forventet for hvert prosjekt.
Personlig
utvikling:
Jeg valgte å dra på utveksling for å oppleve å leve i en ny kultur og møte mennesker fra mange ulike bakgrunner, samt lære meg litt mer fransk. Utve
ksling er en gyllen mulighet til å få mer erfaring med å arbeide i et internasjonalt miljø og oppleve hvordan undervisning og prosjektarbeid er ulikt fra hjemme. Og så synes jeg det virket veldig gøy!Bolig:
ESA
var veldig hjelpsomme i å finne bolig. De sendte en liste med alternativer både
på studentbolig og privat og så kunne en sende inn ønsker, med førstemann-til-mølla-prinsipp.
Jeg hadde litt problemer med å få kontakt med dem da jeg ville ha mer
informasjon om de private boligene, og fikk ikke førstevalget på studentbolig.
Men til slutt var jeg veldig fornøyd med å bo i vertsfamilie, for jeg fikk øvet
på å snakke fransk og det var ikke langt unna studentboligene. Leien var på 400
eur som var rundt 4500 nok og jeg fikk 80 eur i måneden fra CAF mot leien (så
husk å søke om CAF om du drar til Frankrike!). Noen av studentboligene var også
billigere enn dette. Merk at de fleste studentboligene ikke hadde ovn, men kun
kokeplater og mikro.
Om
universitetet:
L’Ecole
Superieure d’Agriculture d’Angers er en liten skole med campus i Angers og i
Paris. De har rundt 3200 studenter, inkludert dem som studerer i Paris og på
nett. Skolen har en relativt høy prosent av internasjonale studenter. Det er
laboratorier for kjemiske analyser og matvitenskapelige eksperimenter, i
tillegg til en egen lab for sensoriske analyser. Hver onsdag var det et sosialt
arrangement åpent for alle i kantinen hvor en kunne møte andre studenter. Det
var også flere studentforeninger en kunne melde seg inn i, selv om det meste
foregikk på fransk.
Alle
emnene i programmet var på engelsk og for min del var det ikke et problem. På
planen stod det egentlig at vi skulle ha franskundervisning men dette var ikke
organisert. Etter hvert kom vi i kontakt med en gruppe franske studenter vi
hadde litt undervisning med, og det var muligheter for å organisere å øve i
mindre grupper. For min del ble det mest hos vertsfamilien at jeg øvde på å
snakke fransk. Min opplevelse var at de aller fleste franskmenn jeg snakket med
var veldig tålmodige med fransken min og mange kunne også litt engelsk.
Var
det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta?:
Programmet
jeg fulgte hadde en fast plan for hele klassen så jeg trengte ikke å søke om
emner.
Fikk
du godkjent alle emnene dine da du kom hjem?:
Jeg fikk alle emnene godkjent uten problemer.
Er
du fornøyd med den faglige kvaliteten på universitetet?:
Programmet
jeg endte opp med å ta var ikke like relevant for bakgrunnen min og mer rettet
mot studenter fra en markedsføring eller business bakgrunn. For min del var det
fint fordi jeg hadde lyst til å prøve noe nytt, men jeg merket også at noe av
det naturvitenskapelige innholdet ble ganske grunnleggende og jeg hadde noen
kunnskapshull innen business-fag som andre studenter kunne mer om. Vi hadde
noen emner innen matvitenskap som var relativt grunnleggende i forhold til
fagene jeg allerede hadde hatt på NMBU, men det var også en fin repetisjon mer
spisset mot en praktisk tilnærming i næringsmiddelindustrien.
Det
var også et program innen planteforedling og genetikk som jeg var meldt opp i
først, men inntrykket jeg fikk var at det var mest repetisjon fra det man lærer
i BIO120 og BIO248. Det er derimot en internship-periode i programmet de siste
7-9 ukene hvor en kan jobbe på en av planteforedlingsstasjonene i området, som
er en unik mulighet om en er interessert i det.
Jeg
vil si den faglige kvaliteten generelt var lavere enn jeg hadde forventet, men
at jeg fortsatt fikk for det meste godt utbytte av undervisningen og hadde mye
læring i gruppearbeid og prosjektledelse. Flere av emnene var interessante og
det var varierte læringsaktiviteter som lab, bedriftsbesøk og gruppeoppgaver.
Noe
jeg ikke klarte å bli vant til var de lange forelesningene. Det var ikke
uvanlig at en forelesning kunne vare i 2 timer uten pause, men det varierte fra
foreleser til foreleser.
Hvor
langt rakk midlene du fikk fra Lånekassen/Erasmusstipend?:
Levekostnader
var rundt det samme eller noe lavere enn i Norge og med midlene jeg fikk kunne
jeg også dra på turer og være mye med sosialt uten bekymring. Støtten fra CAF
hjelper også så det er et tips om du skal på utveksling til Frankrike!
Oppnådde
du det du ønsket ved å dra på utveksling?:
Ja!
Jeg ville møte nye mennesker og oppleve hverdagen i en annen kultur og fikk
absolutt mange opplevelser for livet som jeg tar med meg videre.
Er
du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å
gjøre det samme?:
Jeg
vil absolutt anbefale å dra på utveksling! Uansett hvordan det blir er det en
god erfaring å klare seg i et helt annet miljø og en ny kultur, og man møter
mennesker fra mange ulike bakgrunner. Jeg er sikker på at en finner andre
utvekslingsstudenter overalt og folk som vil bli kjent med nye, så det er bare
å hoppe i det! Man lærer mye både om seg selv og andre kulturer. Og så er det
bare veldig gøy! Ofte er man med en gjeng mennesker som vil gjøre det beste ut
av utvekslingsoppholdet sitt og finner på mye sosialt.
Stikkord:
Frankrike, ESA, Plantevitenskap, Matvitenskap, Bachelor, Food business, Angers
Comments
Post a Comment