Maren Fjeld Olsen
Jeg dro til universitet i Napoli, Federico II, høsten 2024. Dette oppholdet inngikk blant mine valgfrie emner i mitt tredje semester på master i bioøkonomi. Universitetet ligger i Campania-regionen med perler som Amalfikysten og Capri bare et par timer unna.
Jeg var innlemmet i masterprogrammet for ‘Sustainable
Food Systems’ og ‘Food Innovation and Product Design’. Disse er begge
Erasmus Mundus masterprogram som det er mulig å søke på etter fullført
bachelor. Jeg tok kun to emner i Napoli, da jeg var nødt til å følge
masterforberedende emner på NMBU samtidig. Emnene gikk på engelsk, ‘Mediterranean
Diets Products and Ingredients’ og ‘Circular Economy’, og hadde
forelesninger alle dager bortsett fra onsdag. Eksamensformen varierte, men inkluderte
både en skriftlig og muntlig del. Arbeidsmengden var moderat, og jeg har lært
mye som jeg ikke hadde visst om jeg hadde blitt på NMBU. Professorene var
veldig behjelpelige og ønsket å gjøre eksamensperioden så enkel som mulig.
Derfor fikk jeg lov å fullføre begge emnene før jul, istedenfor å vente med
eksamen til februar. Slik fikk jeg reise hjem tidligere og kunne begynne på
masteroppgaven.
UNINA Federico II hadde i 2024 sitt 800 års jubileum, og er
verdens eldste statsstøttede institusjon for forskning og høyere utdanning.
Fakultetet jeg var student ved (Dipartimento di Agraria) har sitt campus
i Portici, 35 minutter med tog fra Napoli Centrale. Universitetet er godt
utstyrt med egne bibliotek, laboratorier og et begrenset antall lesesaler.
Campus i Portici bar fortsatt preg av at det pleide å være et kongelig palass,
og hadde blant annet sin egne botaniske hage. Jeg opplevde at professorene der
nede, er veldig prestasjonsdrevet og opptatt av gode resultater. Oppholdet
krever derfor en del selvstudie, som kanskje ikke alltid er forenlig med ønsket
om å være sosial og studier hjemme i Norge.
Jeg har møtt mange fine mennesker både gjennom studiet og
privat. De har åpnet øynene mine for nye måter å leve på, og jeg har møtt
mennesker fra hele verden. Dette er også til dels hvorfor jeg ville reise på
utveksling. Det gir deg også muligheten til å bo i et nytt land, lære språk og samtidig
studere noe du kan ta med deg videre. Jeg opplever at mange av situasjonene man
havner oppi når man er på utveksling, er erfaringer man kan ta med seg inn i
arbeidslivet på ulike måter. I tillegg har oppholdet ved et universitet i sør-Italia
lært meg mye om kortreist matproduksjon, råvarer, og autentiske matopplevelser.
Selv om denne praksisen ikke er direkte overførbar til norsk industri og
matproduksjon, er både tankemåte og teori noe jeg vil ta med meg videre.
Jeg leide bolig privat, gjennom skolens internasjonale organisasjon
(IWD), der de fungerte som en tredjepart. I en mafiastyrt by som Napoli
opplevde jeg det som en ekstra trygghet at organisasjonen hadde et godt forhold
til huseier og forsikret at leiligheten var levedyktig før jeg kom dit. Det var
mulig å leie både enkelt- og dobbeltrom. Jeg betalte 370€/mnd og delte rommet med ei anna jente fra
Italia. Det er kanskje litt uvanlig å dele rom, men jeg bestemte meg for å
lytte til venninners tidligere erfaringer og tok sjansen. Det var det verdt. Så
ta dette som et tegn på at det kan gå helt fint å dele rom med en annen.
Den eneste nedsiden med opplegget var at leieperioden var låst til seks måneder, uavhengig av når oppholdet var over. Det er også lurt å være obs på avvik fra husleiekontrakten underveis. Om man ikke passer på hender det at huseier prøver å legge til utgifter som i utgangspunktet er inkludert (les: varme eller strøm).
Da jeg dro til Italia, kunne jeg ikke noe italiensk. Jeg
takket derfor ja til tilbudet om å lære italiensk gratis, gjennom skolens egne
språkkurs (50 timer ila. Tre uker). I tillegg til denne pangstarten er det noe
eget når man hører språket rundt seg hele tiden. Jeg er stolt over nivået jeg
nådde ila disse tre og en halv månedene. Fra å ikke kunne noe kan jeg nå gå på
butikken og bestille på restauranter. Den ultimate prøven kom i form av et studiebesøk
til en buffalofarm som produserte egen mozzarella. Guidingen gikk selvfølgelig
på italiensk, og jeg er personlig fornøyd med hvor mye jeg fikk med meg fra
denne dagen.
For å reise til Italia er det ingen studentvisum, men en del
papirarbeid for å bekrefte at man har startet studiene. Min opplevelse var at
dette tok veldig lang tid, og de svarer som regel veldig tregt på alle
forespørsler. Mitt råd er derfor å stikke innom utvekslingskontoret hver dag
frem til du får svar. Italienere lever etter en annen klokke enn oss nordmenn,
og det er det bare å bli vant til med en gang 😉
Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du
anbefale andre studenter å gjøre det samme?
Jeg er
fornøyd med utvekslingsoppholdet mitt, men ber deg være obs på en ting. Jeg var
nødt til å ta emner ved NMBU samtidig, og Napolis infrastruktur og dekning er
ikke tilpasset nettstudier. Jeg hadde til tider store problemer med WiFi, enten
det var tilkoblet nettverket eller ikke, og vil derfor ikke anbefale dette om
du er avhengig av å flere steder på en gang.
Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta?
Det
var ikke vanskelig å finne emner jeg ville ta ettersom de har så mange ulike
program å velge i. De har også veldig mange ulike fakultet, så muligheten for å
finne noe relevant er stort. Særlig på master, har de i tillegg en del engelske
emner man kan velge mellom.
Fikk du godkjent alle emnene dine da du kom
hjem?
Ja,
emnene ble godkjent før jeg dro.
Er du fornøyd med den faglige kvaliteten på
universitetet?
Den
faglige kvaliteten er høy, og særlig på fakultetet der jeg studerte var det
mange veldig kompetente undervisere. De er veldig interessert i aktuelle tema
og har en unik evne til å formidle det de underviser i. Mitt generelle inntrykk
av universitetet, basert på egne og venners erfaringer, er at de ønsker å gi en
veldig ‘hands-on’ tilnærming til studiene og dra nytte av ressurser de har i
nærheten. Blant annet fikk jeg besøke en buffalofarm og gå på pizzarestaurant
for å koble ekte eksempler til det vi lærte i klasserommet.
Hvor langt rakk midlene du fikk fra
Lånekassen/Erasmusstipend?
Napoli
var en nokså billig by å bo i så midlene fra Lånekassen/Erasmusstipendet rakk langt.
Mat og drikke er billig, men byen ligger nærme turistperler som Ischia,
Sorrento og Positano så et besøk hit er selvskrevet, men ikke særlig billig.
Min største utgift, ved siden av månedsleie, var togbillett for å komme meg til
campus (50€/mnd).
Dette var helt nødvendig da både trafikk og distanse gjorde det helt umulig å
gå.
Oppnådde du det du ønsket ved å dra på utveksling?
Absolutt.
Jeg har lært masse om meg selv som menneske, og blitt mer klar over hva jeg har
her i Norge. I tillegg har jeg møtt mennesker som har utvidet min horisont, og
kan ta meg til helt nye steder i verden.
Stikkord: Italia, Università degli Studi di Napoli
Federico II, mat/landbruk, masterprogram i bioøkonomi.
Comments
Post a Comment