August Aalstad, master i bioøkonomi
Om universitetet:
Wageningen er alt i alt en nydelig grønn perle, rik på mangfoldige og levende omgivelser - både kultur og natur. Fint å sykle rundt eller gå tur i nærliggende skog og landlige områder, langs dikene og naturområdet rett utenfor sentrum (med frittgående hester og kuer og et spetakkel av flotte fugler), ned til Rhinen for bading og piknik, til Arboretet eller byens nydelige grønne parker, rundt på campus og hippielandsbyen Drouvendal, eller i byens mange sjarmerende nabolag, kafeer og spisesteder, lokale butikker og bruktmarkeder. De har åpent marked i sentrum på onsdager og lørdager, men maaasse herlig mat og folk og liv og røre… Og generelt et magisk utvalg av vegetar! Noe for enhver smak :)
Wageningen har et veldig grønt, mangfoldig, internasjonalt og innovativt miljø. Bærekraft er et stort fokus. Dette reflekteres i både menneskene, foreningene, omgivelsene, studiene, undervisningen, forskningen og innovasjonen som foregår der. Et myldrende og mangfoldig studentliv med alt du kan tenke deg av store og små foreninger, knyttet til både mening og moro. Noe for alle og enhver - både sosiale, faglige og fysiske aktiviteter. Universitetet har mange utvekslingsstudenter og andre internasjonale, så man blir eksponert for mange kulturelle impulser.
Campus er veldig ny, moderne, mangfoldig, grønn og estetisk. Både innvendig og utvendig. En samlet campus med store og romslige bygninger, korte avstander, god organisering og infrastruktur. Lett å komme seg rundt, både med sykkel og til fots. Gode forelesningssaler, bibliotek og lesesaler, grupperom, kantiner og spisesteder. Og ikke minst en utrolig koselig bar på campus (The Spot), med mye sosialt liv og røre. Grønne uteområder med mange dammer og rikt dyreliv. De har også flere innovasjonssentre knyttet til næringslivet på campus, inkludert to store bygg for innovasjonsaktivitet og inkubatoren StartHub. Det er en liten “Plaza” på campus, med spisesteder og en liten matbutikk. Treningssenteret ligger også midt på campus, med store idrettsbaner og svømmehall. Ellers er det kort avstand til sentrum (og hippie-landsbyen Drouvendaal).
Fag/emner:
På NMBU går jeg master i bioøkonomi, med fordypning i matsystemer, og fokus på plantebasert mat og alternative proteiner. Wageningen har et verdensledende miljø innen disse feltene - både når det gjelder studier, forskning og næringsliv. Food systems & food technology, bioeconomy & biotechnology, environmental science & sustainability transitions, agroecology & seagriculture, oooog mye mye mer :) De har også unike fag og fordypninger innen sirkulærøkonomi og grønt havbruk (tang og tare), som er ganske kult. Rett og slett altfor mange kule fag å velge mellom… :P
Denne gangen tok jeg de følgende fagene, som jeg synes var megabra:
- (FSE21306) Exploring the Futures of Food and Farming
- (AEW32306) Marine Systems
- (BMO33806) Entrepreneurship in the Circular Economy
- (APS51803) Economic Perspectives for a Circular Food System
Jeg meldte meg også opp til diverse emner i fordypningen “seagriculture” for tilgang til innholdet - uten å delta aktivt eller melde meg til vurdering. Disse var også veldig spennende og verdifulle! Skulle ønske det var mye mer tid til å utforske alt, hehe…
- (BEC53806) Sustainable Seaweed Chains
- (AFI51306) Circularity in Aquatic Food Production
Wageningen og Nederland er også verdensledende innen plantebasert mat og alternative proteiner - enormt viktige felter for framtidas matsystem og planetens helse. Om du ønsker å jobbe innen et spennende nytt område hvor du kan ha stor positiv impact med karrieren din, vil jeg anbefale å utforske dette feltet og mulighetene i Wageningen :) Lær mer om alternative proteiner, hvordan studenter verden over skyter fart på utviklingen, og hvordan du selv kan bli med:
- Studentbevegelsen: https://gfi.org/the-alt-protein-project/
- WAPP: https://www.wageningenaltprotein.com/
- WAPP: https://www.instagram.com/wageningenapp/
- NMBU: https://www.instagram.com/nmbualtprotein/
- NMBU: https://www.linkedin.com/company/the-nmbu-alt-protein-project/
I læringen og undervisningen i Wageningen finner man ofte et generelt stort fokus på systemtenking, tverrfaglighet, samarbeidslæring, gruppearbeid, praktisk anvendelse og innovasjon. Dette er både gøy, lærerikt og verdifullt. Kjempeviktige kompetanser i lys av det 21.århundrets kompleksitet, utfordringer og arbeidsliv. Har opplevd at denne tilnærmingen gir relevant praktisk erfaring, og dypere ferdigheter som er langt mer verdifulle enn bare faglig kunnskap.
Wageningen har litt annen struktur på perioder og fag enn NMBU. De har seks kortere perioder, heller enn to lange semestre. Man har bare to fag om gangen, som tillater mer fokus og fordypning i disse. Dagen er delt inn i et “morning course” og et “afternoon course”. Fagene har ofte en teoretisk (lecture) og en praktisk (practical) del. Noen ganger er det litt lange dager på skolen, men man blir stort sett ferdig med skolearbeidet mens man er der.
Personlig utvikling:
Jeg var et år på utveksling i Wageningen for 2 år siden under bachelorstudiet mitt (https://nmbuutveksling.blogspot.com/2020/08/erfaringsrapport-wageningen-university.html), og valgte å dra dit på nytt i masteren. Det burde vel si sitt ;) Neida. Joda. Jeg ble veldig glad i både Wageningen, Nederland, miljøet, menneskene og universitetet da jeg var der første gang. Jeg valgte å dra tilbake av et ønske om å fordype relasjonen til alt dette, i tillegg til at de har noen unike emner i matsystemer og bioøkonomi, og et sterkt innovasjonsmiljø innen plantebasert mat og alternative proteiner.
Generelt har utvekslingen(e) for meg vært utrolig meningsfulle og lærerike, både på det personlige og faglige plan. En del kommer av seg selv når man velger å plassere seg i en ny kontekst. Nytt sted og universitet, nye emner og læringsmetoder, nye mennesker og miljøer, ny kultur og natur, nye muligheter og utfordringer... Men det er selvfølgelig viktig å være søkende, proaktiv og engasjert dersom man ønsker å få mest mulig verdi fra oppholdet :)
Utveksling generelt (og Wageningen spesielt) er en fantastisk mulighet til å bli kjent med et stort mangfold, få nye gode venner, internasjonale kontakter og et verdifullt nettverk. Relasjoner er meningsfulle i seg selv, men også nyttige i sammenheng med jobb og karriere. Selv om det ikke har vært noe viktig fokus for min del, har jeg helt klart opplevd økt jobbrelevans og karrieremuligheter fra utvekslingen - både fra læringen, livserfaringen og relasjonene. Ellers byr som sagt utveksling på verdifull livserfaring og selvutvikling langs mange linjer.
Bolig:
I Wageningen er det høyt press(!) på bolig, både private hybler og studenthybler fra Idealis. Veldig lurt å være tidlig ute og proaktiv. God oversikt over muligheter på nettsidene til universitetet (Student Housing - WUR), og et par Facebook-grupper man bør følge aktivt med i forkant (Wageningen Student Plaza, Wageningen Room Sublets). Kjør på og send ut hyggelige meldinger når ledige hybler og rom i kollektiver dukker opp :) Jeg tilbragte mange timer på å skrive omfattende og ærlige søknader, og var heldig med å få positiv respons fra flere student-kollektiver. Anbefaler å legge hjertet i søknadene (særlig om man søker på kollektiver), ved å uttrykke seg genuint og autentisk, og ha fokus på personene man skriver til heller enn seg selv. Unngå selvsentrert fokus («Jeg trenger...», «Jeg ser etter...», osv.) - det er hverken særlig appellerende eller omtenksomt overfor personene man henvender seg til. Vær nysgjerrig på dem, hva du faktisk ønsker å tilby dem, og vil bidra med. Man må naturligvis øve på å uttrykke seg på en slik måte, men det er verdt innsatsen. Det er en del som ikke får skaffet bolig på forhånd, eller ender opp et lite stykke unna Wageningen. Men det er sjeldent noen krise - virker som det nesten alltid ordner seg på en eller annen måte… :)
Språkutvikling:
Wageningen har et veldig internasjonalt miljø, hvor de aller fleste snakker godt engelsk. De fleste fagene går også på engelsk, selv på bachelor-nivå. Ellers finnes det maaaange andre språk man kan lære seg der, både gjennom språkkurs og folk man møter ellers. Nederlandsk, spansk, italiensk, fransk, kinesisk, tysk, osv. Språklæringen går fort når man kommer inn i en hverdag hvor man svømmer i et annet språk: snakker, lytter, leser, skriver (og etterhvert tenker!) på engelsk. Det er selvfølgelig en mental overgang i starten, men jeg har observert og opplevd at man fort kommer inn i flyten, og har en bratt læringskurve :)
Studentvisum og praktisk:
Det praktiske arbeidet rundt utvekslingsoppholdet var helt greit. Mye god info og oversikt online. Jeg har også fått mye uvurderlig hjelp fra utvekslingskoordinatorer på både NMBU og i Wageningen når jeg har lurt på ting. Det var ofte greit å få tak i de fagansvarlige på mail også, som jeg gjorde et par ganger når jeg skulle skifte om på fagene. Praktiske ting som visum, studentregistrering, bankkonto og registrering i kommunen er godt beskrevet online, og du får god hjelp om du spør :)
I etterkant av oppholdet er det også litt praktiske ting som må ordnes: EU Participant Report, erfaringsrapport til blogg, karakterutskrift, språktest, Confirmation of Exchange, osv. Det er selvfølgelig litt arbeid, men både viktig og verdt det.
Ellers synes jeg prosessen i forkant av utvekslingene har vært gøy i seg selv - utforske alle mulighetene, både faglig og fritidsmessig. Man begynner fort å glede seg. Prosessen i etterkant er også verdifull og lærerik, da man får mulighet til å reflektere over alt som har skjedd. Og ikke minst: dele erfaring og innsikt med andre :)
Håper mange av dere får oppleve magien av Wageningen, og griper muligheten til å dra på utveksling! :)
Comments
Post a Comment