Skip to main content

Erfaringsrapport fra Wageningen University & Research, Nederland, våren 2018 - Ådne Coldevin Djønne



Dette blogginnlegget redegjør kort for oppholdet mitt ved Wageningen University & Research. Mitt navn er Ådne Coldevin Djønne og jeg studerer by- og regionplanlegging ved NMBU. Jeg reiste på utveksling til Nederland våren 2018 i mitt 3. år.  

Fag/Emner. 

Jeg hadde opprinnelig tenkt å ta 5 emner for å få totalt 30sp, men endte opp med 3 emner i stedet. Årsaken var at de 2 emnene som gikk i den siste perioden ikke var spesielt relevante for studiet mitt og jeg ønsket meg i tillegg mer tid til å kunne reise rundt og oppleve Nederland. Ettersom de fleste emnene relatert til by- og regionplanlegging gikk på nederlandsk, måtte jeg velge andre typer emner med relevans til studiet mitt. 

De tre emnene jeg endte opp med er som følgende:

GRS-51306 Geo-information Science for Society – 6sp

Dette faget var utfordrende og meget lærerikt. Mesteparten av tiden ble brukt foran pc-en med programmer som ArcMap og Qgis. Hovedvekten i faget gikk ut på å visualisere informasjon hentet fra ulike datakilder og drøfte hvilken betydning ulike geodata kan i en samfunnsmessig kontekst. I utgangspunktet hadde jeg lite erfaring med dataprogrammene som ble benyttet i dette faget men ble godt kjent med dem i en periode på 3 uker. Erfaringsmessig var dette et svært givende fag. Det må innrømmes at det var utfordrende å få til alt, men ble veldig fornøyd med sluttresultatet.Faget gikk i periode 4 og hadde totalt 4 vurderingsformer. Den første delen var fordelt over hele kurset, der man har flere ulike oppgaver relatert til de ulike temaene man lærer hver uke. Typisk skal det løses ulike GIS relaterte spørsmål og man skal forme ulike temakart.  Disse spørsmålene ble så samlet sammen i en felles loggbok (PowerPoint) som ble tatt opp til vurdering. Det var også en skriftlig eksamen bestående av en rekke spørsmål og en skriftlig hjemmeoppgave (essay). Den siste vurdringsformen eller the final assignment, var en oppgave man skulle løse på bakgrunn av hva man hadde lært i løpet av kurset. I dette tilfellet var det å lage en figur gjennom å bruke gatenettet i Wageningen. Essayet og den skriftlige eksamen skulle gjøres hver for seg, mens de to andre delene ble løst sammen i gruppe.  
Mer informasjon: https://ssc.wur.nl/Studiegids/2016/Vak/GRS-51306

GEO-23306 Cultural and Historical Geography – 6sp

Dette faget omfavnet hvordan naturlige og kulturelle prosesser former landskapet og hvilke metoder vi kan bruke for å få en bedre forståelse av dagens landskap. Veldig spennende fag som ga et godt kunnskapsgrunnlag om hvordan man kan lese landskap, samt at jeg fikk en god forståelse av utviklingen av nederlandsk kultur og historie. Faget hadde også flere utferder der man fikk tilgang til arkiver, samt syklet og observerte ulike kulturlandskap i områdene rundt Wageningen. Det som var interessant i dette faget var at det også var en debattdel man måtte gjennomføre, noe som var en spennende erfaring i henhold til argumentasjon på engelsk. Hovedvekten av vurderingen er tilknyttet en skriftlig eksamen som teller 50% som omfavner hovedelementene lært i emnet. Det er også en gruppeoppgave som teller 40% og debattdelen teller 10%.

Mer informasjon: https://ssc.wur.nl/Studiegids/Vak/GEO-23306 

LUP-35806 Mobility & Network Infrastructures – 6sp

Dette emnet var mulig det tyngste i henhold til arbeidsmengde, men samtidig svært kunnskapsgivende. Årsaken til dette var at det var mange oppgaver som måtte besvares og en god del gruppearbeid. Hovedvekten i faget var rettet mot  hvordan infrastrukturnettverk og mobilitet fungerer i samfunnet. Emnet fokuserte i hovedsak på Nederland, men hadde også mange internasjonale eksempler. Mesteparten av kunnskapsgrunnlaget var basert på vitenskapelige artikler og forelesninger men det var også en del utferder og gjesteforeleser som ga nyting kunnskap og større forståelse. Et fag jeg definitivt vil anbefale for dem som er interessert i infrastruktur. Faget består av 5 deler som man må bestå for å få godkjent kurset. Det første var en såkalt interactive salon, som var en presentasjon om et relevant emne innenfor studiet. Det var også en gruppeoppgave som var relativt krevende, en midttermin eksamen og et individuelt essay. Man ble også vurdert etter tilstedeværelse i kurset. Det var en stor arbeidsmengde, men utrolig lærerikt.

Mer informasjon: https://ssc.wur.nl/Studiegids/Vak/LUP-35806 

Personlig utvikling. 

Utgangspunktet for at jeg dro på utveksling var for å få oppleve noe nytt. Jeg hadde hørt mye positivt om Wageningen på forhånd og bestemte meg fort for at jeg ville dra ditt. Målet med utvekslingen var å prøve å studere et annet sted en i Norge og dermed få mer variasjon i studiet mitt. Det er fort å bli litt lei av å studere samme sted i 5 år. Personlig syntes jeg at utvekslingen til Nederland har gitt meg mer selvsikkerhet når det gjelder å benytte seg av engelsk. Jeg har også møtt mange nye mennesker fra forskjellige land og jeg har lært mye av å bli kjent med dem. Det å flytte til et annet land har også styrket selvstendigheten min og man lærer mye når man bryter med komfortsonen man har i Norge. Etter min mening åpner utveksling opp mange muligheter for å danne kontakter med nye mennesker og bygger sterkt på personlig livserfaring.  

Bolig.  

Det er viktig å påpeke at det er en stor mangel på studentboliger i Wageningen. Den beste måten og den flest benytter er boligtilbud gjennom facebookgruppen Wageningen student plaza. Det finnes muligheter både privat og gjennom universitetets studentskipnad kalt Idealis. Det er en fordel å registrere seg som bruker i idealis og være på venteliste og samtidig se etter tilbud på student plaza. I mitt tilfelle fant jeg boligen gjennom student plaza og leide gjennom Idealis. Jeg betalte ca 350 euro i måneden og bodde i et område kalt Rijnveste. Kvaliteten var veldig bra og det lå i nærheten av campus butikken og sentrum, men man skal være observant på at kvaliteten på de ulike boligene er svært variert. Det anbefales å søke tidlig som mulig. 

Om universitetet.  

Universitetet i Wageningen er svært moderne. Hovedcampuset ligger nord i byen og består av en samling store bygninger med ulike forelesningsaler, laboratorier, datasaler, alt etter hvilke fag man tar. Det er et flott bibliotek i hovedbygget Forum som jeg benyttet ofte og det er også mange lesesaler hvis man er tidlig ute og booker dem. Universitetet har mange gode faglærere og professorer og det er lett å spørre om hjelp om man trenger det. Universitetet har veldig mange internasjonale studenter, over 50% om jeg husker riktig. I henhold til vanskeliggrad er det ikke direkte vanskeligere enn å studere i Norge, men jeg følte det var noe høyere forventning av forelesere. Det var selvfølgelig litt mer arbeid ettersom alt foregikk på engelsk.

# Språkutvikling.  

De fleste nederlendere, samt internasjonale studenter snakker bra engelsk. I henhold til egen utvikling følte jeg at engelsknivået mitt var tilstrekkelig bra og jeg hadde ikke noe språkmessige problemer. For min del var det ikke noe behov for språkkurs og generell kommunikasjon med andre gikk helt problemfritt. Man blir selvfølgelig litt flinkere i engelsk ettersom det benyttes ofte både når man er i butikken, med venner eller på skolen. Noe som er mer morsomt er å lære seg enkelte setninger på nederlandsk og prøve å bruke det når man for eksempel er på butikken. 

# Studentvisum.

Det er en del forberedelser som må til før man reiser på utveksling. Dette handler stort sett om å bli innvilget i universitetene, godkjenning av fag osv. Nå man kommer til Wageningen må man skaffe seg studentkort og sørge for at fagene er blitt registret. Dette får man god informasjon om og man kan rådføre seg med utvekslingskoordinatoren hvis det oppstår problemer. Man må også registrere seg som borger i Geemente Wageningen for å kunne studere og bosette seg der, så husk pass. Jeg anbefaler også at man åpner en bankkonto i en nederlandsk bank, ettersom Nederland ikke bruker visa, men maestro debit. Dette gjør at du sparer mye tid og penger, samt gjør det mye enklere å betale regninger og skaffe reisekort (OV-chipkaart), som gir deg rimeligere reisepriser med buss og tog. 

Stikkord: Nederland, Wageningen, WUR, By- og Regionplanlegging, Master, Enkeltemner 


Erfaringsrapport.

Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme? Jeg er meget fornøyd med oppholdet og skulle gjerne ha vært der et semester ekstra. Det er såklart en del forberedelser man må gjøre både før man drar og en del man må gjøre når man er der. Men når dette er på plass er det en utrolig flott opplevelse. For meg er det viktig at man ikke drar kun basert på det faglige, men ønsker å komme i kontakt med nye mennesker og oppleve det fantastiske Nederland. Jeg anbefaler andre studenter på det sterkeste å dra til Wageningen og bli mer kjent med nederlandsk, samt internasjonal kultur, noe man blir veldig rik på.

Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta? Det vanskeligste når det gjaldt å finne relevante emner var å finne fag som gikk på engelsk og var relevante for studiet mitt. Når jeg tilslutt hadde bestemt meg for emnene var det en relativ enkel prosess å få den godkjent. Det anbefales å søke i god tid ettersom emnene kan fort bli fulle, og koordineringen mellom NMBU og Wageningen kan ta litt tid. Når fagene hadde var blitt vurdert og godkjent av begge universitetene må man melde seg til undervisning på ssc.wur.nl.

Fikk du godkjent alle emnene dine da du kom hjem? Jeg fikk godkjent to av fagene jeg tok. Det siste faget måtte gjennomgå en «fix» på en gruppeoppgave for å bli godkjent. Det tok lang tid før faget ble tilgjengelig, så det lønner seg å bestå alt med en gang.

Er du fornøyd med den faglige kvaliteten på universitetet? Veldig fornøyd med det faglige nivået. Foreleserne var kunnskapsrike og de var flinke til å formidle kunnskap, samt holde undervisningen spennende. Det kom også en rekke gjesteforelesere som fortalte om ulike prosjekter de hold på med, og det var en del utferder som bygget videre på det vi lærte på universitetet.

Hvor langt rakk midlene du fikk fra Lånekassen/Erasmusstipend? Økonomisk sett gikk det fint. Den største utgiften var som alltid boligen, men den generelle leien i Nederland er rimeligere enn i Norge. En utgift som fort kan bli dyrt er transport, hvis man ønsker å reise rundt. Det lønner seg å skaffe et nederlandsk reisekort (OV-Chipkaart) hvis man ofte benytter buss og tog. Lokalt vil sykkel være den definitivt gunstigste transporten, så det er nærmest opplagt at man investerer i en sykkel. Mat og drikke er også generelt billig, sammenlignet med Norge. Hvis man passer noenlunde på økonomien sin vil pengene fra lånekassen og erasmus nå langt.

Oppnådde du det du ønsket ved å dra på utveksling? Jeg var veldig åpen når jeg dro på utveksling, og forhåpningene lå mest rundt det å bli kjent med nye mennesker og bare det å oppleve noe nytt. Utveksling til Nederland var en utrolig positiv opplevelse og jeg føler jeg fikk mer tilbake en jeg forventet.

Stikkord: Nederland, Wageningen University

Comments

Popular posts from this blog

LIVET I WIEN 2017-2018 - av Kaja Tellefsen Wivestad

Åpen, nysgjerrig og med litt for mye bagasje ankom jeg Schwedenplatz med flybussen, og var i Wien for første gang. Spent på hva det neste året ville bringe, med noen ønsker og mange spørsmål spaserte jeg over broen ved Donaukanal til leiligheten i 2. distrikt. Jeg dro til Wien før universitetet startet. Jeg hadde funnet et privat språkkurs som varte fem uker, og hvor fire uker var kravet for å få språkstipend fra Lånekassen (dette fordi Universitetet, BOKU, kun tilbød et tre ukers kurs). Jeg hadde funnet meg en midlertidig leilighet via en Facebook-side med en arkitektur- og en filosofistudent. Leiligheten lå nær kanalen, var sentral, i et rolig nabolag med mange koselige kaféer og parker. Matthias og Simona, som jeg bodde med, var vel de varmeste og beste menneskene jeg kunne møtt. De viste meg gladelig rundt til lokale skatter i byen; utekinoer, takterrasser og parker. De viste meg de beste sykkelrutene og inviterte meg til fester og middager med venner. Språkkurset jeg

NMBU-STUDENT PÅ UTVEKSLING

Reis ut i verden så tidlig som mulig! Krysskulturell kompetanse er viktigere enn noen gang. Internasjonal erfaring kombinert med spisskompetanse innenfor ulike fagretninger er mer og mer etterspurt på arbeidsmarkedet. NMBU gir deg mange muligheter til å ta deler av din grad i utlandet gjennom gode samarbeidsavtaler med universiteter over hele verden.  "Vi lever i en global verden. Utveksling av personer og informasjon på tvers av landegrenser øker. Internasjonal erfaring vil bli enda viktigere for fremtidens arbeidsliv enn det er for dagens"  Kristin Skogen Lund (NHO). Et utvekslingsopphold kan gi deg høyt faglig utbytte og ny og beriket faglig innsikt, men også muligheter til å knytte vennskap og nettverk på tvers av landegrenser. Å studere og leve i et annet land tilbyr en unik mulighet til å se verden fra et nytt perspektiv, samtidig som det er en gylden mulighet til å bli flytende i et fremmedspråk.  Erasmus Impact Study viser at studenter på utveksling

Erfaringrapport fra Wageningen, Nederland

Erfaringrapport fra utveksling i Wageningen, Nederland, høsten 2017.  Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta? Jeg studerer matvitenskap og ernæring, og innen dette fagfeltet er det veldig mange emner å velge blant ved universitetet i Wagenignen, hvor de aller fleste undervises på engelsk. I utgangspunktet fant jeg emner som kunne erstatte alle fagene mine ved NMBU. Emneansvarlige ved NMBU var veldig medgjørlige, slik at man skulle kunne skrive en oppgave etter hjemkomst dersom emnet ikke kunne erstattes hundre prosent. Dette er tilfellet for ett av fagene jeg tar. Det man må være obs på er at ett emne kun går i én periode, enten som morning - eller afternoon course, og ved Wageningen er det seks ulike perioder. Jeg opplevde flere ganger da jeg skulle velge emner, at noen av de emnene jeg ønsket å ta, gikk i en annen periode. Men det er uansett vanskelig å ikke finne et interessant emne som kan erstatte noen av fagene ved NMBU. Er du fornøyd med den faglige kvalitet

Erfaringsrapport Lincoln University, New Zealand

Erfaringsrapport Lincoln University, New Zealand  Magisk natur i New Zealand! Fag/Emner: -LASC 604 - Agricultural-Environmental landscape management Erfaring:  Spennende vinkling paa rural utvikling. Dyktig laerer med navn Simon Swaffield. Jeg laerte hvordan turisme, landskapsarkitektur og landbruk kan kombineres i planlegging.  Jeg sammarbeidet med andre studenter fra andre fagfelt som floy til New Zealand for aa delta paa kurset. Kurset var delvis nettbasert, resten bestod av et to ukers intensivt kurs med feltarbeid i August. Kurset var ferdig i August. Mye forvirring under gruppearbeidet, siden faa hadde faglig bakgrunn innenfor landskapsarkitektur/ byutvikling. Ville ikke tatt dette kurset igjen paa grunn av gruppearbeidet, siden det for det meste var jeg som matte fungere som laereren i gruppa. Resten av faget var straalende. Eksamensform og antall: Muntlig presentasjon av gruppeprosjekt telte mest for karakteren.  Innleveringer: 1. Individuell rapport fra

Hawaii Pacific University - Høst 2017

Hawaii er for de fleste kjent for kokosnøtter, endeløse strender og hula-dans. Øyene representerer dette, men også så mye mer. Det er mulig å ta mange flotte turer opp i de gamle lavaformede fjellsidene, oppleve ”tidepools”, teste ut og utvikle surfeferdighetene, bli kjent med en kulturrik befolkning, se en aktiv vulkan og mange, flotte og eksotiske dyr. Jeg valgte å dra på utveksling for å oppleve noe nytt, både skolemessige og sosialt. Jeg lærte mye av å flytte til et nytt land med nye skoleordninger og fag. Det å få en annen innsikt i mitt fag ser jeg på som en styrke og en god erfaring for fremtidig jobb og karrieremuligheter. Jeg fikk større innsikt i potensielle jobber også, da professorene kunne fortelle om sine arbeidserfaringer og sin karriere. Skolen har god erfaring med å ta i mot internasjonale studenter. Du blir godt tatt i mot av veiledere, og det finnes flere sosiale arrangementer hvor du kan bli kjent med andre studenter.   Høsten 2017 dro jeg på utve

Erfaringsrapport, San Diego State University

Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme? Ja, veldig fornøyd. San Diego State University, SDSU, har et annerledes skolesystem enn i Norge. Det er også et mye større universitet (30 000 studenter), så det var interessant å oppleve det.  For min egen del var det å se hvordan dette fungerte, prøve noe nytt og å lære om vannsystemene i et område som opplever tørke. Dette er relevant ettersom jeg studerer Vann- og Miljøteknikk. Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta? Det er definitivt vanskeligere å få emnene på SDSU enn på NMBU. Som utvekslingstudent så ender man sist på ventelisten til emnene. På https://sunspot.sdsu.edu/schedule/search kan man finne emnene og se hvor mange plasser det er igjen. Det krever koordinering og planlegging for å lage sin egen timeplan slik at emnene/labbene ikke overlapper. Større fag som feks kjemi eller statistikk så er det enkelt å være med i timen og ta eksamen. De fa

Wageningen høst 2022

August Aalstad, master i bioøkonomi Om universitetet :  Wageningen er alt i alt en nydelig grønn perle , rik på mangfoldige og levende omgivelser - både kultur og natur. Fint å sykle rundt eller gå tur i nærliggende skog og landlige områder, langs dikene og naturområdet rett utenfor sentrum (med frittgående hester og kuer og et spetakkel av flotte fugler), ned til Rhinen for bading og piknik, til Arboretet eller byens nydelige grønne parker, rundt på campus og hippielandsbyen Drouvendal, eller i byens mange sjarmerende nabolag, kafeer og spisesteder, lokale butikker og bruktmarkeder. De har åpent marked i sentrum på onsdager og lørdager, men maaasse herlig mat og folk og liv og røre… Og generelt et magisk utvalg av vegetar! Noe for enhver smak :) Wageningen har et veldig grønt, mangfoldig, internasjonalt og innovativt miljø . Bærekraft er et stort fokus. Dette reflekteres i både menneskene , foreningene, omgivelsene, studiene, undervisningen, forskningen og innovasjonen som foregår

Utveksling til Loyola Andalucia i Sevilla

Det å dra på utveksling er en utrolig fin måte på å utforske andre kulturer, land og ikke minst deg selv. Man lærer utrolig mye og får opplevd ting man kanskje ikke får gjort hjemme i Norge. Jeg har tidligere vært på utveksling to ganger og sitter igjen med mange gode opplevelser og følte en tredje utveksling i Sevilla ikke ville skuffe og det gjorde det heller ikke. Fag/Emner Jeg tok seks fag:  «Human resource management» «Economic Policy” “Operation Management” “Management Control” “Corporate Finance” “Economic Policy” Det akademiske nivået var for min del hel greit, men det var mange i klassen som syntes disse fagene var utrolig vanskelige. Vi hadde oppgaver som skulle innleveres i alle fag, små prøver og midterms som var en del av karakteren man fikk i tillegg til en avsluttende eksamen. Den desidert beste faget i følge meg var «Economic Policy» med Umed Temurshoev. Han er utrolig dyktig og fagene hans er mye mer krevende enn de andre jeg hadde, men utrolig lærerikt.

Utveksling i Budapest

Høsten 2017 var jeg på utveksling i Budapest, ved Szent Istvan University. Her tok jeg mitt fjerde år på landskapsarkitektur. Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme? Jeg er veldig fornøyd med utvekslingsoppholdet. Grunnen til at jeg valgte å dra til Budapest, er at jeg ville oppleve å bo i en europeisk storby etter 3 år i Ås. Budapest har jeg besøkt en gang tidligere, og hadde et veldig positivt inntrykk av byen. Passe størrelse, nydelig arkitektur, god atmosfære og stort internasjonalt miljø. Samtidig er byen fortsatt autentisk, og ikke ødelagt av for mye turisme som enkelte andre europeiske storbyer. Dette er en gøy by å være ung i, og jeg anbefaler Budapest på det sterkeste! Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta? Ja, ettersom planen min var å ta masteremner fra det internasjonale MLA-programmet. Etter en uke på universitetet ble jeg meldt av alle fagene, og fikk beskjed om at disse ikke