Dette blogginnlegget
redegjør kort for oppholdet mitt ved Wageningen University & Research. Mitt navn er Ådne Coldevin Djønne og jeg studerer by- og
regionplanlegging ved NMBU. Jeg reiste på utveksling til Nederland våren 2018 i mitt 3. år.
Fag/Emner.
Jeg hadde opprinnelig tenkt å ta 5 emner for å få totalt 30sp, men endte opp med 3 emner i stedet. Årsaken var at de 2 emnene som gikk i den siste perioden ikke var spesielt relevante for studiet mitt og jeg ønsket meg i tillegg mer tid til å kunne reise rundt og oppleve Nederland. Ettersom de fleste emnene relatert til by- og regionplanlegging gikk på nederlandsk, måtte jeg velge andre typer emner med relevans til studiet mitt.
Fag/Emner.
Jeg hadde opprinnelig tenkt å ta 5 emner for å få totalt 30sp, men endte opp med 3 emner i stedet. Årsaken var at de 2 emnene som gikk i den siste perioden ikke var spesielt relevante for studiet mitt og jeg ønsket meg i tillegg mer tid til å kunne reise rundt og oppleve Nederland. Ettersom de fleste emnene relatert til by- og regionplanlegging gikk på nederlandsk, måtte jeg velge andre typer emner med relevans til studiet mitt.
De tre emnene jeg endte opp med er som følgende:
GRS-51306 Geo-information Science for Society – 6sp
Dette faget var utfordrende og meget lærerikt. Mesteparten av tiden ble brukt foran pc-en med programmer som ArcMap og Qgis. Hovedvekten i faget gikk ut på å visualisere informasjon hentet fra ulike datakilder og drøfte hvilken betydning ulike geodata kan i en samfunnsmessig kontekst. I utgangspunktet hadde jeg lite erfaring med dataprogrammene som ble benyttet i dette faget men ble godt kjent med dem i en periode på 3 uker. Erfaringsmessig var dette et svært givende fag. Det må innrømmes at det var utfordrende å få til alt, men ble veldig fornøyd med sluttresultatet.Faget gikk i periode 4 og hadde totalt 4 vurderingsformer. Den første delen var fordelt over hele kurset, der man har flere ulike oppgaver relatert til de ulike temaene man lærer hver uke. Typisk skal det løses ulike GIS relaterte spørsmål og man skal forme ulike temakart. Disse spørsmålene ble så samlet sammen i en felles loggbok (PowerPoint) som ble tatt opp til vurdering. Det var også en skriftlig eksamen bestående av en rekke spørsmål og en skriftlig hjemmeoppgave (essay). Den siste vurdringsformen eller the final assignment, var en oppgave man skulle løse på bakgrunn av hva man hadde lært i løpet av kurset. I dette tilfellet var det å lage en figur gjennom å bruke gatenettet i Wageningen. Essayet og den skriftlige eksamen skulle gjøres hver for seg, mens de to andre delene ble løst sammen i gruppe.
Mer
informasjon: https://ssc.wur.nl/Studiegids/2016/Vak/GRS-51306
GEO-23306 Cultural and Historical Geography – 6sp
Dette faget omfavnet hvordan naturlige og kulturelle prosesser former landskapet og hvilke metoder vi kan bruke for å få en bedre forståelse av dagens landskap. Veldig spennende fag som ga et godt kunnskapsgrunnlag om hvordan man kan lese landskap, samt at jeg fikk en god forståelse av utviklingen av nederlandsk kultur og historie. Faget hadde også flere utferder der man fikk tilgang til arkiver, samt syklet og observerte ulike kulturlandskap i områdene rundt Wageningen. Det som var interessant i dette faget var at det også var en debattdel man måtte gjennomføre, noe som var en spennende erfaring i henhold til argumentasjon på engelsk. Hovedvekten av vurderingen er tilknyttet en skriftlig eksamen som teller 50% som omfavner hovedelementene lært i emnet. Det er også en gruppeoppgave som teller 40% og debattdelen teller 10%.
Mer informasjon: https://ssc.wur.nl/Studiegids/Vak/GEO-23306
LUP-35806 Mobility & Network Infrastructures – 6sp
LUP-35806 Mobility & Network Infrastructures – 6sp
Dette emnet var mulig det tyngste i henhold til arbeidsmengde, men samtidig svært kunnskapsgivende. Årsaken til dette var at det var mange oppgaver som måtte besvares og en god del gruppearbeid. Hovedvekten i faget var rettet mot hvordan infrastrukturnettverk og mobilitet fungerer i samfunnet. Emnet fokuserte i hovedsak på Nederland, men hadde også mange internasjonale eksempler. Mesteparten av kunnskapsgrunnlaget var basert på vitenskapelige artikler og forelesninger men det var også en del utferder og gjesteforeleser som ga nyting kunnskap og større forståelse. Et fag jeg definitivt vil anbefale for dem som er interessert i infrastruktur. Faget består av 5 deler som man må bestå for å få godkjent kurset. Det første var en såkalt interactive salon, som var en presentasjon om et relevant emne innenfor studiet. Det var også en gruppeoppgave som var relativt krevende, en midttermin eksamen og et individuelt essay. Man ble også vurdert etter tilstedeværelse i kurset. Det var en stor arbeidsmengde, men utrolig lærerikt.
Mer informasjon: https://ssc.wur.nl/Studiegids/Vak/LUP-35806
Personlig utvikling.
Utgangspunktet for at jeg dro på utveksling var for å få oppleve noe nytt. Jeg hadde hørt mye positivt om Wageningen på forhånd og bestemte meg fort for at jeg ville dra ditt. Målet med utvekslingen var å prøve å studere et annet sted en i Norge og dermed få mer variasjon i studiet mitt. Det er fort å bli litt lei av å studere samme sted i 5 år. Personlig syntes jeg at utvekslingen til Nederland har gitt meg mer selvsikkerhet når det gjelder å benytte seg av engelsk. Jeg har også møtt mange nye mennesker fra forskjellige land og jeg har lært mye av å bli kjent med dem. Det å flytte til et annet land har også styrket selvstendigheten min og man lærer mye når man bryter med komfortsonen man har i Norge. Etter min mening åpner utveksling opp mange muligheter for å danne kontakter med nye mennesker og bygger sterkt på personlig livserfaring.
Bolig.
Det er viktig å påpeke at det er en stor mangel på studentboliger i Wageningen. Den beste måten og den flest benytter er boligtilbud gjennom facebookgruppen Wageningen student plaza. Det finnes muligheter både privat og gjennom universitetets studentskipnad kalt Idealis. Det er en fordel å registrere seg som bruker i idealis og være på venteliste og samtidig se etter tilbud på student plaza. I mitt tilfelle fant jeg boligen gjennom student plaza og leide gjennom Idealis. Jeg betalte ca 350 euro i måneden og bodde i et område kalt Rijnveste. Kvaliteten var veldig bra og det lå i nærheten av campus butikken og sentrum, men man skal være observant på at kvaliteten på de ulike boligene er svært variert. Det anbefales å søke tidlig som mulig.
Om universitetet.
Universitetet i Wageningen er svært moderne. Hovedcampuset ligger nord i byen og består av en samling store bygninger med ulike forelesningsaler, laboratorier, datasaler, alt etter hvilke fag man tar. Det er et flott bibliotek i hovedbygget Forum som jeg benyttet ofte og det er også mange lesesaler hvis man er tidlig ute og booker dem. Universitetet har mange gode faglærere og professorer og det er lett å spørre om hjelp om man trenger det. Universitetet har veldig mange internasjonale studenter, over 50% om jeg husker riktig. I henhold til vanskeliggrad er det ikke direkte vanskeligere enn å studere i Norge, men jeg følte det var noe høyere forventning av forelesere. Det var selvfølgelig litt mer arbeid ettersom alt foregikk på engelsk.
# Språkutvikling.
De fleste nederlendere, samt internasjonale studenter snakker bra engelsk. I henhold til egen utvikling følte jeg at engelsknivået mitt var tilstrekkelig bra og jeg hadde ikke noe språkmessige problemer. For min del var det ikke noe behov for språkkurs og generell kommunikasjon med andre gikk helt problemfritt. Man blir selvfølgelig litt flinkere i engelsk ettersom det benyttes ofte både når man er i butikken, med venner eller på skolen. Noe som er mer morsomt er å lære seg enkelte setninger på nederlandsk og prøve å bruke det når man for eksempel er på butikken.
# Studentvisum.
Det er en del forberedelser som må til før man reiser på utveksling. Dette handler stort sett om å bli innvilget i universitetene, godkjenning av fag osv. Nå man kommer til Wageningen må man skaffe seg studentkort og sørge for at fagene er blitt registret. Dette får man god informasjon om og man kan rådføre seg med utvekslingskoordinatoren hvis det oppstår problemer. Man må også registrere seg som borger i Geemente Wageningen for å kunne studere og bosette seg der, så husk pass. Jeg anbefaler også at man åpner en bankkonto i en nederlandsk bank, ettersom Nederland ikke bruker visa, men maestro debit. Dette gjør at du sparer mye tid og penger, samt gjør det mye enklere å betale regninger og skaffe reisekort (OV-chipkaart), som gir deg rimeligere reisepriser med buss og tog.
Stikkord: Nederland, Wageningen, WUR, By- og Regionplanlegging, Master, Enkeltemner
Erfaringsrapport.
Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme? Jeg er meget fornøyd med oppholdet og skulle gjerne ha vært der et semester ekstra. Det er såklart en del forberedelser man må gjøre både før man drar og en del man må gjøre når man er der. Men når dette er på plass er det en utrolig flott opplevelse. For meg er det viktig at man ikke drar kun basert på det faglige, men ønsker å komme i kontakt med nye mennesker og oppleve det fantastiske Nederland. Jeg anbefaler andre studenter på det sterkeste å dra til Wageningen og bli mer kjent med nederlandsk, samt internasjonal kultur, noe man blir veldig rik på.
Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta? Det vanskeligste når det gjaldt å finne relevante emner var å finne fag som gikk på engelsk og var relevante for studiet mitt. Når jeg tilslutt hadde bestemt meg for emnene var det en relativ enkel prosess å få den godkjent. Det anbefales å søke i god tid ettersom emnene kan fort bli fulle, og koordineringen mellom NMBU og Wageningen kan ta litt tid. Når fagene hadde var blitt vurdert og godkjent av begge universitetene må man melde seg til undervisning på ssc.wur.nl.
Fikk du godkjent alle emnene dine da du kom hjem? Jeg fikk godkjent to av fagene jeg tok. Det siste faget måtte gjennomgå en «fix» på en gruppeoppgave for å bli godkjent. Det tok lang tid før faget ble tilgjengelig, så det lønner seg å bestå alt med en gang.
Er du fornøyd med den faglige kvaliteten på universitetet? Veldig fornøyd med det faglige nivået. Foreleserne var kunnskapsrike og de var flinke til å formidle kunnskap, samt holde undervisningen spennende. Det kom også en rekke gjesteforelesere som fortalte om ulike prosjekter de hold på med, og det var en del utferder som bygget videre på det vi lærte på universitetet.
Hvor langt rakk midlene du fikk fra Lånekassen/Erasmusstipend? Økonomisk sett gikk det fint. Den største utgiften var som alltid boligen, men den generelle leien i Nederland er rimeligere enn i Norge. En utgift som fort kan bli dyrt er transport, hvis man ønsker å reise rundt. Det lønner seg å skaffe et nederlandsk reisekort (OV-Chipkaart) hvis man ofte benytter buss og tog. Lokalt vil sykkel være den definitivt gunstigste transporten, så det er nærmest opplagt at man investerer i en sykkel. Mat og drikke er også generelt billig, sammenlignet med Norge. Hvis man passer noenlunde på økonomien sin vil pengene fra lånekassen og erasmus nå langt.
Oppnådde du det du ønsket ved å dra på utveksling? Jeg var veldig åpen når jeg dro på utveksling, og forhåpningene lå mest rundt det å bli kjent med nye mennesker og bare det å oppleve noe nytt. Utveksling til Nederland var en utrolig positiv opplevelse og jeg føler jeg fikk mer tilbake en jeg forventet.
Stikkord: Nederland, Wageningen University
Comments
Post a Comment