Hele høstsemesteret 2018 oppholdt jeg meg i en liten by i Frankrike ved navn Rennes. Eller store deler av semesteret, er kanskje mer riktig å si. Jeg reiste jo rundt en god del.
Rennes er regionhovedstaden i landsdelen Bretagne øst i Frankrike. Byen har rundt 400.000 innbyggere, som betyr at det ikke er en spesielt stor by i fransk målestokk, men ikke helt liten heller. Bretagne er kjent som landsdelen som oppfant karamell, crêpe og saltet smør. Rennes er byen den franske revolusjonen begynte, i følge enhver breton, hvor Dreyfus' andre rettsak fant sted og hvor Frankrikes største matmarked går av stabelen hver eneste lørdag - uansett vær og sesong. Bare en times kjøretur fra Rennes ligger Mont-Saint-Michel, en øy, et kloster og en massiv turistattraksjon som de fleste kjenner igjen om de ser den. Det er ikke stort mye lenger til kysten, hvor dramatiske klipper og lange strender møter den engelske kanal. Om man isteden vender nesen vestover, er det ikke mer enn to timer fra Rennes til Paris med høyhastighetstog. Jeg har ikke et vondt ord å si om byen Rennes.
Etter denne korte presentasjonen av reddikenes by, Rennes, fortsetter jeg til #erfaringsrapportens viktigste spørsmål.
Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme?
Utvekslingsoppholdet mitt ble ikke som jeg hadde tenkt meg, la oss begynne der. Jeg er utrolig fornøyd med studentbyen Rennes og de andre studentene jeg var så heldig å bli kjent med mens jeg var der. Når jeg ser tilbake på oppholdet er det først å fremst det jeg tenker på. Det jeg var skuffet over var universitetet, mangelen på oppfølging og den faglige kvaliteten på undervisningen. Måten å undervise på skiller seg ganske kraftig fra hva jeg har vært vant med. De færreste brukte noen form for digitale hjelpemidler. Flere forelesere lot oss studentene holde i store deler av undervisningen selv ved å la oss holde presentasjoner for hverandre. Et fag bestod av kun av presentasjoner. Foreleseren underviste ikke i det hele tatt. Jeg håper og tror at dette kun gjaldt emnene på engelsk, men jeg er slett ikke sikker. Det som skilte seg ut var franskundervisningen som var både spennende og lærerik, noe jeg kan takke fransklæreren Madame Guiochet-Blanc for.
Likevel vil jeg ikke fraråde andre fra å reise. Jeg er fornøyd med utvekslingsoppholdet fordi jeg valgte å fokusere på det som var viktig for meg. Jeg forsøkte å prioritere å lære meg fransk, utforske Bretagne og knytte nye bekjentskaper. Og det er nettopp disse erfaringene jeg sitter igjen med nå som oppholdet er over og det er jeg veldig, veldig fornøyd med.
Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta?
Jeg gikk på hva som ble referert til som The English Program, som betød at alle mine emner ble undervist på engelsk. De var det dessverre ikke så mange av, akkurat nok til å dekke 30 studiepoeng på et semester. Kort fortalt, jeg hadde ikke så mange emner å velge mellom så det ble de det ble.
Fikk du godkjent alle emnene dine da du kom hjem?
Det gjenstår å se, men jeg håper da virkelig det.
Er du fornøyd med den faglige kvaliteten på universitetet?
Noen fag var bedre enn andre, men sammenliknet med den faglige kvaliteten jeg er vant med ved NMBU er jeg dessverre nødt til å svare nei.
Hvor langt rakk midlene du fikk fra Lånekassen/Erasmusstipend?
Jeg hadde ingen problemer med å dekke mine kostnader med pengene fra Lånekassen og fra Erasmus. Jeg bodde i en studenthybel, veldig sentralt både med tanke på universitetet og sentrum, og betalte bare 244 euro i måneden. Det er kanskje ikke helt ideelt å dele kjøkken med nærmere tretti andre studenter, men jeg hadde mitt eget bad. Mat er generelt billigere enn i Norge og jeg hadde derfor mulighet til å unne meg restaurantbesøk og dagsturer jeg kanskje ikke ville gjort hjemme.
Oppnådde du det du ønsket ved å dra på utveksling?
Jeg ønsket å lære meg mer fransk, som var ganske lett siden jeg ikke kunne noe fransk fra før, og jeg ønsket meg erfaringen å ha bodd i Frankrike. Begge har jeg oppnådd ganske bra, synes jeg.
Jeg vil avslutte med et råd til dere som tenker på å reise på utveksling til Frankrike, eller til Rennes. Jeg er overbevist om at jeg hadde spart meg for mange problemer under oppholdet om jeg hadde kunnet mer fransk før jeg reiste. Man kan på ingen måte forvente at noen, yngre eller eldre, kan forstå eller snakke engelsk. Ikke på universitetet, ikke i butikken, ikke de ansatte i Cité Universitaire (studentboligene) og heller ikke andre studenter.
Heldigvis ordner det seg alltid likevel. Som da jeg fikk mime til damen i resepsjonen første uken etter at jeg flyttet inn at vasken min var lekk. I begynnelsen var google translate til stor hjelp da alle mail sendes på fransk- at mailen kun ble sendt til de engelskspråklige studentene eller bare til meg var ingen hindring. MEN, det hadde vært veldig mye lettere om jeg bare hadde kunnet mer fransk. Mer enn "Je ne parle pas francais". Samtidig, kanskje jeg ikke lært så mye som jeg gjorde, om kulturen, maten, menneskene og landet, om jeg hadde kunnet fransk på forhånd.
- Stine Lise Wannebo
MSc International Relations
Stikkord:Frankrike, Science Po Rennes, MSc International Relations
Stikkord:Frankrike, Science Po Rennes, MSc International Relations
Comments
Post a Comment