Hei, mitt navn er Cecilie Danbolt Tveter og jeg var plassert på Albert-Ludwigs-Universitet våren 2019. Jeg vil nå i denne rapporten fortelle deg litt om hvordan oppholdet mitt var. Hvis du er usikker på om du vil søke utveksling eller reise i det hele tatt, burde du bare go for it! Hva var du å tape på det?
Bilde fra Freiburg den første dagen!
Fag/emner:
Som utvekslingsstudent kunne man fritt velge mellom å ta emner på tvers av de ulike fakultene. Eneste var at alle bachelor-emnene var på tysk og som bachelor-student hadde ikke jeg lov til å ta masteremner som var på engelsk. Det gjorde at det ble en liten utfordring til å finne emner som matchet tysk-nivået mitt. Etter litt research så jeg at Språklærerinstituttet tilbød kurs som lignet litt mer på språknivået mitt og da endte det med at jeg tok et par kurs der. De tilbød kurs i alt fra Fornybar energi på B1-tysk til tysk litteratur på 1800-tallet. Det var en veldig fin måte å øve tysk med andre som er på samme nivå som deg og som også har lyst til å bli flinkere i språket. I tillegg til dette hadde man også mulighet til å ta et språkkurs gjennom hele semesteret som var gratis.
Dette er klassen vår fra språkkurset i mars.
Dette er fra en av våre velkjente cafe-besøk vi hadde i pausen under språkkurset i mars.
I tillegg til å ha undervisning fra 9-13 hver dag under språkkurset hadde vi også mulighet til å delta på seminarer fra halv 4 til 5 hver dag.
Bolig:
I Freiburg er det mulig å leie billig bolig i likhet med SiÅs. Jeg fikk en mail av studentskipnaden et par måneder før avreise hvor jeg hadde muligheter til å komme med ønsker om hvor jeg ville bo. Jeg hadde Seepark som første valg, men fikk dessverre ikke hybel der, da dette er en av de mer populære stedene å bo i Freiburg. Jeg endte dermed opp i Vauban som er kjent for å være den grønne delen av Freiburg, med solcellepanel som generer strøm på takene på alle boligene i Vauban. Vauban lå bare 10 min unna sentrum med sykkel eller t-bane. Her var det en egen studentlandsby med egen bar som ble kalt Vaubar. Her ble det arrangert interne arrangementer for studenter som bor her. Standarden på hybelen var grei og den var ferdig møblert med klesskap, bokskap, seng og pult. Jeg betalte kun 299 euro som var inkludert alt og bodde da med 5 andre studenter – 3 tyskere og 2 amerikanere. Dette var en av de billigere stedene å leie hybel i Freiburg. Dette gjorde at jeg både fikk trent engelsken min men også tysken min samtidig.
Når det kommer til betaling av husleie er det mulig å overføre penger direkte fra den norske kontoen og til studentskipnaden, men jeg vet at det kan påløpe en del gebyrer hvis man tar flere overføringer. Det som lønner seg er å opprette tyskkonto her nede. Jeg brukte et par måneder på det, men følte at det ble mye enklere, siden da kunne studentskipnaden trekke husleien direkte og da slapp jeg å tenke på det.
Universitetet:
Albert-Ludwig-Universität ble grunnlagt i 1457 av Habsburg-dynasitet og er den 5. eldste universitetet I Tyskland. Universitetet er et av de høyeste ranket I Europa, og består av 11 fakulteter. Universitetet ligger midt i byen med sine 200.000 innbyggere og er sykkelvennlig til de fleste fakulteter.
På universitetet fikk vi tildelt studentkort hvor vi kunne fylle på penger på og da trengte vi tyskkonto for å kunne få gjort det (som sagt tar de ikke Visa, men de tar kontant så lenge det er over 10 euro). Det gjorde at man kunne spise på lunsjstedet i regi av universitet som ble kalt for Mensa. Her var det egne studentpriser, priser til ansatte og eksterne. Dette var møtepunktet i Freiburg for alle studenter. Her serverte de alt fra vegansk til kjøttmåltider.
Treningsfasiliteter:
Vi hadde ikke tilgang til treningssenter gjennom universitetet, men det fantes mange forskjellige og billigere treningssentre rundt om i Freiburg. Jeg gikk 3 måneder på et treningssenter som heter McFit og da betalte jeg bare 19 euro i måneden. Eneste som er kjipt er at man trenger tyskkonto for å kunne melde seg inn.
Språkutvikling:
Tysken min og engelsken min var ganske rusten etter VGs og det gjorde at det var vanskelig i starten å snakke. Etter hvert som jeg ble vandt til det følte jeg at det ble mye enklere å snakke begge språkene mer spontant.
I tillegg tok jeg et språkkurs i både mars og april i regi av universitetet og dette anbefales på det sterkeste. Det gjorde at det var enklere å bli kjent med folk og komme fortere inn i kulturen og språket. Jeg opplevde at de jeg tok kurs med i mars var de jeg hang med resten av oppholdet. Lånekassen tilbyr også ekstra stipend på opptil 21.000 kr for å dekke språkkurset (språkkurset var ganske dyrt i seg selv. Tror jeg betalte 600 euro for et kurs).
Studentvisum:
Nei, jeg behøvde ikke studentvisum, men jeg måtte registrere meg i rådhuset helst innen 7 dager etter ankomst. Tyskerne liker å vite hvem som er i landet for å studere.
Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme?
Jeg er veldig fornøyd med oppholdet mitt og anbefaler på det sterkeste å gjennomføre det. Det kan virke veldig skummel i begynnelsen, men bare gi det litt tid så blir ting mye bedre. Jeg vurderte allerede på første dagen å reise hjem, men veldig glad for at jeg ble ut oppholdet.
Om sommeren kan det bli virkelig varmt i Freiburg. Roomien min fortalte meg at det var 40 grader i Freiburg hele forrige sommer. Da kan det være lurt å ha iskrem-cafeer i nærheten som selger billig til 1,20 euro per iskremkule :-D
Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta?
De fleste emnene jeg hadde oppført i LA (learning agreement) fikk jeg ikke tatt, i og med at jeg hadde problemer med å melde meg opp til eksamen. Universitetet hadde heller ikke emnene som ble tilbudt i sommersemesteret klart da jeg skulle finne emner til LA, så det ble litt improvisasjon fra min side for å kunne få tatt nok poeng. Det endte med at jeg tok en del emner gjennom språklærerinsituttet her nede og det syns jeg var veldig ålreit.
Fikk du alle emnene godkjent da du kom hjem?
Det vet jeg ikke enda.
Er du fornøyd med den faglige kvaliteten på universitetet?
Jeg fikk tatt et fag på universitetet og det var Mikroökonomik II. Det var høy kvalitet på forelesningen. Det som var fint med dette faget var at vi hadde øvinger flere ganger i uken man kunne dra på for å få hjelp til å løse ukas oppgave. Det var ikke obligatorisk å reise på dette eller gjøre oppgavene, men det var en fin måte å lære seg stoffet på. Lærerne var studenter og var svært behjelpelig når man stod fast med noe.
Hvor langt rakk midlene du fikk fra Lånekassen/Erasmusstipend?
Jeg hadde spart opp noe ekstra før jeg reiste og jeg følte at det kom godt med i tillegg til stipendet fra Lånekassen og Erasmusstipendet. Byen lå midt i hjertet av Europa og det var dermed enkelt å komme seg rundt. Basel i Sveits ligger for eksempel bare 45 minutter med tog unna Freiburg og Strasbourg i Frankrike 2 timer unna med Flixbus.
Avreise til Basel med tog.
Vakre bilder av Basel!
Strasburg var bare en kjapp busstur unna!
Det samme var vakre Colmar!.
Oppnådde du det du ønsket ved å dra på utveksling?
Jeg er veldig fornøyd med oppholdet og ja da følte jeg at jeg oppnådde det jeg ønsket ved utvekslingen. Jeg ønsket å kunne bli mer selvstendig, bli kjent med flere mennesker og bli flinkere i språket. Det følte at jeg ble.
Schwartzwälderkirchtorte er obligatorisk å spise når man er i Tyskland!
Hvis det er noe dere lurer på angående utveksling er det bare å ta kontakt med meg på Instagram eller Facebook: ceciliedanbolt eller Cecilie Danbolt Tveter.
Auf Wiedersehen!
Comments
Post a Comment