Opplevelserapport Wageningen, Nederland- Ådne Haug
Jeg har nå vært i Wageningen i 4 måneder (fra august til desember). Wageningen er en relativt liten by men likevel større enn Ås. Byen har en del sentrumsfunksjoner, men skal man på shopping eller liknende må man nok dra til en av de større byene, ca 1,5 time fra Wageningen sentrum. Det er et relativt godt kollektivtilbud som gjør det enkelt å komme seg til Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Haag etc.# Fag/emner:
Jeg tok 4 emner fordelt på 2 perioder. Fagene jeg tok var: 1: planleggingsteori, 2: forskingsmetode, 3: prosjektfag innen regionplanlegging og 4: bærekraftig utvikling innen vann og energi. Fagene var teoretiske og fokuserte mye på "framework" og metoder. Dette ga en annen innfallsvinkel til fagene hvor man så på utviklingen av ulike temaer utenfra. I forhold til NMBU er fagene mer teoretiske og fokuserer mer på forsking. Man har to fag på normalt 6 poeng per periode. Hver periode er 8 uker hvor 6 av de er undervisning og de 2 siste er egenstudie og eksamen. Man kan ende opp med skole fra 8:20-17:20 slik fagene er lagt opp. Noen føler de kommer gjennom mye av arbeidsmengden på skolen, men for min del måtte jeg jobbe utover denne tiden også. Det kan derfor være en stor arbeidsmengde på dette universitetet. Fagene mine hadde ukentlige innleveringer underveis og 3 timers eksamen (skriftlig) eller essay (hjemmeeksamen) som avsluttende vurdering. Fagene går som regel på engelsk (også for bachelor fag), men ikke alle gjør dette. Derfor er det viktig å dobbeltsjekke dette når du melder det opp til fag. Det er ikke alltid man kan velge fagene man vil. Grunnen til dette er fordi fagene på masternivå er kun for masterstudenter og bachelorfagene er kun for bachelor studenter. Derfor må man lete litt innenfor andre relevante fagområder for å finne relevante fag jeg kunne få nytte av.
# Personlig utvikling
Jeg valgte å dra på utveksling for å oppleve noe annet enn Norge og også bli bedre i engelsk. For min del var et semester en passende tidsperiode hvor jeg fikk oppleve noe annet en Ås, og samtidig følte at engelsken min ble bedre.
# Bolig:
Bolig i Wageningen er svært vanskelig, og det er et dårlig boligtilbud både privat og på studentboligene. Norske studenter har etter min erfaring ikke forrang i køen, og det er derfor så og si umulig å få studentbolig. Jeg selv brukte facebooksider og andre boligsider for å finne boliger på det private markedet. Likevel var det svært tidkrevende og vanskelig. Jeg begynte å lete etter bolig på våren og fant omsider en ledig leilighet i juli. Dette er viktig å være obmerksom på dersom du skal ned til Wageningen.
# Om universitetet:
Universitetet har en relativt god standard. Det er en oversiktlig struktur på byggene og digitale plattformer som gjør det enkelt å finne fram til timer og eksamener. Kantinene har gode åpningstider og man kan få god, sunn og variert mat. Jeg trengte kun å kjøpe en pensumbok her, men generelt ligger prisen på bøker på det samme nivået som i Norge. Treningssenteret er noe mindre enn eika, men de skal begynne å bygge på nå i desember 2019, slik jeg har forstått det. I tillegg ligger det en svømmehall, tennisbaner og fotballbaner i tilknytning til treningssenteret, og alt ligger på Campus. Campus ligger ca 10 minutter på sykkel fra sentrum hvor jeg har bodd under mitt opphold. Sykkel er et absolutt behov her nede for å komme frem og tilbake til skolen og butikken etc. Prisen på en bruktsykkel ligger på 60-130 euro.
# Språkutvikling
Da jeg ankom Wageningen hadde jeg nesten ikke snakket engelsk i faglige sammenhenger før. Derfor var det en overgang å begynne og lese fagartikler samt skrive reviews og diskutere disse på engelsk. Dette kom seg fort i løpet av noen uker, og jeg føler at jeg mestrer engelsk på et høyere nivå når jeg nå reiser hjem. I skolesammenhenger går alt på engelsk (så lenge man har engelske fag), noe som gjør det enkelt å ta i bruk språket til daglig. De fleste studentene jeg gikk med i periode 1 (august til oktober) var nederlandske, men i periode 2 var det flere internasjonale. Jeg tror dette varierer.
Bilder fra sentrum i Wageningen og universitetet.
Stikkord: Nederland, Wageningen university, planlegging, Land use planning, LUP, Spatial planning, bachelor, studienavn NMBU: By og regionsplanlegging
Comments
Post a Comment