Hei! Mitt navn er Adrianna, jeg går 3 året
bioteknologi. Høstsemesteret 2019 har jeg tilbrakt ikke lengre enn 3,5 timer
unna Ås, i storebrors andre største by- Göteborg. Mange lurer nok, hvorfor dra
til Sverige når man bor i Norge? For min del var valget motivert av den gode
faglige kvaliteten av høyere utdanning i nabolandet. Nettopp på grunn av mange
likheter mellom Norge og Sverige var jeg temmelig sikker på at de fagene jeg
tok i Sverige var gode erstatninger for de jeg hadde tatt i Norge. Sverige er også
kjent for innovasjon og nær samarbeid mellom universitetene og næringslivet som
virket fristende med tanke på nettverksdanning og mulighet for orientering
rundt fremtidige arbeidsmuligheter.
#Emner
Til utvekslingen min vurderte jeg også andre byer i Sverige, men fant det bredeste fagvalget i Göteborg. Semesteret i Sverige er strukturert litt annerledes enn i Norge. Forskjellen ligger i at den er delt i to 2-måneders lange termin, der man som oftest bare tar ett 15 poengs emne per termin (alternativt to 7,5 poengs fag). Det var et bredt utvalg av emner og mulighet til å ta fag både på bachelor- og masternivå. Det første emnet jeg tok var et masteremne; Design and production of biomolecules, med eksamen den 1. November og det andre et bacheloremne; Molecular microbiology med siste vurderingsform midt i januar. Undervisningen var gitt på engelsk og bestod av forelesninger (som oftest bare 2-3 forelesninger i uken) og mye laboratoriearbeid (betydelig mer enn hjemme, nesten hver dag, 3-5 timer om gangen). Begge fagene hadde en hovedansvarlig og flere gjesteforelesere. Dette gjorde fagene både litt mer interessante ettersom vi fikk mye innblikk innenfor hver sin forskning, men av den grunn også litt mindre strukturert teoridel av faget enn det er jeg vant med hjemme.
Kort sagt var det mye fokus på det praktiske i begge emnene, noe som både var svært lærerikt (føler meg mye tryggere på labben) og sosialt (labgruppene var nokså små, så vi ble etterhvert en spleiset gjeng). Labrapportene var en del av vurderingen i begge emner (ca 5. rapporter per fag). Ellers hadde vi også små innleveringer og en prosjektoppgave i både skriftlig og muntlig form.
Måten fagene er lagt opp på krever at man jobber jevnt gjennom semesteret (så det er gjerne noe man må ta i betraktning hvis man har lyst å reise rundt). Dette gjør likevel at eksamensforberedelser blir en del lettere enn hjemme, spesielt med tanke på at det er bare en eksamen per termin. Siden eksamenen i andre termin er midt i januar, slipper man eksamensstresset før jul, men må gjerne være litt mer på i starten av januar.
Alt i alt var kvaliteten på utdanningen like bra som forventet og spesielt den praktiske laboratoriedelen setter jeg stor pris på. Forelesere og labassistentene snakket mye om hva de driver med til daglig i forskningen sin, og oppfordret til å bli med i deres forskningsgrupper (definitivt svært hjelpsomt for noen som vurderer å skrive bachelor- eller masteroppgave der).
#Bolig
Universitetet i Göteborg tilbyr et viss antall studentboliger til utvekslingsstudenter, men dessverre så er det ingen boliggaranti fra studentsamskipnaden SGS, så jeg anbefaler på det sterkeste om å søke med en gang man får mulighet (samtidig som man får mail om tilbud for utveksling der). Det er mange “housing areas” å velge blant, jeg valgte Olofshöjd både på grunn av den lave prisen men også etter anbefalinger fra tidligere utvekslingsstudenter. Olofshöjd er det største boligområdet av de som finnes i Göteborg og er veldig populært blant utvekslingsstudenter (så det er stor sannsynlighet dine fremtidige Erasmusvenner også kommer til å bo der). Studentboliger er en del billigere enn i Norge, jeg betalte 3800 SEK for et stort, lyst rom med eget bad og inngang. Det eneste negative jeg kan komme på er at hybelen ikke hadde tilgang på stue, noe som var litt upraktisk når man lowkey ville henge med venner eller ha vors.
Olofshöjd ligger svært sentralt i byen (med trikk og bussholdeplasser i kort gangavstand) og tilbyr mange spennende fasiliteter som grillområder, badstuer, cafe, gym, biljardrom osv. Av disse er kafeen den jeg vil anbefale å sjekke ut, der det organiseres brettspillkvelder/språkkafeer og diverse arrangementer rundt halloween og juletider. Rett og slett et flott sted å skaffe nye bekjentskaper eller henge med venner.
Verdt å få med seg
For å få med seg aktiviteter i Göteborg er det definitivt lurt å følge Student Göteborg sin nettside, der de tilbyr gratis aktiviteter som sightseeingturer og museer (som normalt hadde kostet litt). I tillegg er det mange museer i Göteborg som er gratis for folk under 25 år, deriblant Göteborg stadsmuseum, Göteborg konstmuseum, Världskulturmuseet, Naturhistoriska museet (to siste gratis for alle). Ellers er det mange foredrag, debatter og paneler som organiseres gjennom universitetet (mange knyttet til bærekraft) som det reklameres om på campus og gjennom facebook (f.eks Act Sustainable! som organiseres årlig i november og Nobel week dialogue som organisers i Göteborg i desember oddetallsår). Et høydepunkt for meg var også tur til Russland, Finland og Estland organisert gjennom Timetravels.
#Personlig utvikling
Jeg kom til Göteborg på grunn av tilbudet på det faglige, men det er definitivt det sosiale jeg kommer til å mimre lengst. Gjennom utveksling skaffet jeg utrolig mange venner fra verden over. Ikke minst har jeg også blitt mer bevisst på å leve bærekraftig. Anbefaler sterkt å velge Göteborg!
Comments
Post a Comment