Du har sikkert fått høre at det er lurt å reise på utveksling i løpet av studiene, og da du har begitt deg inn på dette blogginnlegget antar jeg at du muligens befinner deg i en slags vurderings- eller ‘research’-fase. Her finner du i så fall erfaringene til en student innen Kjemi- og Bioteknologi (siv.ing.) som tilbrakte høstsemesteret 2019 i Nijmegen, Nederlands eldste by!
Foucault pendulum (Huygensgebouw, RU) |
Fag/emner
Å reise ut for å studere i utlandet byr selvfølgelig på veldig mye mer enn akkurat det akademiske, men fag må jo selvfølgelig tas i løpet av oppholdet. Å studere ved et annet universitet gir en mulighet til å ta fag en ikke ellers ville hatt tilgang på, noe jeg personlig synes var veldig kjekt. Da hvert semester ved Radboud University er delt i to (KW1 og KW2 på høsten), ble det to runder med fag på meg. Under er en oversikt over emnene jeg tok, inkludert antall studiepoeng (cr).
Første delsemester: KW1 (Sep – Okt/Nov)
·
Energy
and Climate* (6 cr)
·
Climate Change: Science & Policy (3 cr)
·
Bio-informatics
A (3 ec)
·
Science and the media* (3 ec)
Andre delsemester: KW2 (Nov – Jan)
·
Bio-economy* (3 cr)
·
Geographical
Information Systems (6
cr)
·
Nature in a crowded country* (3 cr)
·
Green Chemistry (3 cr)
* Fag merket med "stjerne" er masterfag som krever at du allerede har fullført en bachelorgrad.De fleste av fagene involverte gruppearbeid på en eller annen måte, hvilket selvfølgelig kan sies å sine fordeler og ulemper. Alt i alt vil jeg si meg fornøyd med fagvalgene – det var en god del lærdom å hente fra dem. Det bør også nevnes at det nederlandske karaktersystemet ikke følger bokstavkarakterskalaen som en har på norske universiteter. Ved Radboud går karakterskalaen fra 0 til 10, hvorav 6 og oppover er ståkarakter.
Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta?
Det var ikke noe problem å få plass på de emnene jeg ønsket, men noen av fagene jeg tok var masterfag (merket med * i fagoversikten), og for å ta disse kreves det at en er innrullert i et masterprogram. Mitt eneste problem fagmessig var at forelesningene til to av dem kolliderte, men det gikk smertefint an å bytte over til noe annet.
I stedet for å ta mange «små» 3-poengsfag, er det også mulig å velge større fag som går over både KW1 og KW2 (avhengig av studieprogram og begjær selvfølgelig). Arbeidsmengden blir gjerne stor om en har mange fag å forholde seg til, men vil påstå at den absolutt er overkommelig. I tillegg må jeg få nevnt at studentrådgiverne ved Radboud var helt supre – utrolig hjelpsomme og imøtekommende!
Jeg går ut ifra at alle kommer til å bli godkjent, men strengt tatt kan jeg ikke være helt sikker (enda).
Siste eksamensperiode i høstsemesteret holdes mot midten/slutten av januar, så det tar noen uker før alt av resultater kommer på plass.
Fugl i Nijmegen sentrum |
Personlig utvikling
Jeg hadde lenge vært inne på tanken om å reise på utveksling – helt generelt for å få noen nye perspektiver og lære mer om verden. I tillegg var en stor motivasjon det faglige tilbudet; ved Radboud University fikk jeg tatt fag jeg ikke ellers hadde hatt tilgang på i Norge. Dette bidro også til å hjelpe meg å finne ut hvilken faglig retning jeg ønsker å satse på videre. På denne måten håper jeg også at karrieremulighetene mine er blitt styrket; jeg tror i hvert fall mulighetene for å jobbe utenlands har åpnet seg mer. I løpet av utvekslingen fikk jeg også dannet et klarere bilde av meg selv og har i hvert fall inntrykk av at selvinnsikten er blitt bedre (med tanke på personlige styrker og svakheter).Å studere utenfor Norge gir en attpåtil muligheten til å se hjemlandet sitt mer fra et utenfraperspektiv. Selv fikk jeg i hvert fall føle på hvor lite landet kan virke i global og/eller europeisk sammenheng. Alt i alt var det mye mestring involvert i utenlandsoppholdet. Jeg har fått utviklet språkkunnskapene mine (hovedsakelig engelsk og nederlandsk), blitt kjent med fantastiske mennesker og opplevd hvordan det er å studere ved et universitet som følger et litt annet system enn det jeg har vært vant til.
Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme?
Personlig er jeg veldig fornøyd og vil absolutt anbefale andre å gripe muligheten for å ta en tur ut! Nijmegen er en nydelig by, og det å dra på utveksling er en utrolig nyttig livserfaring å ha! Radboud University med sine >22 000 studenter er en god del større enn NMBU, og det har vært veldig artig å ta del i et større studentmiljø enn det jeg har kjent til fra før. I tillegg har Radboud et mer omfattende fagtilbud, hvilket gjør at en får muligheten til å ta fag en ellers ikke hadde hatt tilgang på. En annen fordel med å utveksle til Nederland er at det praktisk talt ligger i togavstand fra Norge (og store deler av Europa); liker du å reise på denne måten kan du se frem til noen interessante turer.
Kanal i Amsterdam (kun en halvannens time togtur unna Nijmegen) |
Bolig
Jeg bodde i et 15-manns studentkollektiv (Hoogeveldt) rett ved universitetet. Å komme seg til vitenskapsfakultetet, hvor jeg hadde mesteparten av fagene mine, tok bokstavelig talt bare et par minutter. Av den lokale studentskipnadens tilbud for internasjonale studenter var dette det billigste alternativet – leien lå på omtrent 390 euro i måneden. Jeg var veldig fornøyd med eget rom, og kan anbefale dette på tross av at det var et par (overlevbare) utfordringer ved å dele kjøkken, do og dusj. Til syvende og sist var standarden noe lavere enn jeg så langt opplevd i min studentkarriere, men pris- og beliggenhetsmessig ville jeg absolutt valgt å bo der igjen.Hvor langt rakk midlene du fikk fra Lånekassen/Erasmusstipend?
Selv med vanlig lån/stipend fra Lånekassen, kom Erasmusstipendet veldig godt med! Selv om det meste i Nederland er litt billigere enn i Norge (i hvert fall mat, drikke og aktiviteter), blir det lett ekstra utgifter knyttet til andre aspekter av oppholdet. For eksempel reiseutgifter, sykkelkjøp/-leie og nødvendige innkjøp av annet diverse. Erasmusstipendet alene dekket jo faktisk nesten 80% av leien alene, så det kan absolutt være lurt økonomisk sett å reise på utveksling gjennom Erasmus+.
Insektshotell på campus (RU) |
Om universitetet
Radboud University ble grunnlagt i 1923 og er i dag et moderne universitet med et sterkt internasjonalt miljø. I likhet med NMBU består Radboud av en god del separate universitetsbygg, og campus befinner seg også på sett og vis inne i en park. Selv tilbrakte jeg mest tid i vitenskapsbygget (Huygensgebouw), et ganske 'gjennomsiktig'/åpent bygg bestående av fire vinger. Vitenskapsbygget har sitt eget bibliotek, men Radbouds hovedbibliotek er en god del større og har flere fasiliteter. Det er masse sykkelparkeringer rundt omkring på campus, og å skaffe seg sykkel er virkelig anbefalt da Nijmegen-området er godt tilrettelagt for fremkomst via dette.Radboud University er et svært aktivt universitet hvor det stadig skjer noe, og det er masse muligheter for å engasjere seg i både faglige og ikke-rent-faglige aktiviteter da det finnes mange studentorganisasjoner knyttet til læringsstedet.
Er du fornøyd med den faglige kvaliteten på universitetet?
Absolutt! I likhet med de fleste steder varierer kvaliteten på forelesninger/forelesere, men i det store opplevde jeg at den faglige kvaliteten var høy.
Futuristisk powernap-maskin (central library, RU) |
Språkutvikling De fleste snakker veldig godt engelsk i Nederland, og tilnærmet all verbal kommunikasjon skjedde over dette språket. For min del ga det meg rikelig med mengdetrening, og jeg føler meg generelt mye tryggere på å snakke engelsk nå.
I løpet av høsten tok jeg også et grunnleggende språkkurs i Nederlandsk (fra oktober til november), noe jeg endte opp med å sette stor pris på da jeg fikk bruk for det her og der. Dermed kan jeg absolutt anbefale andre å gjøre det samme om interessen er der.
Oppnådde du det du ønsket ved å dra på utveksling?
Noe av det viktigste for min del var å oppleve at jeg kan tilpasse meg en ukjent situasjon, altså fikk jeg trø godt ut av komfortsonen og erfare at det gikk fint! Som tidligere nevnt har jeg på noen måter vokst som person, blant annet gjennom å bli mer selvsikker. Og ikke minst har jeg møtt utrolig mange interessante mennesker fra hele verden, fått et innblikk i deres liv og hatt opplevelser jeg ikke ville vært foruten. Mestring er selvfølgelig viktig, men jeg vil heller ikke legge skjul på at det i perioder har vært temmelig kjipt å være så langt hjemmefra. Samtidig kan jeg lett konkludere med at utvekslingen til Nederland har hjulpet meg i å finne ut mer om hva jeg faktisk vil i livet.
Plasthval i Utrecht |
Ufullstendig liste med tips for både du som skal
og du som vurderer å reise:
·
Kontakt
mennesker som tidligere har utvekslet: de kan svare på spørsmål og gi mer spesifikke råd om blant annet fagvalg basert på deres
subjektive opplevelse.
·
Skaff
deg sykkel i Nederland (f.eks. en leiesykkel): det åpner for en super måte å komme seg
rundt på, og om du tilfeldigvis ikke kan sykle kjøres det jevnlig kurs for
dette.
·
Delta
på orienteringsuken: Radbouds «fadderuke» er utrolig godt organisert og kan
virkelig gi en super start på utvekslingsoppholdet!
·
Reis i
og utenfor Nederland: Tyskland er bokstavelig talt en liten sykkeltur unna Nijmegen,
og det er supre kollektivmuligheter for å besøke andre nærliggende land.
·
Gjør
mer enn å studere: det er selvfølgelig mulig å ha studiet som førsteprioritet,
men en får personlig masse ut av å gjøre andre ting også! Dette tipset kan vel egentlig kokes
ned til «grip mulighetene som kommer din vei»!
Comments
Post a Comment