Erfaringrapport fra Danmarks tekniske universitet, Lyngby
Hei!
Mitt navn er Rasmus Tveitane, jeg går femte året på miljøfysikk, og våren på mitt fjerde år var jeg på utveksling til Danmarks tekniske universitet (DTU) i Lyngby.
# Fag/Emner.
Det var greit å finne og lese om fagene jeg skulle ta på forhånd. Jeg var interessert i å lære om vind, så jeg tok Introduction to wind energy og Power system balancing with large scale wind power. I tillegg tok jeg High voltage engineering og Distributed energy technologies modeling and control. Jeg er veldig fornøyd med alle fagene jeg tok, både innholdsmessig og organisatorisk. Det var gruppearbeid i alle fag noe jeg syns var veldig nyttig. Jeg ble våde kjent med nye mennesker, samtidig som jeg var nødt til å arbeide med fagene for å kunne bidra til gruppearbeidet. Nivået var ganske likt slik det er på Ås, og det var veldig greit å finne ut hva en måtte kunne før eksamen. Den største endringen var at forelesningene alle var på fire timer hver. Dette gikk nokså greit ettersom vi ofte jobbet med oppgaver noe av tiden med mulighet for å få hjelp.
Det var jo selvfølgelig en noe annerledes vår, ettersom pandemien stengte universitetet. Selv så jeg meg nødt til å dra hjem, men jeg fikk likevel fullført fagene over nett. Eksamen gikk også uten store problemer. Jeg hadde to flervalg, en langsvar og en muntlig eksamen. Selv den muntlige eksamen gikk uten problem over zoom.
# Om universitetet.
Universitetet ligger like utenfor Lyngby på Sjælland. Det er en liten halvtime med buss fra København. Campusområdet er relativt stort, men oversiktlig fordi det er delt inn i kvadranter. På campus er det også treningssenter og flere kantiner. Studentenes samfunnshus er også på campus, et flott sted for å ta en øl etter skolen.
Forelesningssalene jeg var innom var flotte og godt utrustet. Biblioteket er også stort og et ypperlig sted å arbeide med fagene en tar.
# Bolig.
Jeg fikk, som de fleste andre utvekslingsstudentene, bolig gjennom boligfondet. Jeg ble tildelt en egen leilighet i Nærum, et tettsted ca. 5 kilometer nord for campus. Det var i et bygg med flere kollektiv og leiligheter. Det var gode bussforbindelser til universitetet og København, og lett å komme seg rundt hvis en skaffet seg en sykkel. Det var relativt dyrt å bo alene. 5 600 DKK ble omgjort til rundt 8 000 NOK, noe som gjorde Erasmusstipendet ganske kjekt å ha. En må også leie hele Juli, som overlapper med de fleste SiÅs boliger. Jeg hadde anbefalt å søke U2 apartments som ligger på campus.
# Språkutvikling.
Jeg valgte undervisning på engelsk. Det ble dermed lite tid å lære seg dansk. Det er muligheter for kurs som koster penger, noe jeg ikke deltok på. All kommunikasjon med de andre studentene gikk som regel også på engelsk.
# Personlig utvikling.
Jeg valgte å dra på utveksling for å utfordre meg selv. Dessverre ble oppholdet litt kort. Jeg fikk prøvd meg på å bo et helt nytt sted, og bli kjent med nye mennesker som kom fra helt andre kulturer. Jeg prøvde meg litt på rugby, noe som var en veldig positiv opplevelse. De var utrolig inkluderende og hyggelig mot en fullstendig nykommer til sporten.
Alt i alt var det et hyggelig, men kort opphold. Jeg anbefaler det til enhver som tenker det kan være spennende å dra et annet sted. Det er et godt sosialt miljø og de har utfordrende og lærerike fag.
Relevante spørsmål:
Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme?
Jeg er fornøyd med mitt korte opphold, og skulle ønske det varte lengre. Jeg vil anbefale alle som tenker på det å dra på utveksling.
Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta?
Jeg dro på et tidspunkt der jeg hadde tatt de meste obligatoriske emnene i planen min, så det var ikke vanskelig å få emnene godkjent.
Fikk du godkjent alle emnene dine da du kom hjem?
Det har jeg ikke fått svar på enda, men det regner jeg med.
Er du fornøyd med den faglige kvaliteten på universitetet?
Veldig. Foreleserne var kunnskapsrike og hadde lyst til å formidle sin kunnskap til studentene. Jeg følte at jeg ble utfordret, samtidig som jeg ikke druknet i med arbeid.
Hvor langt rakk midlene du fikk fra Lånekassen/Erasmusstipend?
Det var noe knapt med penger. Så lenge den danske kronen er sterk ville jeg anbefale å spare opp litt penger før en drar til utveksling i Danmark.
Oppnådde du det du ønsket ved å dra på utveksling?
Ja og nei. Jeg fikk tatt mange spennende fag og lært mye. Samtidig ble oppholdet kortere enn forventet, noe jeg som var kjedelig.
Stikkord: Danmark, Danmarks tekniske universitet, DTU, Energifysikk, Master i Miljøfysikk og fornybar energi
Comments
Post a Comment