Da jeg begynte å studere ved NMBU var det en drøm helt fra det første året av studiet å få til et utvekslingsopphold i København. Jeg var heldig å få én hel måned og fem dager som student i byen etter veldig mye frem og tilbake pga. Corona-situasjonen. Det er ikke til å legge skjul på at det har vært mye frustrasjon og usikkerhet rundt det å skulle reise på utveksling under en pandemi, men det har vært verdt det.
Bolig og kollektiv transport
Bolig i Kbh er latterlig dyrt, og det er fornuftig å være forberedt på. Jeg ville styre minst mulig med bosituasjonen og valgte Københavns Universitets egen løsning for utvekslingsstudenter kalt Housing Foundation. Jeg betalte 5400 danske kroner per måned (rundt 8000 NOK) for et rom i et kollektiv med fire andre personer. Dette var et av de dyrere alternativene, men hadde god lokasjon i Mariendalsvej i Frederiksberg Kommune. Leilighetene hadde svært høy standard og det var veldig deilig. I forhold til kollektiv transport var det et busstopp rett utenfor bygget, men stort sett tok jeg metroen fra Aksel Møllers have. For kortere turer, eller hvis jeg hadde god tid, brukte jeg derimot sykkelen min! Hvis du skal bo i KBH, så kjøp sykkel med det samme. Det er skikkelig deilig å sykle i hoovedstaden, og ikke minst billig og sunt!
Universitet og sosialt
Jeg prøvde så godt jeg kunne å være student og leve i byen til tross for et kort fysisk opphold. Studiemessig var jeg stort sett på Frederiksberg Campus og på biblioteket der for å arbeide med semesteroppgaven min. Lanbohøjskolens have er rett utenfor og er et veldig fint sted for å ta pauser og nyte solen. Jeg var veldig heldig og bodde med veldig søte folk i kollektivet. Vi ble fort en liten gjeng ettersom vi alle var utvekslingsstudenter. Jeg er også heldig som hadde et nettverk fra før i byen, og jeg tilbrakte derfor også mye tid med dem.
Fag/emner
Københavns universitet er kjent for å være veldig flinke på landskapsarkitektur og byplanleggning, og det vil jeg absolutt si at de var. Jeg hadde sto en merkelig situasjon ettersom jeg måtte gjøre alt digitalt fra Norge fra februar til april. Jeg ønsket at utvekslingsopphooldet mitt skulle være så behagelig som mulig, og valgte derfor kun fag jeg hadde skikkelig lyst til å ta! Jeg valgte «Landskapsarkitekturhistorie – nåtid, fortid og fremtid» og «Danish Architecture and Urban Design». Det første var på dansk og varte fra februar til april. Det var synd at jeg ikke kunne være i Danmark, for det var krevende å gjøre stedsanalyser fra Google Maps og bøker, men det gikk likevel fint! Professorene var svært forståelsesfulle. «Danish Architecture and Urban Design» var derimot et fag som alle kunne melde seg opp til og var tilrettelagt for utvekslingsstudenter. Dette faget varte hele halve året med forelesninger og en større valgfri semesteroppgave. Professorene var veldig flinke både faglig og til å tilrettelegge for at fagene skulle fungere til tross for nedlukninger. På mange måter kan jeg dele inn mitt opphold i to. Fra februar til april i Norge, og deretter fysisk i København. Selv om studiesituasjonen ikke har vært optimal og «vanlig» vil jeg absolutt si at jeg har lært utrolig mye faglig og ikke minst å tilpasse seg nye utfordringer og gjøre det beste ut av situasjonen.
Språk
Jeg valgte bevisst å ha et fag på dansk og et på engelsk. For å få variasjonen! Danskene er ikke fryktelig gode til å forstå norsk, men med tålmodighet og litt engelsk, gikk det greit. Professorene forsto alt av norsk, som virkelig var en fordel. I gruppeoppgavene gjorde vi det slik at andre gruppemedlemmer rettet mine deler av teksten, også gjorde jeg ellers andre oppgaver. Det ordnet seg. Ellers i Kbh må man kanskje belage seg på å bruke danske ord, eller til nød bytte til engelsk, men det vil jeg på ingen måte si var et problem.
Reisen
Reisesituasjonen var veldig spesiell pga pandemien, og jeg måtte gjøre veldig mye papirarbeid i forhold til om det ikke var en pandemi. Dette var en liten deltidsjobb i seg selv. Det var likevel verdt det. Det var en ganske fascinerende opplevelse å være en av de absolutt få som hadde tillatelse til å ta fly til et annet land på det tidspunktet.
Kort og godt
Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme?
Absolutt! Det er veldig spennende med nye erfaringer, og masse mestringsfølelse. Jeg tror det er veldig sunt å oppleve flere kulturer og mennesker som er annerledes enn en selv. Jeg opplever at jeg har en mye større trygghet både faglig og i meg selv etter dette lange, korte utvekslingsoppholdet. Det unner jeg flere.
Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta?
Nei, det viktigste var bare å lese seg opp på emnebeskrivelsene og søke på det man ønsket i gooood tid. Deretter ordnet resten seg selv. Utvekslingskoordinatorene var også veldig behjelpelige, hvis man skulle ha noen spørsmål.
Fikk du godkjent alle emnene da du kom hjem?
Ja. Jeg hadde derimot kun valgfrie fag.
Er du fornøyd med den faglige kvaliteten på universitetet?
Ja. Jeg både er og ble veldig imponert av profesjonaliteten, menneskeligheten og det faglige som jeg opplevde i mine to fag.
Hvor langt rakk midlene du fikk fra Lånekassen/Erasmusstipend?
Relativt langt. Jeg hadde spart opp en god del fra før, for å virkelig leve livet når jeg kom til Kbh. Det var min prioritering å gjøre akkurat det jeg hadde lyst til uten å tenke så mye på økonomi. Men man klarer seg helt fint uten det. Det er masse gøy å finne på som ikke er så dyrt, og mat er for eksempel mye billigere enn i Norge.
Oppnådde du det du ønsket ved å dra på utveksling?
Ja og nei. Jeg fikk et nytt og bedre faglig perspektiv på min egen profesjon, og jeg fikk leve litt i Kbh. Jeg fikk derimot ikke leve så lenge som jeg ønsket i byen, og jeg ønsket egentlig mer tid på utvekslingsstedet. Men jeg er veldig takknemlig for den tiden jeg fikk.
Kristine Stadheim, landskapsarkitektur
Stikkord: Danmark, Københavns Universitet, Landskapsarkitektur, København
Comments
Post a Comment