Sent på sommeren 2021 dro jeg forventningsfull til Flesland flyplass. Tiden var kommet for å flytte utenlands - til eksotiske København. Her skulle jeg bo i et år, for å fullføre mastergraden min i akvatisk matproduksjon ved Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby.
Reisen hit var ikke helt uproblematisk (les: covid). Da jeg endelig fikk grønt lys for å reise, var det boligjakt som stod for tur - for da var jeg selvfølgelig alt for sent ute til å søke på studenthybler. Jeg valgte å bosette meg i København i stedet for Lyngby, da jeg ønsket å oppleve mer av denne fantastiske byen. Jeg fant etter hvert et trivelig kollektiv på vakre Islands brygge, og bodde sammen med to danske piger. Herfra er det ca en time med tog og buss til Lyngby, men til tross for at vekkerklokken måtte stilles en time tidligere, så angrer jeg ikke et sekund på valget om å bosette meg der.
Da jeg ankom København, var covid virkelig ankommet Skandinavia. Munnbind var plutselig påbudt på all kollektivtransport, og det meste av barer, restauranter og sosiale arenaer ble stengt ned rimelig kort tid etter. Og slik forble det resten av oppholdet. Da gjaldt det å være kreativ - brygger, strender og parker ble faste oppholdssteder, og wolt-appen ble hyppig brukt. Slik ble man kjent med København på en helt ny måte, og egentlig så ville jeg ikke hatt det på noen som helst annen måte. Kulturlivet her er også helt fantastisk - sjekk for eksempel ut Glyptoteket, eller et av de mange andre kule tilbudene som finnes rundtom (nå som de endelig er åpne igjen!).
Som student trivdes jeg svært godt på DTU. Det var selvfølgelig noen organisatoriske utfordringer, men ingenting som ikke løste seg rimelig fort. Fagene jeg tok var varierte og (stort sett) svært lærerike, og alle ble godkjent fra NMBU. Alt i alt føltes det ikke som en så stor overgang, da DTU egentlig er lagt opp svært likt som i Norge. Den største forskjellen var kanskje at det på DTU er i større grad tilrettelagt for personlige interesser. Dersom du kontakter professor eller kordinator, er mulighetene store for at det kan opprettes et spesialkurs som passer perfekt for deg. Jeg tok selv ikke i bruk dette tilbudet, men det hadde jeg nok gjort dersom jeg skulle gått tilbake og startet på nytt. Fasilitetene ved universitetet er helt topp - og dersom du er så heldig å få være på laboratoriet, så er det nok svært lite utstyr du vil savne. Min masteroppgave krevde mye tid på labben, og jeg var kjempeheldig med å få helt utrolig dyktige veiledere og labteknikere til å bistå meg med alt jeg lurte på. Det er også et veldig stort internasjonalt miljø på dette universitetet, så nå har jeg venner og bekjente over store deler av verden.
Det er også verdt å nevne at livet som student i København ikke er spesielt billig - spesielt leiekostnader i sentrum er skyhøye med mindre man er veldig heldig. Så mitt tips er å være tidlig ute, bo litt utenfor "broene", eller å finne seg en studentjobb på siden. Her kom hvertfall eramus-stipendet svært godt med! Det er også verdt å sette seg inn i dette med nemID og sygesigringskort så tidlig som mulig. Det er ikke særlig tidkrevende egentlig, men ventetiden kan ta litt tid, særlig i starten av semesterene når alle studenter skal skaffe seg dette samtidig.
Nå som jeg er i fast 8-16 jobb, vil jeg bare gi en siste oppfordring - dra på utveksling, og nyt tiden som student!! Jeg angrer ikke et sekund på at jeg dro, og gleder meg allerede til å reise tilbake på besøk.
Lykke til!
Hanna, student ved MSc Aquatic Food Production, Safety and Quality
Stikkord: Danmark, København, Lyngby, DTU, Danmarks Tekniske Universitet, AQFood, Aquatic Food Production, master, MSc
Comments
Post a Comment