Hei. Jeg tar en bachelor i Bioteknologi ved NMBU og høsten 2021 reiste jeg på utveksling til Aarhus Universitet i Danmark. Dette universitetet er det største i Danmark og ligger på østkysten av Jylland. De tilbyr et svært bredt fagtilbud og har et stort forskermiljø knyttet til moderne fasiliteter. Universitetet har flere campus spredt rundt i byen, og jeg var så heldig at jeg hadde min undervisning i den eldste delen av bygningsmassen. Det lå svært sentralt i Aarhus, og i tilknytning til en stor universitetspark.
Bilder fra universitetsparken og noen av bygningene.
Jeg tok følgende fag: Anatomi og cytologi (10p), Molekylærbiologi II (10p) og Genetic Engineerung using CRISPR/Cas (5p).
Det sistnevnte faget Genetic Engineerung using CRISPR/Cas, var et fjorten dagers kurs, som ble avholdt i slutten av min sommerferie. Dette ble derfor mitt første møte med studiehverdagen ved Aarhus Universitet. På grunn av fagets korte varighet var det lagt opp til at man før kursstart hadde lest hele pensum. Kurset var ganske intensivt, men det var spennende, svært lærerikt og noe jeg førte jeg hadde et stort utbytte av. Det er et fag jeg absolutt vil anbefale.
Etter gjennomført CRISPR-kurs, startet mitt egentlige semester ved Aarhus Universitet. Her var jeg så heldig at all undervisning ble gjennomført med fysisk oppmøte på campus. Undervisningen til faget Anatomi og Cytologi var delt i to bolker. I første halvdel av semesteret ble undervisningen knyttet til anatomi avviklet. Her var det mange latinske begreper som skulle pugges utenat. Det tar tid, men faget var i seg selv ikke vanskelig å forstå. I den siste halvdelen av semesteret ble cytologi-delen gjennomført. Her bestod undervisningen i å studere ulike preparater fra vev i mikroskop, og løse tilhørende oppgaver.
Molekylærbiologi II besto av forelesninger og løsning av tidligere eksamensoppgaver. Etter å ha samarbeidet med medstudenter om oppgavene, ble løsningen gjennomgått av en tidligere student. Disse timene synes jeg ga et stort læringsutbytte, og også en god forberedelse til eksamen. I midten av semesteret ble det i tillegg gjennomført en uke med laboratorieforsøk – dette var spennende!
Bilde fra laboratoriearbeidet i faget Molekylærbiologi II.
Jeg reiste på utveksling fordi det virket interessant, både med tanke på det sosiale og det faglige utbytte man ville kunne få. Har et nært forhold til Danmark fra tidligere, og jeg hadde lenge hatt et ønske om å få til studier der. Det å reise på utveksling var derfor noe jeg ønsket å teste ut. Det spennende fagtilbudet som Aarhus Universitet tilbød, var utslagsgivende og dessuten fikk jeg muligheten til å velge fag som jeg ellers ikke ville kunne tatt ved NMBU.
Før avreisen brukte jeg en del tid på å sondere mulighetene for steder å bo i Aarhus. Hadde i utgangspunktet et ønske om å bo sammen med andre danske studenter. Dessuten var det en fordel at stedet ikke var plassert langt unna universitetet og bysentrum.
Søkte gjennom Aarhus Universitet sine studentboligsider, og i tillegg søkte jeg også på et privat kollegie. Var så heldig å få plass på sistnevnte boligalternativ, som heter 4. maj kollegiet. Dette er et kollegie for danske studenter, som er etterkommere av danske frihetskjempere fra 2. Verdenskrig. Det at alle som bor der kommer fra Danmark gjorde at det danske språk kom svært tett på. Synes at uttalen var noe av det vanskeligste å få dreisen på, men bare det å kunne gjøre seg forstått ga en stor mestringsfølelse. Det har vært lærerikt og mye moro å ha det danske språket så tett på.
Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme? Er helt klart veldig fornøyd med at jeg valgte å reise på utveksling. Det har vært en stor opplevelse som jeg ikke ville vært for uten. Har lært så mye både faglig, om meg selv, og hatt et svært stort sosialt utbytte.
Alle menneskene jeg har møtt, har gitt meg opplevelser jeg alltid vil ha med meg videre.
Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta?
I min studieplan fra NMBU var det kun et fag jeg viste jeg måtte finne en erstatning til ved Aarhus Universitet. De to resterende fagene kunne jeg velge fritt. Det å få de fagene jeg hadde ønsket meg opplevde jeg ikke som noe problem. Jeg fikk alle fagene jeg hadde satt opp som topp 3. Fagtilbudet på Aarhus Universitet er som tidligere nevnt stort, så det å finne noe spennende og relevant var ikke noe problem.
Fikk du godkjent alle emnene dine da du kom hjem?
Alle fagene mine var forhåndsgodkjent av NMBU, før jeg reiste av gårde.
Er du fornøyd med den faglige kvaliteten på universitetet?
Det faglige nivået har det ikke vært noe å si på. Både undervisningsmaterialet som ble tatt i bruk og undervisningen hadde etter min mening en god kvalitet og et høyt faglig nivå. Som en del av undervisningen hadde man mulighet til å spørre både forelesere og tidligere studerende om hjelp. Dette var noe jeg syntes fungerte svært bra. Undervisningen på lab, synes jeg også ga et stort læringsutbytte.
Hvor langt rakk midlene du fikk fra Lånekassen/Erasmusstipend?
Jeg var svært heldig da jeg fikk et sted å bo. Kollegiet hadde en sentral beliggenhet, og umiddelbar nærhet til universitetet. Dette gjorde at jeg ikke behøvde å bruke penger på kollektiv-transport, da jeg kunne sykle til «alt». Var også heldig med en lav husleie, sammenlignet med andre studentboliger i Aarhus. Heldigvis slapp jeg derfor å bekymre meg mye for det økonomiske.
Oppnådde du det du ønsket ved å dra på utveksling?
Synes jeg har oppnådd ALT det jeg ønsket meg. Har blitt kjent med mange nye mennesker, fått mage opplevelser for livet, blitt flinkere til å klare meg selv og erfart at det å bo i femten manns kollektiv er helt alle tiders. Når det gjelder det faglige har jeg også lært en hel masse, og hatt muligheten til å ta noen fag som de ikke tilbyr ved NMBU.
Hilsen en svært fornøyd Malene
Stikkord: Danmark, Aarhus Universitet, Molekylærbiologi, Bachelor, Bioteknologi.
Comments
Post a Comment