Etter 1,5 år med pandemi og stengte landegrenser virket et utvekslingsopphold i utlandet ganske usannsynlig. Det var derfor både surrealistisk og befriende å sette seg på flyet til Nederland i august.
Jeg heter Helene, og er mitt tredje år av bacheloren Internasjonale miljø- og utviklingsstudier ved NMBU. En av grunnene til at jeg valgte å dra til nettopp Nederland er fordi de er kjent for å være i front i Europa innenfor miljø og bærekraft, og det er denne tematikken jeg ønsker å spesialisere meg innen.
Wageningen University and Research
På Wageningen er semesteret delt opp i to perioder, der man tar to fag per periode som tilsvarer 6 studiepoeng hver. Dette betyr at man har to eksamensperioder i løpet av semesteret, som kan være intenst, men det betyr også at man får muligheten til å ta mange forskjellige fag i løpet av en kort periode. Karaktersystemet er også annerledes, man får karakterer fra 0-10, og må ha minst 5.5 for å bestå. Det er mye fokus på gruppearbeid, jeg skrev grupperapport i alle de fire fagene jeg tok, men alle studentene er veldig vandt til det og var derfor strukturerte og effektive. I tillegg var det lagt opp slik at man fikk løpende tilbakemelding fra professorene på gruppearbeidet, og kunne få hjelp hvis noen i gruppa ikke bidro. Jeg tok følgende fag:
Tourism & Sustainable Development (GEO31806)
Environmental Management and Industry (ENP20806)
Env. Policy: Analysis and Evaluation (ENP34306)
Communication for Sustainability and Responsible Innovation (CPT22306)
I tre av fagene hadde jeg avsluttende eksamen som telte 60% av karakteren, og i det siste faget skrev jeg et essay isteden om tekstene vi hadde lest i faget. Fordi periodene var såpass korte (ca 6 uker hver) måtte man jobbe ganske jevnt med faget, spesielt med gruppearbeidet. Jeg opplevde arbeidsmengden som ganske intens til tider, men det avhenger selvfølgelig av hvilke fag man tar i Wageningen og hva man studerer i Norge. Jeg lærte veldig mye! Nederlandske studenter og professorer er like nordmenn, og det var derfor enkelt å kommunisere og samarbeide. Nederlendere er også generelt veldig gode i engelsk.
Jeg reiste ned til Nederland i august for å delta i AID (Annual Introduction days) som tilsvarer norsk fadderuke, bare med mindre drikkepress. Anbefaler alle å delta på den hvis man har mulighet, det er kjempegøy og man blir kjent med masse kule folk. Mye av mitt sosiale nettverk ble etablert der. Bare husk å meld deg på i tide! Jeg var litt sent ute og fikk nesten ikke deltatt.
Bolig
Hvordan finne bolig i Nederland kunne vært et eget blogginnlegg i seg selv. Jeg hadde flaks og fikk leid en studioleilighet av en nederlandsk student som skulle på utveksling til Danmark uka før jeg dro til Nederland. Etter en hel sommer med leting på "Wageningen Student Plaza" på facebook og søking på room.nl hadde jeg nesten gitt opp, og var forberedt på å måtte bo på hotell de første dagene i Wageningen. Vi var heldigvis en gjeng fra studiet som dro dit sammen, så de to som ikke fikk bolig før ankomst bodde hos oss andre den første tiden. Universitet er lite behjelpelige med å finne bolig til studentene, og det er derfor opp til deg selv for å finne plass å bo. Det studioet jeg bodde i var kjempefint, og jeg betalte 550 euro i måneden for 33 kvm med eget kjøkken, bad og balkong, så jeg var utrolig heldig egentlig.
Mine beste tips for å få bolig er:
1) Register deg på room.nl så fort som mulig, og betal den avgiften på 35 euro for å få mer enn én måned medlemskap. Jo lengre du er registrert som medlem, jo høyere opp på prioritetslisten på bolig havner du. Alt av studentboliger står oppført der, og de blir lagt ut fortløpende, spesielt fra juli av. Med mindre du ønsker å kjøpe masse kjøkkenutstyr selv bør du forsikre deg om at boligen har felleskjøkken, og styr unna Bornsesteeg.
2) Hvis du ønsker å bo privat i kollektiv må du være "på" og sende melding tidlig på Facebook Student Plaza. Kollektivene som blir lagt ut der er ofte veldig populære og mottar veldig mange meldinger. Prøv også derfor å være litt personlig i meldingene du sender, og ikke ha en standardmelding som du sender til alle.
3) Sjekk ut Nano Community om de har ledige rom der også. Det består av gamle lærebygg som er blitt omgjort til studentboliger.
Nederland generelt
Nederland er et kult land å bo i! Det er enkelt å komme seg rundt med tog, med mindre du har uflaks med kanselleringer og sporarbeid (som meg) som skaper forsinkelser. Togene går over hele landet, og du kommer langt på 1,5 time. Vil anbefale en tur til Utrecht, stranda utenfor Haag og Maastricht.
Det er helt essensielt å ha egen sykkel for å komme seg rundt, det er ofte mer tilrettelagt for syklister enn fotgjengere langs veiene. Jeg leide sykkel gjennom Swapfiets for 15 euro i måneden, som fungerte veldig bra, men mange av vennene mine kjøpte seg egne sykler for en billig penge.
Natur og fjell er det lite av, så det er ikke noe vits å ta med turbuksa;) Det er en nasjonalpark i Nederland, Veluwe, men den har asfalterte sykkelstier gjennom hele parken, så det minner lite om norsk skog og mark.
Alt i alt er Nederland et behagelig sted for norske studenter å dra på utveksling til. Kulturen er ganske lik, klimaet er mildere, og prisene er litt mindre stive. Det er spennende å komme seg ut av komfortsonen sin, få nye impulser og møte nye folk.
Nederland, Wageningen University, WUR, environment, sustainability, Bachelor of science, International Environment and Development studies
Comments
Post a Comment