Høsten 2021 dro jeg på utveksling til Bolzano, Italia. Det er en største byen i Syd-Tirol, på grensa til Østerrike. Alpene er virkelig det perfekte stedet å studere "environmental management of mountain areas", og mangfoldet av mennesker, kulturer, og språk gjorde oppholdet veldig meningsfullt og unikt. Selv om å dra på utveksling kan være utfordrende, både faglig og personlig, gir det deg nye viktige perspektiver samtidig som at det er en utrolig verdifull opplevelse man vil ta med seg videre i både karriere og minner.
Bilde fra en av de mange field trips i fjellene i Syd-Tirol.
Fag
Drar man på høstsemesteret, slik som meg, starter man i første semesteret på "EMMA" masteren. Det vil si at det er veldig lett å bli kjent med klassen fordi alle andre i klassen også er nye, og alle fagene dette semesteret er felles. Det gjorde at vi fikk et tett klassemiljø, noe jeg satte veldig pris på. Det er også en internasjonalt program, så det var en internasjonal klasse med studenter fra hele Europa og USA.
Fagene jeg tok var:
- Landscape ecology and ecosystem restoration (6 ECTS)
- Management of forest and agricultural resources in mountain areas (9 ECTS)
- Natural risk in mountain areas: processes and mitigation strategies (3 ECTS)
- Geomatics and landscape planning (6 ECTS)
I tillegg var Applied statistics and computer programming (6 ECTS) en del av studieløpet. Fordi hele siste året på IEDS er valgfag fikk jeg alt godkjent lett. UNIBZ er veldig fleksible, så i teorien kunne jeg valgt hvilke som helst fag fra alle fakultet. Praktisk sett er det litt vanskeligere på grunn av ett timeplan, lang distanse mellom campusene, og de ulike språkene fagene undervises på.
På vårsemesteret deles studentene inn i to studieretninger: sustainable mountain agriculture and developmnet, og environmental protection. Altså er det nok flere realistiske valgmuligheter på våren enn på høsten.
NMBU og UNIBZ har litt ulik strategi i læring, så det er litt vanskelig å sammenligne den akademiske kvaliteten. Uansett fikk jeg mye nyttig kunnskap om miljø, som er selve grunnlaget for å ta gode beslutninger i miljø- og utviklings studier! Fagene på UNIBZ var også godt satt sammen slik at man lett forsto hvorfor man lærer det man gjør, og hvordan fagene relaterer til hverandre.
De fleste fag er delt inn i to moduler som undervises samtidig og har hver sin eksamen. Slutt karakteren er dermed gjennomsnittet av de to modulene som inngår i faget. Derfor blir det mange eksamener. De fleste er muntlig. Ellers hadde jeg tre semesteroppgaver i grupper, og fem individuelle oppgaver i Geomatics fordelt gjennom semesteret.
Jeg som IEDS student opplevde nivået på fagene som høyt. De tilhører tross alt første året på en master, hvor man gjerne burde ha en bachelor i miljøvitenskap i bunn. Mange av foreleserne sa ofte at "dette går jeg ikke inn på fordi dere sikkert lærte i det i bacheloren deres", men jeg hadde aldri hatt verken biologien, kjemien, eller fysikken de refererte til. Det ble derfor litt vanskelig for meg, men heldigvis hadde jeg mange gode klassekamerater som hjalp meg gjennom utfordringene.
Det er mange små fag og mye forelesninger, så arbeidsmengden kan oppleves som stor. Når det er sagt er det kun forelesningene som er pensum - det er ingen obligatoriske lesning eller selvstudium. I tillegg kommer alle turene i naturen! Til sammen hadde vi fem ulike field trips til ulike skogtyper og gårder i fjellene. Ikke bare var det lærerikt, men det var også en fin måte å få oppleve naturen i alpene på! Praktisk læring er virkelig noe UNIBZ prioriterer.
Personlig utvikling
Jeg valgte å dra fordi jeg tross alt går en internasjonal bachelor! Jeg er også veldig glad i å reise, så dette var en utrolig bra mulighet. Det er tross ikke så mange ganger i livet man får muligheten til å flytte til Italia for noen måneder. Målet mitt var å få nye perspektiver på både kultur og miljø til å bygge på min erfaring fra Noragric. Dette oppnådde jeg helt klart. Studiemiljøet i Bolzano er også veldig internasjonalt, både bland "vanlige" gradstudenter og utvekslingsstudenter. Det var også viktig for meg fordi jeg fikk større kulturforståelse og en rikere opplevelse.
Bolig
UNIBZ er et ungt universitet i en by i et område med tettbebygd dalbunn. Defor kan det være vanskelig å finne bolig, og prisene er tilnærmet de i Ås. Selv søkte jeg studentbolig, men fikk avslag med en gang. Det er stort press på det private markedet, spesielt siden jeg kun skulle være der i ett semester, men til slutt fant jeg et kollektiv midt i byen via htttp://yost.apartments/en/, som er en nettside for studenter i Syd-Tirol for å finne privat bolig. Jeg betalte 560EUR i måneden for et rom i et fint kollektiv med 3 andre i kort gangavstand til universitetet.
Om universitetet
UNIBZ har tre campus, men EMMA masteren ligger i Bolzano. Som nevnt er Syd-Tirol en veldig fascinerende region på grunn av møtet mellom tyske og italienske kulturer. Derfor er også universitetet flerspråklig (tysk, italiensk, ladinsk, og engelsk).
Semesterene går fra slutten av september til slutten februar, og mars til juni. Jeg valgte å dra på høsten til tross for overlappet med vårsemesteret tilbake på NMBU fordi jeg satset på at det ville gå opp med tanke på digitale eksamener og undervisning. "Flaks" for meg tok covid av i januar slik at eksamenene på UNIBZ ble digitale og jeg kunne følge undervisning som vanlig tilbake i Ås. Dette kan nok bli en utfordring i en post-covid verden, så jeg vil nok heller anbefale å dra på våren.
Språkutvikling
UNIBZ tilbyr gratis språk kurs for alle studenter! Du kan altså ta tysk eller italiensk kurs på kveldene, og/eller intensivkurs før studiestart. De tilbyr også kurs i andre språk, som fransk og spansk, om man heller vil det.
Selv tok jeg kun noen timer med italiensk kurs, men jeg klarte meg godt med kun engelsk og grunnleggende italiensk både i Bolzano og resten av Italia. I Bolzano er de tospråklige, så en samtale på butikken kan gå på både tysk og italiensk. Utenfor byen snakker de fleste tysk, i tillegg til ladinsk i øst. Er du interessert i språk er altså UNIBZ en kjempespennende mulighet!
Papirarbeid
Fordi Italia er i EU, er det faktisk ikke så mye papirarbeid, utenom det vanlig som Erasmus kontrakten og Online Learning Agreement. Det eneste ekstra man må gjøre er å skaffe seg et italiensk skattenummer. Det må man ha for å leie en bolig. Dette bør man gjøre før man reiser ned. Du trenger kun å sende en e-post til den italienske ambassaden i Oslo og fylle inn skjemaet de gir deg. Venter du til du kommer til Italia må du gjennom de lokale kontorene og politi, og det italienske byråkratiet kan være veldig treigt tungvindt.
UNIBZ, og italienere generelt, kan vøre litt uorganiserte. Til gjengjeld er de veldig fleksible! De er villige til å hjelpe deg med det meste, og er man grei kan man få mye tilrettelegging. Å endre fag og OLA underveis var altså ikke noe problem.
Jeg er veldig glad for at jeg valgte å dra på utveksling! Til tross for utfordringene utveksling bringer er det utrolig givende. Å flytte til et nytt land kan være skummelt, men man må bare hoppe i det. Utveksling via studiet er den perfekte tiden for å gripe den muligheten.
Comments
Post a Comment