Hei! Jeg heter Daniil, og studerer 4. året på Industriell økonomi, med retning datavitenskap. Høsten 2021 var jeg på utveksling i Nederland på universitet WUR. I dette innlegget skal jeg oppsummere min opplevelse og mine tanker rundt utvekslingsoppholdet.
Wageningen er en liten studentby, 1.5 times togtur unna Amsterdam, og en 2 timers togtur unna Rotterdam. På grunn av Nederlands plassering i Europa er det relativt lett å komme seg rundt til andre europeiske byer. På utvekslingsoppholdet mitt fikk jeg besøkt de nederlandske byene Amsterdam, Rotterdam, Ede, Utrecht, Groningen og Den Bosch. Jeg fikk også dratt til Gent i Belgia, Paris og Lille i Frankrike, og München i Tyskland. Det er lett å reise rundt på selvvalgte reiser, men du har også flere studentorganisasjoner som arrangerer reiser rundt i Europa med andre utvekslingsstudenter til en billig pris.
Fag/Emner:
Dersom du drar til Wageningen på høsten skal du i teorien ha 3 "periods" på utvekslingsoppholdet, hvor siste periode varer ut januar (ganske tilsvarende januarblokk på NMBU). I og med at jeg dro på utveksling til UC Berkeley rett etter oppholdet mitt på Wageningen, fikk jeg bare tatt 2 av periodene. Dermed fikk jeg tatt 24 poeng hit (noe som forøvrig går helt fint). Fagene jeg tok på Wageningen var som følger:
Advanced Statistics (MAT20306) - 6 poeng: Dette faget tilsvarer STAT100 på NMBU, og ettersom faget bare er 6 poeng men tilsvarer ett 10 poengsfag på NMBU var det tyngre enn de andre fagene jeg hadde. De fleste som tar Advanced Statistics ved Wageningen har allerede hatt andre statistikk-fag tidligere, og dermed mer forkunnskaper enn jeg hadde. Disse forkunnskapene måtte jeg tilegne de første ukene av faget, som forøvrig gikk helt greit. Dersom jeg skulle gjort det om igjen, ville jeg nok valgt å ta noe sånt som Basic Statistics 1 og 2 istedenfor dette faget.
Resten av fagene fikk jeg trolig ikke omgjort til andre obligatoriske fag på NMBU, men forhåndsgodkjent som relevante fag:
Environmental Management and Industry (ENP20806) - 6 poeng
Big Data (INF33806) - 6 poeng
Science, Technology and Society (CPT15303) - 3 poeng
Management Skills in Theory and Practice (ELS67300) - 3 poeng
Generelt har fagene i Wageningen mer obligatoriske labber, innleveringer og lekser enn på NMBU. Dette tvinger deg til å jobbe mer jevnt gjennom skoleåret. Eksamensperiodene opplevdes derimot som litt mindre krevende enn på NMBU, ettersom deler av karakteren allerede er bestemt før eksamensperioden starter. Fagene var relativt interessante, og ettersom det var mer obligatorisk gruppearbeid gjorde dette at du også får venner via skolefagene.
Bolig:
Jeg bodde i ett kollektiv, en 10-minutters sykkeltur fra universitetet. Kollektivet jeg bodde på var ett gammelt nedlagt skolebygg, hvor min etasje hadde 26 studenter boende. Her bodde det hovedsakelig nederlendere, men også en hel del internasjonale. Ved å bo med så mange mennesker fikk jeg blitt kjent med veldig mange mennesker, og det var alltid noe som skjedde i kollektivet. Dersom jeg ønsket å henge med noen, var det bare å gå en tur til stua der det alltid var noen ville spise sammen, finne på noe, eller bare ta en prat.
Jeg dro på utveksling med 2 andre kompiser fra NMBU, og delte rom med han ene. Rommet vi delte var ett gammelt klasserom, og dermed enormt stort (rundt 40-45 kvadratmeter). Hver for oss betalte vi rundt 4000kr, og det å dele rom i ett halvt år fungerte veldig bra!
Personlig utvikling:
Jeg dro på utveksling til Europa for å få ett mer internasjonalt nettverk, som jeg virkelig fikk i Wageningen. Jeg ble kjent med mange ulike kulturer, og fikk mange nye venner og minner jeg kommer til å sitte igjen med. Det var en fantastisk følelse å bo så sentralt i europa, og dermed veldig enkelt kunne ta en spontan helgetur til alle naboland. Jeg er veldig glad for at jeg valgte å dra til akkurat Wageningen!
Språkutvikling:
Nederlandsk var ikke et språk jeg valgte å lære meg, men engelsken min ble betraktelig bedre etter et halvt år. Nederlendere er veldig flinke i Engelsk, og det å bytte om til engelsk når det er internasjonale til stede er noe de er myye flinkere på enn vi i Norge. Hver gang jeg kom ut i stua, gikk samtalen rett over til Engelsk, og det virket som at de absolutt ikke hadde noe imot dette.
Om universitetet:
Wageningen er kåret til Nederlands beste universitet 15 år på rad, og hadde en veldig fin campus. Skolebyggene var flotte, og hadde masse plass på lesesaler og grupperom. Wageningen minner ganske mye om Ås ved at det i hovedsak bare er studenter i byen, og dette gjør at du føler deg hjemme veldig raskt. Du blir fort kjent med veldig mange folk, og ettersom det er utrolig mange internasjonale som er i samme situasjon som deg er det veldig lett å komme i kontakt med folk.
Studentvisum:
Det var ikke særlig mye papirarbeid, men det er viktig å følge med på mailer for å ikke gå glipp av frister.
Hi, I am Janine. I am extremely satisfied with my exchange experience, and I would recommend to others to do the same. It was very easy to get the courses I wanted at Wageningen University, they have plenty of courses to offer and I am very satisfied with the academic quality at the host university.
ReplyDeleteThe Erasmus grant was enough to pay the rent so that was pretty good.
During my stay I had some subjects related to my thesis topic. I have also made lot of friends (people mainly doing Erasmus exchange) and I travelled around the country with them. I certainly obtained what I wanted by going on exchange, a beautiful experience
The Netherlands, Wageningen University, Msc International Environmental Studies