Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme?
Utvekslingsoppholdet mitt er noe av det beste jeg har gjort for meg selv, ikke bare i studietiden men i livet! Etter nesten 2 år med corona var jeg veldig spent på om utvekslingen overhode ville la seg gjøre men jeg valgte å ta sjansen og reiste høsten det fjerde studieåret mitt på Landskapsarkitektur. Semesteret varer fra oktober til februar men jeg reiste ned til Wien i starten av september for å ta et privat språkkurs og nyte sensommeren i byen som skulle bli mitt nye hjem det neste halvåret. Jeg hadde basis-kunnskaper i tysk fra før av men valgte likevel å ta et privat språkkurs i 4 uker før semesterstart for å komme litt inn i språket og forberede meg best mulig for å bli en (prøvende) tysktalende student. Dette anbefales på det varmeste! Jeg valgte ikke å ta språkkurset de tilbød på universitetet men heller privat, både pga tilretteleggingen de tilbød og varigheten som gjorde det mulig å få et språkstipend fra Lånekassen på ca. 20 000 kr. Dette var veldig bra og en myk start før semesterstart. Språkskolen jeg brukte het Deutsch zentrum, www.german-course-vienna.com.
Et semester i utlandet gir så utrolig mye, både faglig og personlig. Man får et nytt blikk på verden, på sitt eget hjemland og på faget man studerer som er unik innsikt å ta med seg videre i livet. Å oppleve luksusen av å faktisk bo i et annet land, med så mye tilrettelegging som jeg tror er overhode mulig fra studiested, erasmus-nettverk osv. er et ekte privilegie! Det er SÅ enkelt å bli kjent med folk, alle erasmus-studenter er like ivrige etter å bli kjent, få venner (for livet) og oppleve alt byen og landet man er i har å tilby. Dette var kanskje noe av det beste for min del, hvor utrolig mange hyggelige mennesker man så lett kom i kontakt med - og hvor enkelt det var å alltid finne på noe.
Rosehagen i Volksgarten.
Donau-insel en varm september-kveld.
Kunsthistorisk museum på Maria-therezien platz.
Utsikten over Wien fra vinrankene (PS- prøv fermentert vin = STURM der!)
Staudebed utenfor Stadtpark.
Høstfarger i Prater.
Votivkirche.
Arkitektur-prakt i første distrikt.
Utsikten i Schönbrunn-parken.
Førjulskos i kollektivet med julekalender-opphenging før 1. desember :)
Lockdown-utflukt til Budapest i desember.
Fine gater, i 9. Distrikt.
Julemarked og skøytebane foran Rådhuset.
Leopold-museet i Museumsquartier.
Hundert-wasser museet.
Michaeler-platz med en del av Hofburg-palasset til venstre.
Museumsquartier.
Faglig var det også veldig interessant å se hvor annerledes ting kan legges opp i andre land, og selv om jeg nesten jobbet livet av meg var det på utveksling at jeg endelig fikk lov til å finne ut av hva jeg ønsker å fordype meg i innenfor mitt fagfelt. Det var nytt og etterlengtet. Professorene var utrolig imøtekommende, det var overhode ikke høy terskel for å stille dumme spørsmål men samtidig følte man at man var en student som det ble stilt forventninger til. Det var mindre av å "sy puter under armene på studentene" og mer av "kan du det ikke så forventer jeg egentlig at du kan det = at du finner ut av det" - men med god hjelp underveis i prosessen. Dette vokste jeg veldig på da prøving gir aller mest læring og mestring!
Ettersom pandemien ikke var helt ferdig ble flere av fagene hel-digitale med zoom forelesninger. Det var kjedelig men fungerte likevel. Når sant skal sier er jo Østerrike et ganske strengt land sammenlignet med Norge, så det var flere restriksjoner enn hjemme og man måtte vise vaksinepass overalt for å komme inn. Vi var heldige med at alt var åpent og igang frem til det ble lockdown i slutten av november. Da ble ting litt traurig men da var det samtidig intens på skolen så sånt sett "passa" det vel greit at man ikke kunne gjøre så alt for mye. Eksamenstiden er egentlig ikke før etter jul, da de fleste emner har eksamen i januar eller februar (det tilbys alltid flere eksamensdatoer og lærerne er såpass greie at man som regel kan be om tidligere dato dersom det ikke skulle være eksamensdatoer før man skal reise hjem igjen). På grunn av lockdownen som var ganske streng med restriksjoner om kun en nærkontakt og ingenting som var åpent reiste jeg hjem før jul og kom ikke tilbake før slutten av februar for å hente tingene mine da alle eksamener ble digitale. Dette var også fordi østerrikerne bestemte seg for å innføre vaksinekrav til booster og det tok tid før jeg fikk hjemme. Men alt i alt var halvåret i Wien et av de beste jeg har hatt og jeg ser tilbake på oppholdet med så mye glede.
Og litt morsomt om Østerrike; det er fryktelig flott og rent og ordnet alt sammen men de er litt morsomme av og til. Feks får du ikke kjøpt noen sanitetsprodukter på søndager, det er bare 3 søndagsåpne butikker i hele Wien og det er ikke lov til å gå på rødt lys! Haha. Hørte historier om korrupt politi og mye rare grunner for å måtte betale en bot. På den annen side må det sies at Wien er en UTROLIG trygg by, jeg gikk flere ganger hjem fra byen midt på natta og alt jeg møtte var helt dø gater og taxi- og politibiler som passerte. Politiet er veldig synlige overalt.
Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta?
Det som skiller seg mest fra NMBU faglig sett er nok at alle fagene er VELDIG små. Ikke små som i lite arbeid, men heller få studiepoeng for MYE jobb... Det var også utfordrende å velge fag da man selv må få det til å gå opp i timeplanen, men her kan man også få til om noen fag overlapper dersom det bare er forelesninger og ikke seminar (det står beskrevet med ulike koder hva de forskjellige fagene er, VU, SE osv). Fordelen med å komme ned til Wien i starten av september var også at jeg da hadde booket time for å registrere meg som student på universitetet tidlig som man må for å få tilgang til portalen der man søker fag. Fagene ble ikke "sluppet" for oppmelding samtidig, men litt løpende (det ble oppgitt hvilken dato) så jeg anbefaler å skaffe seg et system for hvilke fag man vil melde seg opp i, når de har oppmelding og når de går i timeplanen. Jeg tegnet meg selv et skjema for hånd der jeg satte opp alle for å se når de gikk, når jeg kunne melde meg opp og når det var avmeldingsfrist da det var flere fag med begrensede plasser som ble fylt opp med en gang de ble åpnet for det. Det er også verdt å nevne at selv om noen av fagene kanskje hadde avmeldingsfrist før de engang startet, var det som regel bare å sende mail til emneansvarlig og be om å få melde seg av hvis man var for sent ute. Det var ikke slik som på NMBU med en felles avmeldingsfrist. Likeledes kunne man alltids prøve å sende en mail til læreren om man havnet på ventelisteplass på et fag, eller bare dukke opp i første forelesning og se om man fikk plass :) Lærerne er veldig kommunikative og greie, og enkle å kommunisere med om ting og tang. Klassene er også overraskende små, som var en luksus! Flere emner jeg tok var vi under 10 stykker i klassen, som gjør dialogen med læreren og miljøet i klassen ganske unikt. Det var helt topp.
I det store og det hele fikk jeg emnene jeg ønsket å ta, men det ble ganske mye endringer på OLAen som jeg hadde fylt ut før jeg dro. Det var helt i orden for NMBU og BOKU at det ble endringer, og kommunikasjonen med utvekslingsansvarlig på begge universitetene var veldig tilfredsstillende når man lurte på noe.
Fikk du godkjent alle emnene dine da du kom hjem?
Ja! Ettersom masterårene på landskapsarkitektur består av såpass mye valgfrie emner var det helt opp til meg hvilke emner jeg tok. Men, jeg endte opp med mye landskaps-relaterte fag som ga meg utrolig mye!
Emnene jeg tok, med emnekode og antall studiepoeng:
952327 Colour in garden design; VS, 3 ECTS
Prosjekteringsfag, jobbet i grupper med å lage to plantedesign med fokus på farger. Greit fag men lærte ikke så mye nytt. Var på tysk. Hel-digitalt pga korona.
834002 Conservation biology; VS, 3 ECTS
Hørtes veldig spennende ut men dessverre var det litt kaotisk og uorganisert. Ble hel-digitalt pga korona noe som nok gjorde faget enda tyngre. Ble bestemt datoer for forelesninger fortløpende og eksamen var bare en 15 minutters presentasjon man skulle holde om noe man syns var spennende innenfor faget.
852317 Design aspects in construction details; PJ, 6 ECTS
Spennende konsept da man faktisk deltar i en ekte hagekonkurranse med et konsept. Ble mye jobb (som alltid når man prosjekterer) og annerledes fokus fra læreren enn vi er vandt til her men greit fag. To innleveringer, første del var konseptposter man sendte inn til konkurransen med ide og konsept, andre del var utarbeiding av hagen med alle nødvendige tegninger, planer, detaljer, snitt OG budsjett.
120012 German Conversation II - Intermediate; VU, 2 ECTS
Jeg tok i tillegg til privat språkkurs et fag som gikk gjennom hele semesteret for å vedlikeholde og øve på tysken. Det var superbra og hadde verdens beste unge tysklærer med humor og godt humør. Også her var eksamen en presentasjon på tysk om valgfritt tema. Anbefales!
952342 Planting design and horticultural ecosystem
management; PJ, 3 ECTS
Fantastisk foreleser, superbra vinkling på faget, spennende med andre planter enn de vi bruker og veldig bra opplegg med refleksjonsoppgaver underveis og en endelig sluttoppgave der vi skulle prosjektere noe (plantedesign) fra eget ønske. Mange utflukter både i by og på landet! Valgfritt å jobbe i gruppe eller alene, en gylden mulighet for å bli kjent med østerrikere ;)
852102 Presentation techniques and technical drawing; VU, 2 ECTS
Veldig mye jobb for veldig få poeng, 3 timers forelesning i uka med store oppgaver som skulle leveres ukentlig pluss en sluttposter. Mye man lærer men for min del var det lite nytt etter tegnefagene vi har de første årene på studiet hjemme. Alle oppgavene leveres og blir vurderingsgrunnlaget.
855327 Sustainable spatial development; VS, 5 ECTS
Kjempespennende fag, litt mer overordnet, veldig gode forelesere og spennende oppgave! Man velger et tema innenfor sustainable urban redevelopment og jobber i par med oppgaven gjennom hele semesteret. Godt opplegg med jevnlige presentasjoner om hvor man ligger ann med oppgaven som blir vurderingsgrunnlaget. Kjempefornøyd med faget og læringsutbyttet!
952324 Use of ornamental and scented plants (indoor, balcony,
terrace, garden); UX, 3 ECTS
Samme foreleser som i Planting desing, kjempebra fag! Også her får man velge hvordan man vil vinkle oppgaven man skal lage og man får god oppfølging og veiledning underveis. Mange utflukter både i by og på landet! Tysk fag men fikk skrive oppgaven på engelsk.
Er du fornøyd med den faglige kvaliteten på universitetet?
Veldig fornøyd!
Hvor langt rakk midlene du fikk fra Lånekassen/Erasmusstipend?
Ting er billigere i Østerrike, både bolig og mat så jeg følte meg "rik" når jeg skulle ut og handle inn matvarer ol. Jeg betalte 450 € i måneden for et nydelig privat kollektiv i 9. distrikt som, i mine øyne, er en av perlene i Wien! Nærme til kanalen, Augarten som er en nydelig park og super-nærme til bykjernen og gøye ting å gjøre. Det var bare 10 minutter med bussen til skolen og et utrolig hyggelig sted å bo for en god penge. Det er veldig oversiktlig og godt kollektiv tilbud i byen, og man får semesterbillet for en veldig billig penge når man er bosatt i byen.
Jeg fant bolig på Willhaben, en nettside tilsvarende Finn.no og følte det var ganske likt som hjemme mtp å få napp. Flere andre erasmus-studenter bodde på studentboliger, men jeg var glad for å bo så koselig som jeg gjorde i en klassisk, vakker bygård fra 1500-tallet med stukkuaturer i taket, flygel i stua, høyt under taket og halvmeter tykke vegger som totalt stengte all varme ute (dvs. iskaldt på vinteren men svalt på sommeren;) Studentboligene var i mine øyne ikke så veldig koselige, men grei pris og veldig ofte veldig sosiale steder å bo.
Oppnådde du det du ønsket ved å dra på utveksling?
Comments
Post a Comment