Mitt navn er Ayesha og jeg studerer siste året på master i økonomi og administrasjon med fordypning i Business Analytics. Høsten 2021 var jeg på utveksling i Wageningen, Nederland, ved universitetet WUR. Gjennom dette innlegget vil du få min opplevelse oppsummert, mine tanker rundt utvekslingen og ikke minst god innsikt på hva som kan være greit å vite i forveien.
Knappe 1,5t med tog fra Amsterdam, ligger studentbyen Wageningen som lett kan sammenlignes med ÅS. Selv om den er relativt liten er den neste 3 ganger større enn NMBU med et like aktivt studentmiljø. WUR har i tillegg blitt kåret til verdens beste landbruk- og forskningsinstitusjon, og det beste universitetet i Nederland 17 år på rad. Med en togtur inn til Amsterdam kan man lett finne seg et tog tur med noen få bytter til naboland som Belgia, Danmark, Frankrike og mye mer.
Med relativt frie tøyler rundt fagvalg har du muligheten til å velge fra et bredt utvalg så langt du har en relevant bakgrunn. Siden siste året på mastergraden legger til rette for valgfrie, bestemte jeg meg for å velge fag sentrert rundt entreprenørskap og strategi. Disse fagene var hovedsakelig masterfag og alle på engelsk. Dersom du ønsker å ta noen fag på bachelornivå er det også mulig, ettersom WUR har tilrettelagt for utvekslings- og internasjonale studenter.
Arbeidsmengden per fag er derimot relativt høyt ettersom semesteret er delt opp annerledes enn det man er vant til i Norge. Fagene foregår som regel over en periode på 8 uker, hvor de 6 første ukene består av undervisning fulgt av en studieuke. Den siste uken, uke 8, er da du har eksamen. I løpet av høstsemesteret hadde jeg tre perioder, hvor jeg hadde to fag de første du periodene, og ett fag i den 3. perioden. Den 3. perioden var lagt opp som en august- eller januar blokk. Da har man som regel et intensivkurs på knappe 3-4 uker. Det legges mye vekt på gruppearbeid ved WUR, og vurderinger er som oftest basert på 50% gruppearbeid of 50% individuell innsats. Det krever mye, men til gjengjeld finner man gode venner og enkelhet med å innpasse seg litt.
Da det gjelder opphold, er boligmarkedet spesielt vanskelig i Nederland. Mange studenter finner ikke bolig med tanke på at det er flere studenter enn tilgjengelige boliger. Det kan være vanskelig å finne et sted å bo i det hele tatt, så jeg vil absolutt anbefale å se etter bolig langt i forveien – da mener jeg gjerne 4-5 måneder i forveien. Alle som reiser til WUR eller Nederland for utveksling bør registrere seg på room.nl og betale medlemsavgift så fort som mulig. Dette er nettstedet for studentbolig, og romfordelingen er basert på hvor lenge du har vært registret i systemet. Derfor vil du har større sjanse for å finne et rom i studentbolig dersom du starter tidligere, enn senere.
Jeg havnet på Haarweg 333 med et romslig studio og et relativt fint strøk. Med sykkel var det knappe 15 min til skolen og bare 5 min inn til Wageningen City Center, hvor mye av butikkene var og ikke minst fine restauranter og mer. Selv om studioet kommer med noen møbler, blir man fort nødt til å kjøpe mye utstyr selv. Siden Wageningen er stor på gjenbrukskultur er det lett å finne mye brukt til salgs via Facebook marked og gjenbruksbutikker.
Sannelig nok var jeg noe nervøs da jeg ankom Nederland, ettersom jeg var klart over at det var relativt dyrt til vanlig og de fleste ville snakke nederlandsk mer enn engelsk. WUR, derimot, var ekstremt flinke til å ta imot internasjonale studenter, utenom å ikke tilby bolighjelp. Omtrent alle i Nederland kan snakke engelsk, derfor er det ikke noen stor utfordring med kommunikasjon. Universitetet tilbyr en introduksjonsuke, kalt AID, to ganger i året for å ta imot nye studenter og tilrettelegger for ulike minoriteter og religioner – f.eks. har man tilgang til bønne rom. Introduksjonsuken tilsvarer fadderopplegget i Norge og har for meg betydd mye i å finne en god vennegjeng. Detter har gjort at jeg selv i Lock Down ikke har følt meg altfor alene, og har funnet det enkelt i å planlegge turer til andre byer med flotte mennesker! Jeg sitter igjen med et stort og sterkt nettverk, med mange gode minner fra min utveksling.
Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme? Jeg er ikke helt fornøyd med oppholdet mitt, mest fordi det var veldig mye Lock Down grunnet stor sosial kultur i Nederland. Derfor var det mye jeg ikke fikk gjort rundt reising eller utforsking av landet. I forhold til mitt studium vil jeg også anbefale studenter fra samme linje om å studere annet sted ettersom fagene blir mindre rundt data science for business, og mer rundt matvitenskap, landbruk, og lignende.
Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta? Det var ikke vanskelig å ta emnene jeg ønsker, og studieveilederen ved WUR var veldig hjelpsom i valgprosessen.
Fikk du godkjent alle emnene dine da du kom hjem? Jeg søkte om forhåndsgodkjenning før jeg dro, og fikk godkjent alle fagene da.
Er du fornøyd med den faglige kvaliteten på universitetet? Den faglige kvaliteten ved universitetet oppfylte mine krav og forventninger.
Hvor langt rakk midlene du fikk fra Lånekassen/Erasmus stipend? Midlene jeg fikk fra Lånekassen og Erasmus+ dekket ikke hele opplegget mitt. Mye ble for dyrt etter hvert og jeg ble nødt til å finne andre finansielle løsninger for den siste måneden min i Nederland.
Oppnådde du det du ønsket ved å dra på utveksling? Absolutt! Midt i en pandemi er det vanskelig å knytte nye kontakter og oppleve nye ting, men oppholdet mitt gjorde at jeg fikk oppnådd begge disse ønskene.
Comments
Post a Comment