Hei!
På mitt andre semester på masteren min, valgte jeg å dra på utveksling til Danmark, nærmere bestemt Århus, på Aarhus universitet.Jeg studerer Byggeteknikk og Arkitektur, og i dette blogginnlegget har jeg skrevet litt om erfaringene mine fra utvekslingsoppholdet mitt.
Fag/Emner: F.eks. Hvilke emner tok/tar du? Hvilke erfaringer har du gjort deg? Eksamensform og antall? Innleveringer? Lekser?
For å oppnå 30 studiepoeng valgte jeg 5 fag, fire 5-poengs fag, og et 10-poengs fag. Fikk inntrykket av at 5-poengs fag er i vanligere på Aarhus Uni enn på NMBU. Om jeg skulle valgt igjen, ville jeg forsøkt å få flere 10-poengs fag inn, da jeg opplevde at det var litt vanskelig å holde styr på så mange forskjellige fag.
Eksamensformen for alle eksamenene jeg hadde var muntlig. Dette er mye vanligere her, enn på NMBU. Dette var egentlig en ganske positiv opplevelse. Det var øvinger i hvert fag, hvor det i mange fag var forventet at du gjorde de.
Fagene jeg valgte var: Konstruktion, Entrepriseledelse, Digital Construction, Timber Structures og Structural Concepts.Et fag jeg gjerne anbefaler er Digital Construction. Her var det fokus på den fremtidige byggenæringen, med modellering av 3D, 4D og 5D. Vi brukte også en del tid med Virtuell Reality og lagde egne prosjekt. Se bilde fra undervisning:
Personlig utvikling: F.eks. Hvorfor valgte du å dra på utveksling? Måloppnåelse? Lært noe nytt om deg selv? Styrket jobb og karrieremuligheter? Funnet ut av hva du vil videre? Nettverk og kontakter?
Jeg valgte å dra på utveksling først og fremst fordi jeg ville oppleve noe nytt og spennende, og treffe nye mennesker. Andre utvekslingsstudenter opplevde jeg som svært imøtekommende og lette å bli kjent med. Det kan komme av at alle er i samme posisjon, og vil gjerne bli kjent. Her er det lett å få venner for livet, og mennesker du kan besøke senere i livet på besøk i et annet land.
Det var også interessant å se byggenæringen fra danskenes ståsted, hva vi har til felles, og hva vi gjør annerledes. Dette er ting jeg kommer til å ta med meg tilbake til Norge.
Jeg fikk også lære å kjenne Danmark bedre, noe jeg synes var veldig kjekt. Unik opplevelse å få lov til å bli en lokal i et annet land for en liten tidsperiode. Århus er en helt fantastisk studentby med sa masse som skjer. Det er også en by som ikke er altfor stor, så du treffer gjerne på noen kjensfolk i sentrum. Det er mange arrangementer året rundt for studentene, og hver enkelt fakultet har egne fredagsbarer hver uke hvor alle studenter er velkomne.
Ellers er naturen veldig flott, og annerledes enn det vi har i Norge. Det er drøssevis av strender, skoger, og lange strekker. Kjøp eller leie av sykkel, er et "must".
Bolig: F.eks. Privat? Studentbolig? Utgifter? Kvalitet? Obligatorisk meal plan?
Jeg fikk leie leilighet gjennom universitetet i Århus. Dette var kjempepraktisk. Fikk en liten leilighet for meg selv, som lå ganske sentralt. Leien for denne var 4500 NOK i måneden ca. Denne lå i et felles kompleks med mange andre studenter som var gøy, her var det både felles bar og treningsrom. Det er mange som vil ha bolig gjennom universitetet, så det kan være lurt å være tidlig ute med å søke på dette.
Ellers hadde jeg mange venner som leide på privatmarkedet og var strålende fornøyd med dette.
Brukte nesten null kroner på kollektivt hele oppholdet mitt, dette var fordi jeg kunne sykle overalt. Det går an å leie sykkel månedsvis gjennom "Swapfiets", dette var relativt rimelig, også har du alltid en sykkel som fungerer. Ellers er det mange brukte sykler på danske "finn.no".
Om universitetet: F.eks. Fakta? Undervisningssaler? Laboratorier? Internasjonale studenter? Fasiliteter?
Fakultetet for ingeniører er i et bygg som heter Navitas, og ligger ved kysten i Århus sentrum, et stykke unna resten av Campus. Navitas er et veldig fint bygg, med gode klasserom, men det er dessverre ingen dedikerte lesesaler her, noe jeg syntes var litt kjipt. Heldigvis med studentkortet har man tilgang til hele campus hvor det finnes mange gode lesesaler. Et "hot tips" er "Det Kongelige Bibliotek", et kjempefint bibliotek med mange lesesaler og fantastisk lunsj.
Campus har en egen bar for internasjonale studenter, som er et fint møtested de første gangene, for å bli kjent.
Språkutvikling: F.eks. Forbedring underveis? Språkkurs? Mestringsfølelse? Mestringsgrad? Hvordan brukt språket?
Dansk er heldigvis ikke så langt unna norsk, så her er det veldig lett å gjøre seg forstått og forstå. Det tar heller ikke mange ukene før norsk-dansken blir etablert og man kan gjøre seg litt lettere forstått enn i begynnelsen. Jeg hadde også flere fag i dansk, noe som var helt problemfritt.
Studentvisum: F.eks. Papirarbeid? Hvor mye tid tok det? Tips til andre studenter?
Dette er heldigvis ingen problem i Danmark 😊
Konklusjon
- Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme?
Ja!!! En opplevelse for livet du ikke får igjen.
- Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta?
Nei, dette gikk smertefritt.
- Fikk du godkjent alle emnene dine da du kom hjem?
Underveis i prosessen, men burde ikke være noe problem med forhåndsgodkjenning.
- Er du fornøyd med den faglige kvaliteten på universitetet?
Noen forelesere er selvsagt flinkere enn andre, men alt i alt veldig fornøyd.
- Hvor langt rakk midlene du fikk fra Lånekassen/Erasmusstipend?
Dette rakk til å dekke alle boligutgiftene mine.
- Oppnådde du det du ønsket ved å dra på utveksling?
Ja, en fantastisk opplevelse jeg vil anbefale alle.
“Stikkord: Danmark, Århus Universitet, Byggeri, Master i Byggeteknikk og Arkitektur"
Comments
Post a Comment