Jeg dro på utveksling et halvt år til den idylliske kystbyen Aberystwyth i hjertet av Wales i det andre året av bachelorgraden min i Økologi og naturforvaltning. Her er det muligheter for spennende opplevelser, nye venner og faglig utvikling.
Aberystwyth: byen sett fra Constitution Hill, havna, piren og Aberystwyth Castle.
Fag og emner
Jeg tok fire emner med til sammen 35 studiepoeng under utvekslingen til Aberystwyth. Dette syntes jeg gikk greit med tanke på arbeidsmengde. Forelesningene var kortere enn på NMBU og det var få innleveringer, med god mulighet for å disponere mesteparten av tiden selv, noe som ga god tid til selvstudier og aktiviteter etter skoletid.
Alle emnene jeg valgte hadde en eller flere ekskursjoner til lokale naturområder og/eller laboratorieøvelser, som jeg syntes var spennende og morsomme.
Jeg hadde eksamen i alle fag. En av eksamenene var en kort flervalgstest (dette var et førsteårsfag), mens de andre var lengre skriveoppgaver som gikk over flere dager.
Emnene jeg tok var:
BR10810: The Development and Management of British Habitats (5 studiepoeng)
BR21120: Climate Change: Plants, Animals and Ecosystems (10 studiepoeng)
BR21620: Ethology (10 studiepoeng)
BR22020: Freshwater Biology (10 studiepoeng)
Ekskursjon til myrområdet Cors Fochno i BR21120: Climate Change.
Personlig utvikling
Jeg ville dra på utveksling for å bli mer sikker i engelsk, og for å lære litt walisisk. I tillegg ville jeg se på naturforvaltning fra et mer internasjonalt perspektiv, og lære om naturtyper vi ikke har så mye av i Norge. Dette fikk jeg god mulighet til i Aberystwyth. Utvekslingsoppholdet har utvidet perspektivet mitt på muligheter innenfor fagfeltet og gitt meg bedre forståelse for hva jeg vil studere videre, samt åpnet øyet for muligheter for å jobbe utenfor Norge eller med internasjonale prosjekter.
Bolig
Jeg bodde i studentbolig organisert gjennom studentskipnaden til universitetet, med under 10 min gangavstand fra campus. Søknadsprosessen var problemfri, og jeg bodde i «studentbyen» Pentre Jane Morgan der jeg delte et lite hus med 5 andre studenter, der vi delte ett kjøkken og to bad. Vaskerom fantes i et servicebygg sentralt i studentbyen. Dette var en av de mer rimelige alternativene, og prisen var på ca. 4500 kroner per måned. Kvaliteten på boligen var helt i orden, men kanskje ikke like høy standard som man er vant til fra Norge. Alle som delte boligen var ansvarlige for renhold, men jeg opplevde at ikke alle bidro like mye til det.
Boligen lå i ca. 30 min gangavstand fra byen. Universitetetsområdet ligger i en bakke over byen, så det er en rask gangtur ned, og litt lengre opp igjen. Studentboligene ligger rett ved en liten dagligvarebutikk, og det finnes også større butikker med mer utvalg nede i byen. Det ligger et fint naturområde rett bak studentboligene, og muligheter for turer i mange retninger rundt byen.
Pentre Jane Morgan
Om universitetet
Fasilitetene på campus var gode, med velfungerende undervisningssaler, bibliotek og treningssenter sentralt på campus. Alle ansatte var hjelpsomme og hyggelige, og man fikk raskt svar på henvendelser og spørsmål.
Studentmiljøet var godt, og det var spesielt lett å bli kjent med andre internasjonale studenter gjennom Erasmus Student Network som arrangerte både små møter i byen og turer både i nærmiljøet og litt lengre turer rundt om i Wales. Det anbefales virkelig å være med i ESN hvis man skal på utveksling! Det er verdt å merke seg at påskeferien er lengre enn i Norge, så dette er en god mulighet hvis man vil reise på litt lengre turer i egen regi.
Tur med ESN til Pembrokeshire.
Språkutvikling
Jeg opplevde å bli mer selvsikker i både skriftlig og muntlig bruk av engelsk i løpet av utvekslingsoppholdet. Jeg tok ikke språkkurs i engelsk, men derimot tok jeg begynnerkurs i walisisk i løpet av oppholdet. Jeg syntes dette var moro, og også en mulighet for å lære litt mer om Wales mens jeg var der. Aberystwyth er et senter for walisisk språk i Wales, selv om et flertall av innbyggerne snakker engelsk som morsmål, og all offentlig informasjon er tilgjengelig på begge språk, som gjør at man får mulighet til å praktisere det litt i hverdagen hvis man vil.
Studentvisum og papirarbeid
Man trenger ikke visum for å bo i Storbritannia under seks måneder. Jeg opplevde ikke papirarbeidet som veldig vanskelig eller uoverkommelig, men det kan være lurt å begynne i god tid med å få oversikt over alle søknader som skal fylles ut slik som forhåndsgodkjenning av fag, Erasmus, skoleplass, studentbolig og lignende.
Aberystwyth har et mildere klima enn i Norge, men liggende på vestkysten har byen skiftende vær. Begge bildene er tatt på vinteren med noen dagers mellomrom.
Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre
studenter å gjøre det samme?
Jeg er veldig fornøyd med utvekslingsoppholdet mitt, og vil anbefale varmt å studere i Aberystwyth. Det er en koselig liten by med et godt studentmiljø, og ligger sentralt i Wales med muligheter for å besøke vakre naturområder og byer i hele Wales.
Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta? Fikk du godkjent alle
emnene dine da du kom hjem?
Jeg fikk alle emnene jeg ønsket meg, og disse har foreløpig blitt forhåndsgodkjent.
Er du fornøyd med den faglige kvaliteten på universitetet?
Foreleserne var flinke og engasjerte, og den faglige kvaliteten på undervisninga var høy.
Hvor langt rakk midlene du fikk fra Lånekassen/Erasmusstipend?
Midlene fra Lånekassen og Erasmusstipendet rakk til både bolig og levekostnader, og jeg opplevde at økonomien var litt mer rommelig på utveksling med de ekstra pengene fra Erasmusstipendet. Generelle levekostnader, som for eksempel mat, er litt rimeligere i Storbritannia, men hvis man vil reise mye må man regne med at det koster litt, særlig hvis man skal ta tog eller fly. Å reise med buss er derimot ganske rimelig.
Oppnådde du det du ønsket ved å dra på utveksling?
Jeg oppnådde det jeg ønsket ved å dra på utveksling, og er
veldig fornøyd med oppholdet mitt i Wales. Jeg er veldig takknemlig for å ha
fått denne muligheten, og vil anbefale andre å dra på utveksling i løpet av
studiet.
Storbritannia, Wales, Aberystwyth University, økologi, naturforvaltning, bachelor, økologi og naturforvaltning
Kaia Brendberg
Comments
Post a Comment