Emner:
Emnene jeg tok var; SSB20306 Bioinformation Technology, PCC22803 Theory of Relativity, MIB11806 Microbiology & Toxicology, MAT15403 Statistics 2, BNT20806 Bio-Inorganic Chemistry, BCT24306 Renewable Resources for Chemicals.
Universitetet i Wageningen benytter seg av perioder; der semesteret er delt opp i perioder som varierer fra mellom 4 til 6 uker før du avlegger eksamen og starter på nye kurs i etterkommende periode. I vårsemesteret deltok jeg i periode 4, 5 og 6.
Min personlige erfaring ved å studere på universitetet i Wageningen, er at det er svært, svært krevende å studere der, og det må legges inn mye innsats og studietimer for å bestå emnene. For å bestå emnene må man ha en skore på 5.5 (det samme som å ha 55% rett). Du må regne med mellom 10-12 timer studie hver eneste dag om du har ambisjoner om å bestå emnene (dette gjelder selvsagt ikke alle, men mange). Det blir sjeldent gått i dybden på ting i undervisninger og fikk ett inntrykk at det ble utøvd dårlig pedagogikk, og mye må du selv sette deg inn i for å få en helhetlig forståelse av det som blir undervist. Mitt inntrykk etter å ha vært i kontakt med en del studenter både lokale og internasjonale er at det er høy strykprosent i mange emner, og det er vanlig at folk må ta konteeksamen. I mange av kursene ble det sjeldent gitt relevante oppgaver mot eksamen utenom oppgaver som allerede eksisterer i boka. F.eks. i SSB20306 opplevde jeg at mye av lærestoffet som ble presentert i undervisningene var ikke relevante opp mot de oppgavene som ble delt ut, og følte meg svært lite forberedt på å løse oppgavene som var obligatoriske og lærte lite eller ingen ting, og fikk heller ikke tid til å gå gjennom dem på nytt fordi det var mange oppgaver og tiden ble knapp. De gangene jeg spurte om hjelp via mail, teams o.l, fikk jeg ofte svada svar som ikke hjalp i det hele tatt. Uansett, var det noen emner som jeg opplevde som gode, de mest interessante emnene jeg deltok i var PCC22803 og MIB11806. Førstnevnte kurset var lærerene veldig flinke til å forberede oss til labøvelser, viste oss mange nyttige labteknikker, og var flinke på å motivere oss, og er ett kurs jeg på det sterkeste anbefaler. NB: Min personlige erfaring kan absolutt ikke representere alle emner hos Wageningen universitet, men de ovennevnte emnene jeg deltok i. Dessverre ble jeg uheldig i periode 4 og fikk covid midt i eksamensperioden, og dermed mistet jeg alle emnene i den perioden på grunn av sykdom.
Personlig utvikling:
Jeg valgte hovedsakelig å dra på utveksling for å oppleve verden, reise rundt , møte nye mennesker, lære språk på en måte som man ikke får gjort i ett klasserom, og personlig egenutvikling. Reiste også for å bestå kurs som er relevant for min utdannelse, men det jeg har fått mest ut av fra oppholdet i nederland er markant utvikling av mine engelskkunnskaper og generell erfaring om mennesker fra verden rundt og i tillegg reising.
Bolig:
Å finne bolig i Wageningen, er noe de fleste er enige om at det er VELDIG vanskelig. Var flere ganger nær på å skrinlegge hele turen fordi det var så vanskelig å finne seg ett sted å bo til tross for hardt arbeid i lang tid. Mange av boligannonsene har krav på kjønn og alder, noe som kan putte kjepper i hjula på visse grupper samt at flere annonser ønsker kun lokale og ikke internasjonale studenter. Dette var vesentlige parametre som gjorde boligjakten svært krevende med mindre du hadde riktig alder -og kjønn. Noen uker før avreise var jeg ekstemt heldig å fikk napp via facebook siden: "Wageningen Student Plaza". Sendte ett motivasjonsbrev på en annonse og fikk bolig i siste liten. Ett tips er at om du har lyst til å studere i Wageningen er at du tidligst mulig registrerer deg hos IDEALIS fordi studentboliger blir tildelt etter ansiennitet - hvor lenge du har vært registrert på nettsiden (det koster også penger).
Universitetet:
Universitetet og campus er stort og spredt over et stort område. Det er lett å orientere seg rundt omkring og det er skilting overalt slik at orientering er ingen problem. Campus tilbyr mange leseplasser, og det er ofte ikke vanskelig å finne seg en plass. Det er kantiner, mange toaletter og veldig god ventilasjon på hele campus. Universitetet i Wageningen er også opptatt av bærekraft og har b.l.a ett bredt og godt inkluderende tilbud av vegetarisk og vegansk mat for de som foretrekker det. Mitt inntrykk er at campus er veldig moderne, inkluderende og hjelpsomme.
Språkutvikling:
Språkutviklingen opplevde jeg som veldig positiv. Etter allerede noen uker begynte engelsken å konsolideres, og følte meg mye mer selvsikker i språket. Nesten all undervisning foregår på engelsk. Nederlendere er veldig flinke på engelsk, noe som innebærer at å kommunisere på engelsk er ingen problem i Wageningen.
Papirarbeid:
Det er mye papirarbeid frem -og tilbake, mye som må gøres klart og det må settes av timer og dager for å få fullført alt av papirarbeid. Over til noe litt annet; Litt tips og triks: Kontanter er fremmedord i Wageningen, det eksisterer knapt automater og de er ofte i ustand. Visakort aksepteres ikke i flere butikker utenom i noen få butikker, barer og restauranter. Ett tips er å skaffe seg en nederlandsk bankkonto så fort du har muligheten til å gjøre det. Det tar også tid før det blir utstedt. Ta gjerne ut kontanter før du ankommer Wageningen.
Andre nyttige tips
Skaff deg sykkel med en gang fadderuken starter, de selges fortløpende den første dagen så her må du være raskt ut og det er ikke dyrt. Annet alternativ er Swapfiets (denne tjenesten finnes også i app), her får du leid sykkel til ca 15 euro i måneden. De markedsfører for gratis reparasjon, men fikk ikke helt det inntrykket. Leiesykler fra swapfiets blir ofte tuklet og tøyset med, mange som kan finne på å justere setet, ratt, kaste sykkelen i buskene -og eller tukle med skjermen foran hjulet. Opplevde at noen hadde ødelagt frontlyset og måtte betale 20 euro for den. Det beste er å kjøpe en brukt sykkel.
Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme?
Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta?
Fikk du godkjent alle emnene dine da du kom hjem?
Er du fornøyd med den faglige kvaliteten på universitetet?
Hvor langt rakk midlene du fikk fra Lånekassen/Erasmusstipend?
Midlene jeg mottok fra Lånekassen og Erasmusstipendet var tilstrekkelige til å leve komfortabelt i tillegg til å kunne delta på aktiviteter og reise.
Oppnådde du det du ønsket ved å dra på utveksling?
Jeg oppnådde ikke alt - det faglige, men utenom det så har jeg oppnådd det aller meste.
Stikkord: Nederland, Wageningen University and Research, WUR, environmental science, master, by- og regionplanlegging
Comments
Post a Comment