Hei! Jeg heter Atle Hanssen og studerer miljøfysikk og fornybar energi på NMBU. 24.februar 2022 dro jeg på utveksling til Heidelberg. Planen var egentlig å dra høsten 2021, men på grunn av diverse fagvalg på NMBU og korona ble utvekslingsoppholdet utsatt. Dette er noe jeg er veldig glad for i ettertid! I Tyskland skiller de mellom sommersemester og vintersemester. Siden jeg dro våren 2022 havnet jeg på sommersemesteret i Tyskland. Det er absolutt å anbefale. Det er deilig å kjenne været bli varmere og ikke minst får man nyte Tyskland i all sin prakt på sommeren. Ulempen er at man ofte mister litt av sommerferien i Norge, men mer om det senere.
Bilde ned elva Neckar. Elva renner gjennom Heidelberg og Neckarwiese som er elvebredden er et veldig populært samlingssted for å sole seg, ha piknik eller bare drikke øl. |
Emner
Jeg var immatrikulert ved det matematiske fakultetet da det er dette NMBU har avtale med. Det er derimot ingen problemer å ta fag ved andre fakulteter.
Det kan være utfordrende å velge fag på forhånd. Ofte bestemmes fagene som skal gå like før semesteret starter. Det kan derfor være lurt å melde seg opp i en god del flere fag enn du planlegger å ta. Oppmelding i fag skjer også bare noen dager før semesterstart. Hvordan dette foregår blir du forklart under orientation days og det varierer fra fakultet til fakultet. På min online learning agreement (som er en avtale mellom deg, NMBU og universitetet du skal til) hadde jeg satt opp 44 studiepoeng, men endte opp med å ta bare 26 da mange av de andre fagene ikke gikk dette semesteret. Jeg vil forresten ikke anbefale å ta mer enn dette da du sannsynligvis vil bruke litt mindre tid på studiene og mer på andre ting mens du er på utveksling. Det kan derfor være lurt å ligge litt foran studieplanen før du drar.
Emnene jeg tok var følgende:
Environmental Physics 8 ECTS: Veldig bra fag og minner ikke mye om miljøfysikk her hjemme, kanskje med unntak litt meteorologi. Inneholder en del fluiddynamikk, atmosfærefysikk, globale energisystemer, stråling, isotoper ja egentlig det meste innen fysikk som har med jorda å gjøre. Faget går mer i dybden på temaene enn hva vi er vant til fra NMBU. Det er mye fokus på hvordan luft- eller vannpakker beveger seg i atmosfæren eller i havet på detaljnivå.
Physics of aquatic systems 4 ECTS: Veldig lavterskel kurs uten eksamen eller presentasjon. I tillegg er det et interessant fag og veldig relevant for oss i Norge med mye vann. Faget tar for seg flow mixing, grunnvann, gass mixing, isotoper, hydrologi og mye mer. Det overlapper en god del med Environmental Physics, men det syntes jeg egentlig bare var kjekt.
Datenbanken 8 ECTS: Sett bort fra tysk språkkurs er Datenbanken det eneste akademiske faget jeg tok på tysk. Faget handler om databaser og man bruker postgreSQL mye. Det er også fokus på å forstå teori om hvordan databaser og datalagring er bygd opp. Interessant fag som jeg gjerne skulle ønske var på engelsk. Dersom man er under middels god i tysk vil jeg kanskje anbefale å ikke ta fag på tysk, i alle fall ikke store fag. Det endte fort opp med at jeg ikke forstod noe av forelesningene, og brukte google translate for å oversette øvingsoppgavene, dessverre. Jeg vil tippe at om du er på nivå B2.1 eller bedre klarer du deg godt!
Tysk langsgående språkkurs 6 ECTS: Tysk språkkurs som varer gjennom hele semesteret. Før kurset tar du en språktest som plasserer deg på et nivå mellom A1.1 og C2. Kurset er relativt enkelt, spesielt om du er interessert i å lære språket. Faget har en avsluttende eksamen.
Forberedende tysk språkkurs 12 eller 0 ECTS: Forberedende språkkurs før semesteret starter. Dette kurset vil jeg anbefale på det sterkeste dersom man har mulighet å dra til Tyskland omtrent en måned før semesteret starter. Språkkurset varte i hele mars før semesteret begynte i april. Her har man muligheten mellom å enten ta faget som et vanlig kurs å få studiepoeng, eller ta det som et språkkurs og få språkstipend fra lånekassen. Språkstipendet er på omtrent 22000kr og er valget jeg gikk for. Skal man få språkstipend tror jeg også man må ta akademiske kurs på tysk. Ta dette med en klype salt da det var en del forvirring rundt dette, og ikke noe det står mye om på lånekassen sine nettsider. Dersom man velger studiepoengene vil dette være 12 veldig enkle studiepoeng. Denne muligheten var ikke noe jeg egentlig ble klar over før etter at jeg startet på kurset.
Generelt gjaldt det for alle fagene at det var obligatoriske innleveringer hver uke. I de fleste fag må man bestå 50 eller 60 prosent av disse for å få gå opp til eksamen. Dette er den klart største forskjellen i forhold til hva vi er vant med hjemmefra. Personlig synes jeg dette var ok, men liker bedre opplegget slik vi har det hjemme. Det ble mye fokus på å nå disse prosentene og mindre fokus på å lære pensum. Jeg gjorde ingen ekstra innsats i noen av fagene enn akkurat disse obligatoriske innleveringene da det er lett å anse seg som ferdig når man har gjort innleveringen. Har man 4 fag blir det tross alt 4 innleveringer hver uke som er en del arbeid. Angående eksamen er de ofte kortere enn hva vi har hjemme. Dette var heller ikke noen stor suksess for min del. Det blir mest fokus på å komme gjennom alle oppgavene og det er lite tid for å tenke på hver oppgave.
Ikke misforstå klagingen min ovenfor! Jeg er godt fornøyd med det akademiske nivået og det faglige utbyttet av semesteret. Noen av foreleserne er ekstremt dyktige og universitetet er ansett som ett av de mest prestisjefylte i hele Tyskland.
En kveld på Neckarwiese med Erasmus gjengen. Det arrangeres ukentlige arrangementer med de andre Erasmus studentene. Dette var fra beer olympics. |
Bolig
Boligmarkedet i Heidelberg er ekstremt presset og det er vanskelig å få seg studenthybel. Her vil jeg selvfølgelig anbefale å søke via studentsamskipnaden "Studierendenwerk". Egentlig bruker utvekslingsstudenter å bli prioritert her, men de siste årene har det vært så stor pågang at mange utvekslingsstudenter heller ikke har fått. Jeg fikk dessverre ikke gjennom samskipnaden og måtte derfor finne meg privat, noe som ikke er en enkel sak. Det krevde to uker med søknader hver dag før jeg var heldig og fant en bolig 5 km fra skolen. Det var heldigvis ikke noe stort problem da det er veldig godt tilrettelagt for syklister i Heidelberg.
Av nettsider for å finne privat bolig kan jeg anbefale wg-gesucht.de. Dette er en av de største nettsidene i Tyskland for å finne kollektiv. Jeg anbefaler å bruke litt tid på å lage en god brukerprofil med bilde og skrive gode søknader. Men vær veldig obs på svindelforsøk her. Jeg ble forsøkt svindlet flere ganger og man må være ganske forsiktig. Jeg anbefaler at du alltid ber om en video omvisning for å minske sjangsen for å bli svindlet.
En liten del av alpinanlegget på Zugspitze. Anbefales på det sterkeste med en tur ned Tysklands høyeste fjell! |
Personlig utvikling og språkutvikling
Jeg anbefaler alle å dra på utveksling! Jeg vil faktisk påstå at om du drar på utveksling og kommer hjem med et middels inntrykk av oppholdet, så var det fortsatt verdt det. Det å leve i Ås bobla i 5 år i strekk kan bli mye, og jeg tror alle har godt av et avbrekk fra det. Uansett hvor du drar blir du mange erfaringer rikere og får alltid nye venner på kjøpet. Selv har jeg åpnet meg mer opp for tanken om å jobbe i utlandet etter endt studie.
Jeg startet oppholdet med et intensivkurs i mars, før jeg i april fortsatte på et langsgående semesterkurs. Jeg har lært masse tysk og er fornøyd med det. Men dersom du ikke er interessert i å lære deg språket, og allerede er på et så lavt nivå at du ikke føler du kan nå et "brukbart" nivå innen oppholdet er ferdig synes jeg ikke man skal føle seg presset til å ta tyskkurs. Det er helt greit å fokusere mer av tiden sin til akademiske kurs som er relevante for graden din.
Jeg vil også benytte anledningen til å anbefale å dra alene på utveksling. Det kan virke betryggende å skulle dra med en man allerede kjenner. Selv dro jeg med en kompis som jeg både bodde med og hadde samme kurs sammen med. Selvfølgelig opplevde vi vanvittig mye gøy sammen og hadde det utrolig bra. Men jeg sitter igjen med et inntrykk i ettertid at om jeg hadde dratt alene ville jeg kanskje blitt kjent med flere folk og hatt en større språklig utvikling i både engelsk og tysk. Det ender fort opp med at man bruker veldig mye tid sammen og prater mye norsk. Og om du absolutt ønsker å dra med en venn anbefaler jeg at dere bor hver for dere.
Det beryktede slottet/slottsruinene i Heidelberg. Slottet preger bybildet og er fra 1200-tallet. |
Diverse
Heidelberg universitet går under flere navn. Universität Heidelberg, Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg og Heidelberg University, men oftest brukes en av de kortere formene. Universitet er svært prestisjefylt og det eldste universitetet i Tyskland fra 1386. Universitetet ligger veldig sentralt og gjennomsyrer egentlig hele byen.
I forbindelse med utveksling må man gjennom en del papirarbeid. Tyskerne er fortsatt ganske byråkratiske og gammeldagse. Heldigvis er det nå ok å sende det meste over e-post, men noe må du fortsatt sende i posten eller levere i postkassen deres etter du har kommet ned. Det er en haug med papirer og prosesser man må gjennom, både før og etter du reiser ned. Heldigvis er det meste godt forklart og man kommer seg greit gjennom selv om det kan ta litt tid.
Jeg åpnet bankkonto i Deutsche Bank. Det var mye styr for å få åpne bankkontoen og jeg synes vel egentlig ikke det var verdt arbeidet. Du kommer langt med et mastercard eller Visa (med gebyrfritt uttak) og mye kontanter. Du bør forresten kjøpe deg en solid pengebok med god plass til mynter, da du ikke kan gå en dag uten kontanter i Tyskland.
Som du sikkert vet får man erasmusstipend dersom man er en del av Erasmus+ programmet. Dette gjelder de fleste europeere som er på utveksling i Europa (tror jeg). Jeg tror stipendet var omtrent 4500kr i måneden i tillegg til det vanlige basisstipendet man får fra lånekassen. Økonomien var altså god. Legger man i tillegg til språkstipend på omtrent 22000kr er det ganske lukrativt. Nå skal det sies at man gjerne bruker MYE mer penger på utveksling enn man ville gjort hjemme, men slik skal det være.
Stipendene tillater deg å oppleve mer mens du er på utveksling. Selv dro jeg på flere festivaler og konserter, tok en ukesferie i Spania, besøkte en kompis i Nederland og sto på snowboard fra Tysklands høyeste fjell Zugspitze i alpene. Tog mulighetene er enorme og man kan nå veldig mange flotte steder og land med bare noen times togtur.
Avslutningsvis vil jeg igjen gjenta, DRA PÅ UTVEKSLING! Og leser du dette siden du vurderer Heidelberg kan jeg anbefale det på det sterkeste.
Her er ett par bilder fra oppholdet:
Enda et bilde fra Neckar. Til høyre kan du så vidt skimte slottet. |
Bilde ut over Altstadt tatt fra slottet. Dette var i mars og det var ennå ganske grått ute. |
Stikkord: Tyskland, Heidelberg University, Fysikk, Mastergrad, Miljøfysikk og Fornybar Energi.
Comments
Post a Comment