Heisann og velkommen til min erfaringsrapport fra utveksling i den tyske byen Heidelberg! Mitt navn er Erik Lovén og jeg går 5. året miljøfysikk og fornybar energi. Her skal jeg fortelle litt om hvordan jeg opplevde et ganske annerledes sommersemester i et helt annet land. Jeg har lenge tenkt på utveksling som en ting jeg har hatt lyst å prøve før studietiden er ferdig, men aldri gjort før våren 2022. Jeg har hørt så mye positivt om det og tenkte det var greit å utfordre seg selv ved å komme seg litt vekk fra komfortable Ås en liten stund.
|
Utsikt fra slottet over Heidelberg tidlig i april |
|
17. mai med norske gjengen (og noen dansker)
|
Emner
Dersom du drar til Heidelberg blir du immatrikulert ved matematikkfakultetet fordi det er dette fakultetet NMBU har en avtale med. Hvis du har lyst å ta fag utenfor dette fakultetet er ikke dette et problem. Det er mange spennende og relevante fag på fysikkfakultetet, så å finne fag man syns er interresante er ikke så vanskelig. Masterfagene går i tillegg på engelsk, som er en stor fordel dersom tyskferdighetene ikke er på topp.
En ting som er annerledes fra Norge er at det ikke er bestemt om et fag blir undervist i det semesteret eller før ganske sent. Derfor kan det være lurt å skrive opp ekstra mange poeng i OLAen så du sikrer deg at du ikke ender opp med for få fag. Jeg skrev ned 55 poeng på OLAen, men endte opp med å ta kun 26 av disse. Dersom du likevel ender opp med å ta andre fag enn OLAen er ikke det et problem, for den kan endres på senere. I tillegg kan det hende at øvingstimer og forelesninger krasjer, men det er ikke et kjempestort problem da de sjeldent er obligatoriske.
Jeg endte opp med å ta disse fagene:
- Environmental Physics (Umweltphysik) 8 ECTS
- Physics of Aquatic Systems 4 ECTS
- Datenbanken 8 ECTS
- Langsgående tyskkurs 6 ECTS
Environmental Physics var et veldig kult fag som noen andre fag (Physics of Aquatic Systems og Radiative Transfer in the Earth's Atmosphere) bygger på. Dette faget handlet mest om fluiddynamikk i forskjellige medium, en del stråling i atmosfæren, isotoper og noen andre spennende temaer. Kurset overlapper ikke så veldig mye fra Miljøfysikk (FYS241) her på NMBU, men er et fag som absolutt er verdt å ta. Dersom man ikke har hatt fluiddynamikk er det greit å få en innføring i det i dette faget, og har du allerede hatt fluiddynamikk tror jeg det er en stor fordel.
Physics of Aquatic Systems er et fag som omhandler ulike stabile og ustabile lag i innsjøer, grunnvann, tetthet, dateringsmetoder og enda litt mer om isotoper. Dette faget er veldig greit å ha dersom man ønsker litt mer kunnskap innenfor vannfeltet. I tillegg er det ingen eksamen og veldig enkelt å få 50% godkjent i dette faget.
Datenbanken er et programmeringsfag i databasespråket PostgreSQL. Dette faget hadde mye mer teori og logikk enn hva jeg trodde før jeg meldte meg opp i det, men som jeg senere innså var dette veldig nyttig for å faktisk programmere i SQL. Faget er i seg selv relativt enkelt, men er et bachelorfag og derfor på Tysk som absolutt var den største utfordringen. Dette gjorde at arbeidsmengden økte betraktelig, og forelesninger med et høyt akademisk tyskspråk var egentlig bare å glemme.
Langsående tyskkurs tok jeg fordi jeg hadde lyst å forbedre tyskferdighetene mine gjennom semesteret. Det er veldig enkle 6 ECTS, og samholdet i klassen blir etter hvert veldig bra så man får mange venner her også.
I tillegg hadde jeg et intensivkurs i Tysk i hele mars. Her kan du enten velge å ta 12 ECTS eller å få et veldig fint språkstipend fra lånekassen. I tillegg anbefaler jeg dette da du blir godt kjent med de andre på gruppen din og får venner som varer hele utvekslingsoppholdet. Uheldigvis var dette intensivkurset på Zoom hele måneden, noe som gjorde situasjonen litt vanskeligere og kjedeligere.
|
Middag med gjengen fra språkkurset i mars |
I Tyskland er det obligatoriske innleveringer hver uke i alle fag. Gjennom semesteret må du få 50- eller 60% riktig til sammen på alle innleveringer for å kunne melde deg opp til eksamen. Dette syns jeg ikke var en optimal måte å lære ting på, for man blir mest opptatt av å få så mange poeng som mulig og ikke prøve å forstå det like godt. I tillegg har ikke foreleserne lov å gi ut gamle eksamensoppgaver når eksamensperioden nærmer seg, og med tanke på at jeg lærer store deler av pensum ved å løse gamle eksamensoppgaver ble dette en liten utfordring. Så jeg anbefaler å prøve å forstå så mye som mulig gjennom semesteret!
Når semesteret nærmer seg slutten må man selvfølgelig ha eksamen. På Universitetet i Heidelberg var eksamen veldig "low key". Du bare møtte opp, satt deg en plass, fikk en prøve og begynte å skrive når tiden var inne. Opplegget er mye strengere i Norge, noe som faktisk var uforventet. I tillegg er eksamen kun 90 (!) minutter så tiden var vanvittig knapp. Her er det bare å prøve å skrive så mye som mulig, og håpe på det beste. Det skal sies at oppgavene var veldig korte, så det skal være mulig dersom man er godt forberedt og kan alt som kommer på eksamen.
Personlig utvikling
Ett av mine mål med utvekslingen var å komme litt ut av komfortsonen og få en utfordring. Man må gjøre mye selv og det er jo absolutt en utfordring å dra til et annet land der det er vanskeligere å kommunisere med mennesker rundt deg. Jeg føler at jeg absolutt gikk ut av komfortsonen og har lært mye nyttig om meg selv under semesteret i Tyskland. I tillegg er det absolutt positivt å ha denne erfaringen med tanke på fremtidige jobbsøknader. Heidelberg er et veldig bra universitet og det er attraktivt å ha på CVen. Det skaper også et bredt nettverk i andre deler av verden som absolutt er positivt å få med seg.
Bolig
Å skaffe bolig i Heidelberg er ikke det enkleste nå om dagen. Det er veldig stor etterspørsel og ikke nok studentboliger til å dekke alles behov. Dette gjorde at jeg måtte begynne å lete etter bolig på nettsider der folk legger ut private boliger til leie. Her er WG-Gesucht nettsiden som blir mest brukt, og det var også her jeg eventuelt fant bolig (MEN pass på for scammere! De er ute etter desperate studenter som er på utkikk etter et sted å bo).
Når man søker bolig på disse nettstedene er det viktig å lage en god søknad som er tiltalende til de som eventuelt søker en å bo med. Så det er lurt å bruke litt tid på dette. Det er likevel ikke lett å finne bolig her og man må mest sannsynlig søke på maaange boliger før en får napp. Dersom du vet at du skal til Heidelberg (eller et annet sted) så anbefaler jeg å søke på studentbolig så fort som mulig. Det er kjedelig å dra til et annet land uten et sted å bo, noe som skjedde med flere bekjente i Heidelberg.
Heldigvis endte jeg til slutt opp i å bo i et svært hus med 16 andre studenter. Her betalte jeg 440 euro i måneden, noe som er veldig mye mer enn studenthyblene som ligger nærmere 230 euro i måneden. Plasseringen var ca. 3 km unna sentrum og 5 km unna skolen, men med en sykkel og gode muligheter for kollektivtransport var ikke dette et stort problem.
Språkutvikling
Før jeg dro til Heidelberg hadde jeg hatt fem år med tysk på ungdomsskolen og videregående, men svært mye av denne kunnskapen var borte i det jeg reiste nedover. Heldigvis satt mye av det i bakhodet, noe som gjorde det mye lettere å lære seg under intensivkurset og det langsgående kurset. Det som bidrar mest med læringen er å ta i bruk ferdighetene i praksis. Snakke tysk med folk så fort muligheten byr seg. "Heldigvis" kunne ikke utleieren min snakke noe engelsk så jeg fikk øvd på tyskferdighetene hver gang jeg snakket med han. Alt i alt har tysken min blitt mye bedre i løpet av de fem månedene i Heidelberg, noe jeg ser på som en fordel med tanke på fremtidig arbeid.
Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme?
Jeg er kjempefornøyd med oppholdet i Tyskland. Heidelberg er en kjempefin by som har mye å by på! Kanskje du har lyst å dra ut på en pub og ta noen øl, ta en avslappende kveld langs Neckarwiese, dra til populære reisemål i nærheten eller kanskje dra ut på byen så er mulighetene svært tilrettelagt for det. Det går faktisk direktetog til Paris fra nabobyen Mannheim, så mulighetene er mange! I tillegg har absolutt alle treningssenter badstue, noe som er veldig savnet her i Ås :(
Jeg anbefaler alle som vurderer utveksling å dra på det! Selv om det kan virke skummelt og kanskje man faktisk gruer seg litt til å dra, så blir det verdt det til slutt!
Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta?
Fikk du godkjent alle emnene dine da du kom hjem?
Det var ikke vanskelig å få de emnene jeg ønsket å ha. Det var kun et fag om klimasystemer jeg vurderte å ta som ikke gikk semesteret jeg var i Heidelberg, men ellers ble planen fulgt akkurat som jeg ønsket.
Jeg antar at alle fag blir godkjent da jeg bare hadde valgfag på utveksling. Jeg hadde ingenting som måtte byttes ut mens jeg var der så jeg kunne egentlig bare velge og vrake. Så det er en fordel å bli ferdig med mest mulig obligatorisk før du drar på utveksling så du kan velge så fritt som mulig!
Er du fornøyd med den faglige kvaliteten på universitetet?
Kvaliteten på fagene og foreleserne i Heidelberg var ekstremt bra. Jeg syns det var et høyt nivå på fysikkfagene, og kanskje enda mer fokus på teorien bak fysikken. Det er tross alt et fysikkfakultet, så de graver nok mer i detaljene enn hva vi er vant med, men det var en kul utfordring. Foreleserne var veldig gode på å formidle budskapet og hadde svært høy kompetanse innenfor feltet sitt.
Jeg fikk også heldigvis eksamen i Datenbanken på engelsk. Det var bare å sende en mail til foreleser noen uker før eksamen og spørre om det var mulig. Totalt sett er jeg veldig fornøyd med kunnskapen jeg sitter igjen med.
Hvor langt rakk midlene du fikk fra Lånekassen/Erasmusstipend?
Midlene rakk veldig langt. Jeg valgte å få språkstipend i stedet for 12 ECTS fra språkkurset i mars, så i tillegg til erasmusstipend hjalp det veldig. Mat er ikke veldig mye billigere i Tyskland enn i Norge, men litt forskjell er det. Alkohol derimot er vanvittig mye billigere, på godt og vondt 😅
På grunn av stipendene kunne jeg reise og oppleve mye mer. Jeg dro bl.a. til Spania, Alpene og en tur til Nederland. Jeg dro også på to festivaler og to konserter på ulike steder i Tyskland, så pengene har hjulpet meg mye der! Jeg er usikker på om jeg er i pluss eller minus økonomisk sett etter utvekslinga, men det er ikke så viktig når jeg har hatt så mange fine opplevelser!
|
Legenden James Hetfield på Download 2022 i Hockenheim😍 |
Oppnådde du det du ønsket ved å dra på utveksling?
Jeg oppnådde absolutt det jeg ønsket på utveksling. Jeg har vokst som person, føler meg tryggere i ubehagelige situasjoner, har lært masse nytt om annen kultur og lært hvordan det er å være i et helt annet land med masse å utforske.
|
Ferietur til Ibiza mellom språkkurs og skolestart i april |
|
Superfin tur til Zugspitze helt sør i Tyskland |
Det finnes flere innlegg fra Heidelberg fra de som var der før meg, så kan være lurt/spennende å se på de også!
Det er bare å gripe sjansen, for det blir absolutt en tid du ikke kommer til å angre på!
Hvis det er noe du lurer på er det bare å ta kontakt med meg hvor enn du klarer å finne meg! Jeg svarer gjerne på spørsmål.
Lykke til😎🍻
Stikkord: Tyskland, Ruprecht-Karls Universität Heidelberg, miljøfysikk, master
Comments
Post a Comment