Hei!
Jeg heter Christina Floan og jeg studerer eiendom ved Fakultet for Landskap og Samfunn (LANDSAM) ved NMBU. Skoleåret 2021/2022 var jeg på utveksling ved Universitat Politècnica de València i Valencia, Spania.
Fag/ emner
Jeg tok følgende emner:
- History of Art
- History of Architecture
- Economics and Business Management
- Economic viability and financing of projects
- Introduction to Construction
- Spansk B1
- Spansk B2
Fakultetet jeg ble tatt opp på ved universitetet er arkitekturfakultet, så naturligvis ble det litt vanskelig å finne fag som kunne passe inn med studiet mitt ved NMBU, men det ordnet seg til slutt. Anbefaler å ha en løpende dialog med studieveileder så man får en indikasjon på hva som er greit å ta og hva som eventuelt kan erstatte eksisterende fag i studieplanen. Endte opp med å ha det ene økonomifaget på spansk første semesteret noe som i bunn og grunn gikk greit, men vil ikke anbefale dette om man ikke har noe særlig spanskkunnskaper fra før. Resten av fagene hadde jeg på engelsk (ved unntak av språkfaget i spansk selvsagt).
Ved å ta litt andre fag enn det jeg normalt ville gjort i Norge fikk jeg tilegnet meg kunnskap som jeg ellers ikke ville ha fått. Jeg har lært mye om kunst- og arkitekturhistorie og arealplanlegging. I tillegg til dette har spanskkunnskapene mine blitt veldig gode, og jeg kan nå si at jeg snakker flytende spansk.
Eksamen / lekser
I alle fagene hadde jeg en skriftlig eksamen bortsett fra economic viability and financing of projects, der hadde vi tre store gruppeinnleveringer i løpet av semesteret, samt en muntlig fremføring av oppgaven på slutten av semesteret. Det ble gitt små obligatoriske oppgaver i de andre fagene også, men det var ikke så omfattende.
Personlig utvikling
Jeg valgte å dra på utveksling fordi jeg ville reise og oppleve en skolekultur annerledes fra den norske. Målet med utvekslingen var å tilegne meg ny kunnskap om andre emner innenfor eiendom, utvikle spanskferdighetene mine og bli kjent med folk fra andre land. Jeg vil si at jeg var suksessfull på disse områdene og sitter igjen med en fin livserfaring jeg aldri ville vært foruten.
Bolig
I løpet av året bodde jeg i to forskjellige privateide boliger. Første semesteret bodde jeg i et nabolag kalt Cabanal som ligger nært stranden. Der bodde jeg med to franske, en annen nordmann og en fra Belgia. Jeg likte leiligheten og folkene veldig godt, men ville gjerne flytte litt nærmere skolen og da også bykjernen i Valencia. Etter jul flyttet jeg dermed til Blasco Ibanez som er rett ved UPV. Der bodde jeg med to tyske og to spanske. Må si at alt i alt likte jeg den siste plassen bedre da den lå mer sentralt, hadde flere studenter i området og jeg fikk komme litt tettere på spansk kultur siden jeg bodde med to innfødte.
Om universitetet
UPV er et stort universitet med ca. 40 000 studenter. Campuset er frodig og med utrolig mange installasjoner. Det er for eksempel flere tennisbaner, padel, friidretsbane, flere treningssentre, mange kafeteriaer og et nydelig hovedbibliotek. Forelesningslokalene hos arkitekturfakultetet er dog ikke av beste standard og litt slitent, men det funker.
Jeg opplevde at UPV hadde mange utvekslingsstudenter og det var lett å komme i kontakt med de på campus.
Studentvisum
Man trenger ikke studentvisum for å studere i Spania. Det eneste du trenger å gjøre er å semesterregistrere deg ved NMBU og betale semesteravgift der.
Tips til andre studenter
- Vær rask med å melde deg opp i fag (samt gruppe!!) da plassene i de engelske fagene blir tatt fort!
- Bo i et kollektiv med andre erasmusstudenter! Sjansen er stor for at de vil finne på så mye som mulig og oppleve byen/ områdene i rundt. Du lærer utrolig mye om andre land enn bare Spania. En unik mulighet!
- Sett opp et budsjett. Selv om man får mye støtte fra lånekassen samt erasmusstipend, er det lurt å sette opp et budsjett da det gjerne er mye man ønsker å være med på. Spania har en levekostnad mye lavere enn Norge, men man må huske på at man generelt finner på mere på utveksling enn man gjør til vanlig her hjemme i Norge.
Stipend fra lånekassen samt Erasmus er nok, men om man ønsker å gjøre større, lengre reiser kan det være lurt å ha spart opp litt ekstra penger på forhånd.
Hei! Jeg vurderer utveksling til UPV, men ser at de fleste interessante fagene for meg er på spansk. Hadde spanks 2 på videregående og fikk 6-er i faget, men det er jo 7 år sida. Hvor mye spansk kunne du når du flytta ned?
ReplyDelete