Olá! Mitt navn er Solveig Erga, jeg er student på Vann- og miljøteknikk, og høsten 2021 dro jeg på ett års utveksling til Instituto Superior Técnico (IST). Portugals kultur for mat og vin, samt godt klima, strandliv, og vannsport var fristende faktorer som gjorde at jeg søkte meg hit. Det endte opp med et fantastisk år der jeg lærte mye om meg selv, om hvordan det var å flytte til et nytt land og blende inn i ny kultur. Jeg kom tilbake til Norge med et nytt syn på Europa, et utenlandsk nettverk og med ny inspirasjon til karrieren etter studiet.
Om Lisboa
Den klassiske røde broen til hovedstaden i Portugal, finner man også i San Fransciso i USA. Forskjellen er at Lisboa er den bedre utgaven. Billigere, varmere og uendelig med solskinnsdager. En halvtimes kjøretur unna med bil, eller 1-2 timer med buss, finner man langstrakte sandstrender som er travle med surfere og sandvolleyball.
Gatene i Lisboa er fylt med liv: de klassiske gule trikkene passerer i trange gater, braziliansk capoeira utøves i parkene og salsa danses ved promenaden. I juni hvert år arrangeres Sankt Antonio, en måneds lang fest, der folk spiser sardiner, drikker «cerveja» og danser til musikk i pyntede gater. Utenom dette byr utelivet på alt fra technoklubber langs elva til tradisjonell fadomusikk i gamlebyen. Lisboa er trolig den mest livlige byen jeg har besøkt, og det internasjonale miljøet setter sitt preg – man kan nesten ikke gå noe sted uten å høre tysk, fransk, italiensk eller engelsk.
T.v.: en klassisk gate i gamlebyen i Lisboa.
T.h.: En av mange solnedganger på strendene i Costa da Caparica. Her sammen med hun ene som jeg bodde med.
Universitetet og vurderingsmetode
Instituto Superior Técnico er det høyest rangerte universitetet for ingeniørstudenter i Portugal. Dette vises igjen i mye lekser, dyktige professorer og gode fasiliteter. Det var utelukkende gruppeprosjekter i alle fag jeg tok utenom teknisk tegning. I tillegg var det ofte mini-tester underveis, presentasjoner og til slutt en avsluttende eksamen som normalt talt 40%. Hadde man mindre enn ståkarakter på gruppearbeid og testene så strøk man i hele faget uavhengig av karakter på eksamen.
Skippertak vil ikke fungere, men til gjengjeld var eksamen enklere enn i Norge. Forelesningene var oftest ikke obligatoriske. Portugal er et avslappet land og det gikk helt fint å komme 15 minutter for sent til forelesning.
Språkkurs
Jeg tok språkkurs parallellt med fagene, som var veldig hektisk. Anbefaler å finne et privat språkkurs før man reiser ned for å få mer utbytte av tiden man er der. Det meste jeg lærte var fra egen nysgjerrighet ved å snakke med de lokale, eller samtaler med Uber-sjåførene som ikke kunne engelsk.
Søknadsprosessen
Hele søknadsprosessen var utrolig vanskelig og forvirrende. Da jeg søkte hadde de akkurat gått over fra 5-årig master i Environmental Engineering til egen bachelor og master, samtidig som de også byttet ut hele det tradisjonelle semester-systemet sitt til et fire-delt skoleår. Det endte med mye mailer frem og tilbake, men gikk til slutt.
Vil anbefale å være så tidlig så mulig med å melde seg opp og gjøre seg forstått med systemet for søking for å unngå stress. Melder man seg opp i feil fag er det mulig å søke om bytte når man ankommer studiestedet.
Emner jeg tok
· Computer Aided Drawing var introduksjonskurs til teknisk tegning for hånd og på datamaskin. Dette var svært nyttig da jeg lærte å bruke AutoCad, som jeg trenge i et fag jeg tok parallellt.
· Materials and Circular Economy
· Computation and Programming
· Environment and Territory Management and Policies.
Av relevante vannfag tok jeg:
· Nature Based Solutions in Urban Water Systems
· Water and Wastewater Treatment Plants
· Sanitary Engineering.
Tips til andre
Avsluttende har jeg noen tips til mine etterkommere i Lisboa;
ankom i god tid før studiestart! Kan ikke understreke dette mer. Ankom selv 4 dager uti introduksjonsuka på grunn av at reisen fra Norge tok litt ekstra tid. Gikk derfor glipp av omvisningen på skolen og fikk heller ikke en mentor (fadder) som var nyttig å ha for å bli raskere kjent med universitetet og byen.
Portugal kan virke temmelig forvirrende og uorganisert for en nordmann. Anbefaler å skaffe transportkortet og bosette deg nærme grønn eller blå metrolinje. Da har du kort og effektiv vei til IST. For 30 euro i måneden får du tilgang til kollektivtransport i hele byen, mens for 40 euro kan du også dra til strendene!
Mitt siste råd er å skaffe bolig på forhånd, eller legg en plan om du velger å finne et sted å bo etter ankomst. Det kan være vanskelig å finne rom kort tid før – og vær obs for falske utleiere. Selv lever jeg etter tankesettet at alt ordner seg, men når jeg satt i parken med alle eiendelene mine og søkte opp min neste airbnb eller hostell på de siste batteriprosentene på telefonen min, så innså jeg at en grundigere plan hadde vært enklere. Heldigvis hadde jeg knyttet kontakter de første dagene etter jeg ankom, som resulterte i et rom i en trivelig leilighet som jeg bodde i hele året!
Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme?
Ja! Jeg er kjempefornøyd. Vil anbefale alle som kan å dra, man får venner for livet i andre land og mange fine opplevelser!
Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta?
Det var litt forvirring hos universitetet hvilket semester emnet gikk. Endte derfor opp med å ta fag jeg planla å ta på høsten, på våren istedenfor. Ellers var det ingen problem å ta de fagene jeg ønsket, det virket ikke som de hadde plassbegrensing.
Fikk du godkjent alle emnene dine da du kom hjem?
Ja, jeg fikk godkjent alle fagene. IST har fag som minner veldig om våre, forskjellen er at de bruker 6 ECTS på fag som normalt er 10 ECTS hos oss.
Er du fornøyd med den faglige kvaliteten på universitetet?
Den faglige kvaliteten varierte med de ulike fagene. Struktur og organisering av fagene var det som varierte mest, men alt i alt er jeg veldig fornøyd.
Hvor langt rakk midlene du fikk fra Lånekassen/Erasmusstipend?
Veldig godt. Erasmusstipendet i seg selv skal være nok til å dekke bosted! Dermed kunne jeg bruke resten av pengene fra Lånekassen på helgeutflukter, konserter og andre opplevelser, samt mye god mat på restauranter.
Oppnådde du det du ønsket ved å dra på utveksling?
Absolutt. Jeg hadde planer om å reise før jeg bestemte meg for hva jeg skulle studere, og utveksling leverte opp til forventningene! Jeg fikk meg et godt internasjonalt nettverk, fikk utviklet mine ferdigheter i språk, blitt kjent i ett nytt land, og sitter igjen med utrolig mye gode minner!
Stikkord: Portugal, Lisboa, Instituto Superior Técnico, Master, Vann-og miljøteknikk, sivilingeniør, Environmental Engineering.
Comments
Post a Comment