Hei, jeg heter Johan, og jeg studerer industriell økonomi med spesialisering i energifysikk. Her får du lese om mitt år i München.
München er Tysklands tredje største by, men er likevel kjent for å ha en veldig avslappet og nesten «hjemlig» atmosfære. I tillegg er det en by med masse historie og veldig mange flotte bygninger, parker og plasser. Jeg bodde helt på østkanten av byen, hvilket ga meg god tilgang til mer avslappede områder, og det var veldig enkelt å komme seg både inn i sentrum og til universitetet med offentlig transport. Som ingeniørstudent var mitt campus midt i byen for nesten alle fagene jeg tok.
Det var dessverre en del av det første semesteret som ble rammet av koronarestriksjoner, men det var likevel ikke vanskelig å holde det sosiale livet i gang. Ukene før semesteret starter for fullt er det drøssevis av sosiale arrangementer, som gjør at man fort finner mange nye venner å være med.
Med en plassering midt i Europa er det også veldig enkelt å reise til andre land og resten av Tyskland, noe som også kan anbefales som del av et eventuelt opphold. Det er for eksempel ikke langt til Alpene, der man finner veldig mange turmuligheter.
Bolig
Å finne bolig i München kan være vanskelig, og det er lurt å begynne å søke tidlig. Jeg hadde ikke en plass å bo før et stykke ut i september, noe som selvfølgelig var et stressmoment når reisedagen nærmet seg farlig mye. Jeg fant til slutt bolig gjennom et privat studenthjem, noe som ga en høy standard på leiligheten (eget bad og en liten kjøkkenkrok)… og høye priser: 780 euro i måneden inkludert strøm og varme.
Det finnes også en organisasjon tilsvarende Studentsamskipnaden, kalt Studentenwerk, der det er mulig å få boliger med en god standard sentralt i byen til en billig penge. Så heldig var dessverre ikke jeg.
Fag
TUM er et universitet med veldig mange forskjellige fag tilgjengelig og jevnt over et veldig høyt nivå på det faglige. En av de jeg ble kjent med (fulltidsstudent) sa at «når TUM sier at du kan komme, så stiller du ingen spørsmål. Du drar til TUM.»
Når man reiser til TUM må man ta 60% av studiepoengene sine ved fakultetet du meldes opp til – per semester. Derfor kunne jeg ikke ta like mange fysikkemner som jeg gjerne skulle ha gjort for graden min. Fagene jeg endte med var:
Vintersemesteret:
- Urban Infrastructure Design (3 stp.)
- Regional Geology (5 stp.)
- Road, Railway and Airfield Construction Basic Module (5 stp.)
- Air Transport and Airports (3)
- Railway Module (3 stp.)
Sommersemesteret:
- Renewable Energy (10 stp.)
- Infrastructure Planning (6 stp., kurs i begge semestrene)
- Sustainable Building Basic Module (6 stp.)
- Project Appraisal and Planning Processes in Transportation (6 stp.)
De fleste fagene hadde skriftlige prøver som avsluttende vurderingsform, men det var også et par som hadde muntlige prøver. I tillegg har noen fag semesteroppgaver – både obligatoriske og ellers. Hva man får tilgjengelig av øvingsoppgaver er veldig avhengig av professorene, men jevnt over får man mindre hjelp til å vite hva du trenger til eksamen enn her ved NMBU. Dette er det jeg likte minst ved det faglige.
Jeg følte meg stødig nok i tysk til å ikke ta fag i det, men jeg hørte at det er lurt å søke tidligst mulig for å få en god plass.
Personlig utvikling
Et av hovedmålene for året i München var å bli såpass flink i tysk at jeg kan anvende det til alskens bruk, og det har jeg også oppnådd. Det skal sies at det også ble veldig mye som gikk på engelsk, da det er mange internasjonale studenter i München, og ikke alle kan tysk.
I tillegg har jeg lært om hvordan jeg kan motivere meg selv til å jobbe med studier når det er mye mer åpent hva man skal gjøre. Jeg har også tatt fag som ligger parallelt til dem jeg tar her ved NMBU, noe jeg tror vil kunne bli nyttig videre i livet, da jeg får en bredere forståelse for hva jeg kommer til å jobbe med.
Til slutt vil jeg si at jeg har sett hvor mye andre land har å by på av muligheter, og jeg har fått mange gode venner fra andre land. Dette har virkelig åpnet øynene mine for andre muligheter enn bare Norge.
Generelle spørsmål om utveksling:
Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme?
Jeg er veldig fornøyd med utvekslingsoppholdet, og kan anbefale utveksling til alle! Det er et år i livet man aldri vil glemme, og det på den beste måten.
Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta?
Jeg syntes fag-oppmeldingen til TUM var et kaos, men det er antageligvis mest fordi jeg ikke er vant med det. (Det var mye lettere det andre semesteret.) Jeg hadde dessverre ikke muligheten til å ta alle de fagene jeg gjerne skulle ha ønsket.
Fikk du godkjent alle emnene dine da du kom hjem?
Venter fortsatt.
Er du fornøyd med den faglige kvaliteten på universitetet?
Det er tydelig et veldig høyt nivå på det faglige, men jeg ble ikke vant med å ikke ha særlig tilgang til øvingsoppgaver ol.
Hvor langt rakk midlene du fikk fra Lånekassen/Erasmusstipend?
Disse midlene holder langt på vei, men jeg vil anbefale å ha litt ekstra spart opp i forkant, slik at man har litt mer frihet og kan gjøre det man vil. Hadde jeg ikke hatt dette, ville nok ikke året vært like fantastisk som det var.
Oppnådde du det du ønsket ved å dra på utveksling?
München har som opplevelse gått utover alle forventninger. Jeg har i tillegg fått masse øvelse i tysk, noe som var en av hovedmotivasjonene til å velge et tyskspråklig land.
Comments
Post a Comment