Hei, mitt navn er Elin Løkkebø, og jeg går siste året på master i økonomi og administrasjon. Jeg tar spesialiseringen "Strategisk ledelse" og høsten 2022 var jeg på utveksling ved Czech University of Life Sciences i Praha.
Fag/Emner:
Prosessen med å forberede fag til utveksling var for meg en relativt lang og litt vanskelig prosess, men det betyr ikke at det var umulig. Grunnen til dette skyldes at universitetet i Praha var veldig sent ute med å publisere en korrekt liste over hvilke fag som ville være tilgjengelig. Dette var på bakgrunn av at de var i prosessen med å re-akkreditere store deler av masterprogrammet sitt, så jeg antar at det vil være lettere for studenter som skal reise dit senere. Jeg vil likevel anbefale folk å undersøke alternative fag som man kan ta, da jeg endte opp med å endre alle fagene jeg hadde fått forhåndsgodkjent siden de ved studiestart ikke lenger var tilgjengelig. Heldigvis gikk dette bra og jeg fikk god hjelp fra studieveileder fra NMBU.
Jeg valgte å ta 25 studiepoeng ved CZU, da jeg hadde tatt 5 ekstra poeng vår 2022, og at jeg i tillegg fulgte AOS340 Kvalitativ metode digitalt over nett. De aller fleste fag ved CZU består av 5 ECTS som er tilsvarende 5 studiepoeng i Norge. De aller fleste fag har også krav til oppmøte, dette varierer mellom 60-80%. Eksamen fungerer litt annerledes enn i Norge, og man får ofte ikke beskjed før 1-2 uker før eksamen skal være. En fordel er at man har 3 forsøk på å ta eksamen og det settes ofte opp en rekke ulike datoer slik at man selv kan velge når man vil ta eksamen. Dersom man snakker med foreleser så opplevde jeg også at de prøvde å være litt grei med erasmus-studenter ved å la de ta eksamen tidligere slik at de kunne avslutte semesteret tidligere.
Fagene på det økonomiske fakultetet på universitetet er lagt opp i 3 ulike former.
1. Blokkfag.
2. Vanlige fag.
3. Vanlig + blokkfag.
Dette er noe man ikke blir informert om i forkant av oppholdet, og som jeg tror er en fordel å ha kjennskap til. Den første typen fag "blokkfag" er utformet spesielt for erasmus-studenter, og er fag som går intensivt over 1 uke. Det er da forventet at man setter av all tid denne uken til å jobbe med dette faget. I etterkant av faget vil man måtte ha en eksamen, ofte 1-2 uker etter faget, og man må også i flere av dem levere et essay, et gruppeprosjekt eller holde en presentasjon. Den andre typen fag følger den samme strukturen som fag i Norge, hvor man har forelesning 1 gang i uken, og seminar 1 gang i uken. I disse fagene er man som regel sammen med de andre engelskspråkelige studentene som går på universitetet, man er dermed i mindretall som erasmus-student. Den tredje typen fag er det minst vanlige og er i utgangspunktet lagt opp som et vanlig fag, men det forekommer da også ofte en blokkperiode på 3 intensive dager.
Fagene jeg valgte å ta på utveksling var:
1. EEEE2E Trade Theory and Foreign Trade (5ECTS) - Vanlig fag
Dette faget tok jeg som et valgfritt fag. Består av 1 forelesning hver uke, og øving hver andre uke. Var veldig fornøyd med fagets innhold, og synes at foreleseren var kunnskapsrik og flink. Her vil jeg anbefale alle å møte opp og ta mye notater i forelesning, da det ikke benyttes skolebøker eller artikler. Man må holde en presentasjon om et valgfritt emne innenfor Foreign Trade med en gruppe, samt ha en avsluttende eksamen.
2. ERET6E Human Resource Management (5 ECTS) - Blokkfag
Dette faget er et bachelor-fag, som jeg valgte å ta som et ekstra fag. Her hadde vi undervisning i form av videoer som ble lagt ut hver dag. 2 uker etter avsluttet undervisning måtte vi levere et essay og ha eksamen.
3. ERE1DE Strategic Management (5 ECTS) - Blokkfag
Dette opplevde jeg som det mest krevende faget jeg hadde, i forhold til arbeidsmengde. Dette var et obligatorisk fag for meg da det erstattet "AOS325 Moderne organisasjoner". Vi blir satt i grupper på 6 personer og jobber intensivt gjennom hele uken og holder presentasjoner hver morgen. Vurdering i dette faget var innlevering av en grupperapport og avsluttende eksamen.
4. ERE3PE Organizational Behavior (5ECTS) - Vanlig fag + blokk
Dette faget var også et obligatorisk fag for meg, da det også erstattet "AOS325 Moderne organisasjoner". Det var forelesning 1 gang i uken, og seminar hver andre uke. Ut i semesteret hadde vi også blokk i 3 dager, hvor vi hadde en deleksamen etter disse 3 dagene. Faget ble avsluttet med en eksamen.
5. ERE32E Co-operative Business (5 ECTS) - Blokkfag
Dette faget har en utrolig flink og engasjerende foreleser fra England som flyr inn spesifikt for dette 1 uke i året. Vil anbefale folk å ta dette faget. I dette faget var det ingen eksamen, men en presentasjon siste dagen i blokken samt et essay.
Jeg vil også nevne at jeg valgte å omarbeide studieplanen min litt slik at jeg høsten 2021 tok et fag jeg egentlig skulle hatt høst 2022 for å i størst mulig grad kunne benytte meg av valgfrie studiepoeng mens jeg var på utveksling.
Personlig utvikling:
Det var flere grunner til at jeg ønsket å dra på utveksling. For det første hadde jeg et ønske om å kunne bo i et annet land over en lengre periode for å virkelig kunne oppleve en annen kultur. Valget om å dra til Praha var litt tilfeldig, men jeg er veldig glad for at det er der jeg endte opp. Praha er en fantastisk by med utrolig arkitektur, kjempemange spisesteder og kule barer. Det er veldig gøy å være student der, og det er veldig mye sosialt som skjer hver eneste dag. Jeg fikk tidlig kontakt med studentene i ANSA Praha, og deres erfaringer fra Praha hjalp meg utrolig mye. Jeg har også fått masse nye venner både fra Norge, men også fra land i hele verden. En annen grunn til at jeg ønsket å dra var for å utfordre meg selv, og lære mer om meg selv og det jeg definitivt gjort. Utveksling er alltid litt skummelt i starten, men det går fort over. Man lærer seg fort å tilpasse seg kulturelle forskjeller, et annerledes skolesystem og et annet språk. En tredje grunn til at jeg ville på utveksling var for å opparbeide erfaring med å samarbeide med et internasjonalt miljø, og gjennom skoleprosjekter har jeg både på godt og vondt fått oppleve dette.
Bolig:
Jeg opplevde ikke at det var kjempevanskelig å få seg bolig i Praha, men jeg var også litt heldig. Når man får bekreftet plass på skolen vil universitetet legge deg til i en Telegramgruppe med alle innkommende Erasmus-studenter. Her er det lurt å være litt tidlig ute og sende en melding og si at man er på jakt etter en bolig og forhøre seg om det er noen andre som kunne tenke seg å bo sammen. Jeg fant mine rom-kamerater i denne gruppen. Jeg vil anbefale alle å bo privat og i sentrum, og ikke benytte seg av studentboligene som universitetet tilbyr. Et annet tips jeg gjerne skulle visst i forkant er å ta kontakt med ANSA Praha og høre her om det er noen som trenger nye rom-kamerater. Vær tidlig ute, og vær obs på svindel da dette skjedde med flere jeg møtte.
Boligen jeg bodde i var i litt dårlig standard i forhold til hva vi er vandt med i Norge. Det var likevel fullt overlevbart. Jeg betalte 15 000 czk per måned som tilsvarer et sted mellom 6000-6800 kr, og dette var relativt dyrt. Utleiere tar seg dyrt betalt når de vet at det er erasmus-studenter, så god research og eventuelle kontakter i Praha gjennom ANSA er gull verdt.
Om universitetet:
Universitetet er ganske stort og befinner seg ca 25 min utenfor sentrum av Praha. Det var veldig enkelt å dra dit, og det krevde bare en rask metrotur og deretter en buss som går direkte til universitetet. Jeg foretrakk å lese ved bibliotekene i sentrum, og var derfor relativt lite på skolen utenom forelesning, seminar og eksamen. Det er derimot flere kantiner, leseplasser og også en bar på skoleområdet. Det er også en ganske stor barriere mellom utvekslingsstudenter og de lokale studentene, og man kan ikke forvente å få seg veldig mange tsjekkiske venner.
Språkutvikling:
Jeg valgte ikke å ta Tsjekkisk språkkurs, og opplevde at dette gikk helt fint. De fleste i Praha snakker veldig bra engelsk, og det er veldig mange engelske fag på skolen. Man kommer veldig langt med å lære seg "hei", "takk", "beklager" og "ha det bra" på tsjekkisk!
Studentvisum:
Man trenger ikke studentvisum for å studere i Praha, men når man ankommer må man innen 30 dager møte opp på en politistasjon for å fylle ut et kort skjema som bekrefter at du er i landet pga studier. Dette var en veldig enkel og rask prosess. Husk å ha gyldig europeisk helsetrygdkort.
Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme?
Jeg er veldig fornøyd, og vil definitivt anbefale andre studenter å reise på utveksling til Praha!
Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta?
Både ja og nei, det ordnet seg til slutt, men det var en krevende prosess som jeg skrev om tidligere i dette innlegget.
Fikk du godkjent alle emnene dine da du kom hjem?
Siden semesteret avsluttes 5.februar mottar vi vitnemålet relativt sent, og jeg er derfor i prosessen med å få de godkjent, men satser på at det ikke skal by på noen problemer.
Er du fornøyd med den faglige kvaliteten på universitetet?
Jeg er relativt fornøyd. Jeg foretrekker studiestruktur og innhold ved NMBU, men dette var jeg forberedt på i forkant.
Hvor langt rakk midlene du fikk fra Lånekassen/Erasmusstipend?
Man klarer helt fint å leve på midlene fra Lånekassen og Erasmusstipend. Forruten om bolig så er det et relativt lavt prisnivå i Praha.
Oppnådde du det du ønsket ved å dra på utveksling?
Jeg hadde et fantastisk halvår, ble kjent med masse folk og fikk utfordret meg selv. Så jeg oppnådde alt jeg hadde håpet!
Stikkord: Praha, Tsjekkia, Czech University of Life Sciences, master, økonomi og administrasjon, strategisk ledelse
Comments
Post a Comment