Mitt navn er Håkon Bekkestad. Jeg studerer master i landskapsarkitektur, og høstsemesteret 2022 var jeg på utveksling ved Københavns Universitet (KU) i Danmark. Den korte reiseveien på utvekslingsoppholdet valgte jeg for å utfordre meg selv på en relativt komfortabel måte.
Fag/Emner:
På forhånd hadde jeg fått beskjed om at utvekslingsstudenter ble prioritert sist ved opptak på studiofag, som vi på LA kan få godkjent som prosjektemner. Sant nok var samtlige fulle da jeg fikk mulighet til å melde meg opp. Heldigvis var det fremdeles spennende fag igjen, og man har også mulighet til å ta fag fra andre institutter. Kombinasjonen jeg satt igjen med til slutt var jeg veldig fornøyd med.
Hvert semester er delt opp i to blokker. I blokk 1 som går fra september-november tok jeg LA-faget Urban Ecosystems: Structures, Functions and Design og et naturforvaltningsfag som het Biodiversity in Managed Forests. Begge fagene ga 7,5stp hver. Blokk 2 gikk fra november og ut januar, og her tok jeg kun et fag på 15stp som het Urban Forestry, Urban Greening (skifter visst navn fra neste semester).
Masteren i landskapsarkitektur hører til det natur- og biovidenskabelige fakultet, og har base i bydelen Frederiksberg - byens fineste campus, med ærverdige bygninger omgitt av flotte parkområder. Samtidig er resten av skolen godt spredt over hele byen, og tar man fag utenfor LA kan man fort måtte bruke lunsjen på å sykle mellom forskjellige campus.
Masterutdanningen ved KU er delt opp i bachelor og kandidat (master). En forskjell fra NMBU er at man på KU også utdanner byplanleggere som landskapsarkitekter. Man spesialiserer seg enten i Urban Design eller Landscape Design. Fagene på masternivå er engelskspråklige, og du får derfor mange internasjonale klassekamerater, som ikke nødvendigvis er på utveksling!
Bolig:
Jeg bodde alene i en leilighet rett ved skolen, nord i Frederiksberg. Selv om det er lettvint å ha lang reisevei i København var det luksus å bo 5 minutter med sykkel fra campus, og gåavstand til metro.
Boligmarkedet i København er ganske tungt. Dersom man er aktiv i facebook-grupper eller kjenner noen fra før av er det fullt mulig å få plass i et sentralt kollektiv til en rimelig penge. Selv leide jeg gjennom universitets egne utleieselskap Housing Foundation. Da boligportalen åpnet (midt i sommerferien for min del) var det førstemann til mølla - jeg var 30 minutter sein og var nr.1600(!) i køa. Et par uker etterpå var det derimot et par ledige alternativer. Jeg endte opp med en svindyr studioleilighet, og hadde det ikke vært for litt sparepenger hadde jeg neppe klart å dekke kostnadene. De ekstra timene på facebook kan derfor lønne seg ganske mye.
Språkutvikling:
I og med at undervisning og gruppearbeid i stor grad gikk på engelsk rakk jeg å bli veldig komfortabel i løpet av oppholdet. Dette var spesielt en tilpasning sosialt, men det gikk seg fort til. Dansker er ikke særlig gode på norsk, og jeg forsto ikke dansk fra før av. Men at skandinavere skal stå og snakke engelsk blir for dumt, så vær heller litt frempå og tilpass språket litt.
Studentvisum:
Man behøver knapt papirarbeid for å studere i Danmark, og ingen studentvisum. Allikevel er mange tjenester slik som billige mobilabonnement, treningssenter, rejsekort (rabatt til offentlig transport) osv kun for deg som er folkeregistrert med CPR-nummer. Det er frivillig hvis man skal bo i Danmark under 6 måneder, men jeg gjorde det allikevel - og angrer ikke, selv om det var litt styr med flyttemeldinger.
Andre spørsmål:
Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme?
Ja! København er en deilig by å være student i. Jeg kunne gjerne blitt lenger, eller dratt på utveksling en gang til et annet sted.
Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta?
Ja, men jeg er glad for at jeg ble utfordret til å ta litt andre fag enn jeg ellers ville.
Fikk du godkjent alle emnene dine da du kom hjem?
Alle fagene ble forhåndsgodkjent som valgfag.
Er du fornøyd med den faglige kvaliteten på universitetet?
Ja! Det var ganske likt som på NMBU. Jeg hadde gode lærere og fagene var nøye planlagt.
Hvor langt rakk midlene du fikk fra Lånekassen/Erasmusstipend?
Lånekassen og stipendet dekket kun husleie siden jeg leide gjennom universitetet. Jeg måtte derfor spe på med ganske mye sparepenger. Prisnivået er ganske likt som i Norge, men jeg hadde bestemt meg på forhånd for å ikke la økonomien begrense livsstilen for mye.
Oppnådde du det du ønsket ved å dra på utveksling?
Ja! Jeg sitter igjen med en god følelse både faglig og sosialt.
Det var alt! Stopp meg gjerne på skolen eller send en mail til hakon.bekkestad@nmbu.no hvis det er noe du lurer på.
Stikkord: Danmark, Københavns Universitet, University of Copenhagen, Landskapsarkitektur, Master of Landscape Architecture
Comments
Post a Comment