Skip to main content

Utvekling til Budapest (MATE university)

 


Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme?

Ja, jeg er veldig fornøyd med mitt ERASMUS utvekslingsopphold, og jeg vil definitivt anbefale andre studenter å gjøre det samme. Å studere i et annet land gir en enestående mulighet til å oppleve en annen kultur, lære et nytt språk, og få en dypere forståelse av forskjellene og likhetene mellom ulike land og samfunn. Jeg har hatt muligheten til å møte fantastiske mennesker fra forskjellige deler av verden, og jeg har utviklet nye ferdigheter og økt min akademiske og personlige horisont.

ERASMUS programmet har også gitt meg mange muligheter til å delta på ulike aktiviteter og arrangementer som har hjulpet meg å bli kjent med landet jeg studerer i, og å utforske ulike deler av kulturen. Jeg har også hatt muligheten til å reise og besøke andre deler av Europa, noe som har vært en fantastisk opplevelse.

Jeg vil absolutt anbefale ERASMUS utvekslingsoppholdet til alle studenter som er interessert i å oppleve og lære om nye kulturer, og som ønsker å utvikle sine akademiske og personlige ferdigheter. Det er en unik mulighet til å utvide ens perspektiv og horisont, og jeg tror det vil være en erfaring som vil være til stor nytte i fremtiden.


Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta?

Ja, det var en utfordring å få de emnene jeg ønsket å ta under mitt ERASMUS utvekslingsopphold. Prosessen med å velge fag og registrere seg for dem var ganske rotete og forvirrende, og det var begrenset informasjon tilgjengelig om hvilke emner som var tilgjengelige, hvilke krav som måtte oppfylles, og hvordan man skulle registrere seg for dem.

I tillegg til dette, var noen av fagene jeg ønsket å ta enten fullt booket eller ble avlyst på kort varsel, noe som gjorde det vanskelig å planlegge og organisere timeplanen min. Dette førte til at jeg måtte gjøre noen endringer i planene mine og ta noen emner som ikke var min førstevalg.

På tross av disse utfordringene, var det likevel mulig å finne interessante emner og utforske nye fagområder som jeg ikke hadde tenkt på tidligere. Jeg hadde også muligheten til å samarbeide med studenter fra forskjellige land og kulturer, som ga meg en unik og verdifull opplevelse.

Alt i alt, selv om det var vanskelig å få de emnene jeg ønsket, klarte jeg likevel å tilpasse meg og finne alternative løsninger. Jeg vil derfor oppfordre fremtidige ERASMUS studenter til å være fleksible og åpne for å utforske nye fagområder og muligheter, selv om det kan være utfordrende å få de eksakte emnene man ønsker.

 

Fikk du godkjent alle emnene dine da du kom hjem?

Ja, jeg fikk godkjent alle emnene mine da jeg kom hjem fra mitt ERASMUS utvekslingsopphold. Prosessen med å få emnene mine godkjent var grei og enkel, og universitetet mitt aksepterte alle emnene jeg hadde tatt i utlandet.

Jeg var i kontakt med min studieveileder før jeg dro til utlandet for å få råd om hvilke emner jeg burde ta for å få dem godkjent når jeg kom tilbake, og dette var til stor hjelp. Etter at jeg hadde fullført utvekslingsoppholdet mitt, sendte jeg inn all dokumentasjon og karakterer til universitetet mitt, og de godkjente alle emnene mine uten problemer.

Jeg var svært fornøyd med at alle emnene mine ble godkjent, da det betydde at jeg kunne fortsette med studieprogresjonen min uten forsinkelser eller komplikasjoner. Det var en lettelse å vite at alt arbeidet mitt hadde betydning for min akademiske fremgang, og at det var verdt tiden og innsatsen jeg hadde lagt ned i å ta de ulike emnene i utlandet.

Alt i alt, var jeg veldig fornøyd med prosessen med å få emnene mine godkjent, og jeg vil oppfordre andre ERASMUS studenter til å planlegge og være forberedt på å få emnene deres godkjent før de drar til utlandet. Dette kan bidra til å gjøre prosessen smidig og enkel når de kommer tilbake til hjemmeuniversitetet sitt.


Er du fornøyd med den faglige kvaliteten på universitetet?

Jeg hadde en flott opplevelse under mitt ERASMUS utvekslingsopphold, men når det gjelder den faglige kvaliteten på universitetet, var jeg litt skuffet. Jeg opplevde at det faglige nivået var ganske lavt sammenlignet med NMBU, som er universitetet jeg normalt studerer ved.

Selv om det var noen gode forelesere og interessante emner tilgjengelige, var det også noen fag hvor jeg følte at pensum var for enkelt og overfladisk. Jeg opplevde også at noen av foreleserne ikke var like engasjerte og kunnskapsrike som det jeg er vant til fra min hjemmeinstitusjon.

Jeg tror likevel at det er viktig å huske på at hvert universitet har sin egen pedagogiske tilnærming og kultur, og det kan være interessant å oppleve dette fra et annet perspektiv. Jeg lærte mye om den lokale kulturen og samfunnet gjennom forelesningene og diskusjonene, selv om noen av emnene ikke var like utfordrende som jeg hadde håpet på.

Alt i alt, selv om jeg var litt skuffet over det faglige nivået ved universitetet jeg besøkte, var det likevel en verdifull erfaring å få se undervisningen og studiemiljøet fra et annet perspektiv. Jeg vil fortsatt anbefale andre studenter å dra på utveksling, da det gir en unik mulighet til å oppleve og lære fra andre kulturer og fagområder.


Hvor langt rakk midlene du fikk fra Lånekassen/Erasmusstipend?

De midlene jeg fikk fra Lånekassen og ERASMUS stipendet rakk godt til å dekke mine utgifter i løpet av mitt utvekslingsopphold. Jeg hadde gjort grundig research på de forventede utgiftene på forhånd og la en realistisk budsjettplan før jeg dro, og dette bidro til å sikre at midlene jeg fikk var tilstrekkelige.

Jeg bodde i studentbolig som var rimelig, og jeg brukte offentlig transport for å komme meg rundt i byen. Jeg var også forsiktig med pengebruken min på mat og andre utgifter, og jeg deltok i mange gratis eller rimelige aktiviteter som var tilgjengelige på campus og i byen.

Alt i alt var jeg veldig fornøyd med hvor langt midlene mine strakk til i løpet av utvekslingsoppholdet mitt. Det gjorde det mulig for meg å oppleve og utforske stedet jeg var på og delta i aktiviteter som ellers kanskje hadde vært utenfor min økonomiske rekkevidde.


Oppnådde du det du ønsket ved å dra på utveksling?

 Ja, jeg oppnådde absolutt det jeg ønsket ved å dra på utveksling. Jeg hadde flere mål da jeg dro, blant annet å forbedre mine språkkunnskaper, utforske en ny kultur og skape nye vennskap. Og jeg er glad for å si at jeg klarte å oppfylle alle disse målene, og mer til.

Jeg forbedret mine språkkunnskaper betydelig, og det var en flott følelse å kunne kommunisere med lokalbefolkningen på et mer avansert nivå enn før jeg dro. Jeg ble også utsatt for en helt ny kultur, og lærte mye om landet og dets tradisjoner og historie. Jeg skapte også mange nye vennskap, både med lokale studenter og andre internasjonale studenter som deltok i utvekslingsprogrammet.

Alt i alt var mitt utvekslingsopphold en fantastisk og minneverdig opplevelse som jeg aldri vil glemme. Jeg vil absolutt anbefale alle studenter å vurdere å dra på utveksling hvis de har muligheten, da det gir en unik mulighet til å vokse personlig og akademisk, og oppleve en helt annen del av verden.


Personlig utvikling

Jeg valgte å dra på utveksling av flere grunner. For det første ønsket jeg å utforske en ny kultur og få en annen perspektiv på verden. Jeg var også veldig motivert for å forbedre mine språkkunnskaper og få erfaring med å studere på et annet universitetssystem. Jeg hadde også håpet på å skape nye vennskap og bygge et internasjonalt nettverk.

Jeg føler definitivt at jeg oppnådde målene mine under utvekslingsoppholdet mitt. Jeg forbedret mine språkkunnskaper, ble eksponert for en helt ny kultur, og fikk nye venner og internasjonale kontakter. I tillegg til dette, lærte jeg mye om meg selv og mine egne styrker og svakheter. Dette har vært en viktig personlig utvikling for meg, og jeg tror det vil hjelpe meg i karrieren min i fremtiden.

Jeg har også fått et større nettverk som jeg tror vil være en stor fordel for meg i karrieren min. Jeg har møtt mange dyktige mennesker og skapt relasjoner som kan være verdifulle for meg i fremtiden. Jeg tror dette nettverket kan være nyttig i fremtidige jobbsøk og for å få en dypere forståelse av det internasjonale arbeidsmarkedet.

Alt i alt var utvekslingsoppholdet mitt en fantastisk og minneverdig opplevelse som har gitt meg mye verdifull erfaring og læring. Jeg vil definitivt anbefale alle studenter som har mulighet til å dra på utveksling for å utforske verden, lære om seg selv og bygge verdifulle kontakter.


Bolig

Å finne bolig i Budapest var en utfordring for meg. Jeg kom litt sent i gang med boligsøkingen, og det var derfor vanskelig å finne et sted som passet mine behov og budsjett.

Jeg vil anbefale alle som skal på utveksling til Budapest å begynne boligsøket tidlig og gjøre grundig research på forskjellige områder og boligtyper. Det er også viktig å ha en realistisk forventning til hva man kan få for pengene man har tilgjengelig. Til tross for utfordringene jeg opplevde, hadde jeg en flott tid i Budapest, og jeg er glad for at jeg fikk muligheten til å bo der.


MATE universitet




Selv om jeg valgte å studere landskapsarkitektur på MATE universitet i Budapest, så er det noen områder som overlapper med byplanlegging. Jeg fikk en god forståelse av hvordan byer og urbane områder fungerer og utvikler seg, samt hvilken rolle landskapsarkitekter kan spille i å utforme og forbedre byområder.

På MATE universitetet var fagene teoretiske og praksisorienterte, og jeg fikk muligheten til å lære om ulike planleggingsteknikker og strategier som brukes i landskapsarkitektur. Foreleserne var dyktige og engasjerte, men jeg opplevde at det faglige nivået var litt lavere enn det jeg var vant til fra Norge.

Til tross for dette, så følte jeg at jeg fikk mye ut av studiene og at det var en god investering i min faglige utvikling. Jeg ble eksponert for en annen tilnærming til landskapsarkitektur og planlegging, og jeg fikk muligheten til å lære om andre kulturer og hvordan de håndterer utfordringene knyttet til byplanlegging og landskapsarkitektur.

Alt i alt var oppholdet på MATE universitet en berikende og lærerik opplevelse for meg, og jeg vil anbefale det til andre studenter som er interessert i landskapsarkitektur og byplanlegging.


Språkutvikling

Selv om jeg ikke lærte noe ungarsk under utvekslingsoppholdet mitt i Budapest, så fikk jeg likevel god bruk for språkkunnskapene mine. Engelsk var det primære undervisningsspråket på universitetet, og jeg fikk muligheten til å delta i diskusjoner og presentasjoner på engelsk sammen med andre internasjonale studenter.

I tillegg til det faglige, så fikk jeg også mye praksis i å kommunisere på engelsk i hverdagen, både i sosiale sammenhenger og i møte med lokale folk. Dette har bidratt til at jeg har blitt mye tryggere i å snakke engelsk, og jeg føler at språkkunnskapene mine har blitt betydelig bedre.

Selv om jeg ikke lærte ungarsk, så fikk jeg likevel noen grunnleggende kunnskaper om språket og kulturen gjennom å bo i Budapest og samhandle med lokalbefolkningen. Jeg vil absolutt anbefale andre studenter å ta sjansen på å dra på utveksling til et sted hvor de ikke snakker språket, da det kan bidra til en spennende og lærerik opplevelse.

Comments

Popular posts from this blog

LIVET I WIEN 2017-2018 - av Kaja Tellefsen Wivestad

Åpen, nysgjerrig og med litt for mye bagasje ankom jeg Schwedenplatz med flybussen, og var i Wien for første gang. Spent på hva det neste året ville bringe, med noen ønsker og mange spørsmål spaserte jeg over broen ved Donaukanal til leiligheten i 2. distrikt. Jeg dro til Wien før universitetet startet. Jeg hadde funnet et privat språkkurs som varte fem uker, og hvor fire uker var kravet for å få språkstipend fra Lånekassen (dette fordi Universitetet, BOKU, kun tilbød et tre ukers kurs). Jeg hadde funnet meg en midlertidig leilighet via en Facebook-side med en arkitektur- og en filosofistudent. Leiligheten lå nær kanalen, var sentral, i et rolig nabolag med mange koselige kaféer og parker. Matthias og Simona, som jeg bodde med, var vel de varmeste og beste menneskene jeg kunne møtt. De viste meg gladelig rundt til lokale skatter i byen; utekinoer, takterrasser og parker. De viste meg de beste sykkelrutene og inviterte meg til fester og middager med venner. Språkkurset jeg

NMBU-STUDENT PÅ UTVEKSLING

Reis ut i verden så tidlig som mulig! Krysskulturell kompetanse er viktigere enn noen gang. Internasjonal erfaring kombinert med spisskompetanse innenfor ulike fagretninger er mer og mer etterspurt på arbeidsmarkedet. NMBU gir deg mange muligheter til å ta deler av din grad i utlandet gjennom gode samarbeidsavtaler med universiteter over hele verden.  "Vi lever i en global verden. Utveksling av personer og informasjon på tvers av landegrenser øker. Internasjonal erfaring vil bli enda viktigere for fremtidens arbeidsliv enn det er for dagens"  Kristin Skogen Lund (NHO). Et utvekslingsopphold kan gi deg høyt faglig utbytte og ny og beriket faglig innsikt, men også muligheter til å knytte vennskap og nettverk på tvers av landegrenser. Å studere og leve i et annet land tilbyr en unik mulighet til å se verden fra et nytt perspektiv, samtidig som det er en gylden mulighet til å bli flytende i et fremmedspråk.  Erasmus Impact Study viser at studenter på utveksling

Erfaringrapport fra Wageningen, Nederland

Erfaringrapport fra utveksling i Wageningen, Nederland, høsten 2017.  Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta? Jeg studerer matvitenskap og ernæring, og innen dette fagfeltet er det veldig mange emner å velge blant ved universitetet i Wagenignen, hvor de aller fleste undervises på engelsk. I utgangspunktet fant jeg emner som kunne erstatte alle fagene mine ved NMBU. Emneansvarlige ved NMBU var veldig medgjørlige, slik at man skulle kunne skrive en oppgave etter hjemkomst dersom emnet ikke kunne erstattes hundre prosent. Dette er tilfellet for ett av fagene jeg tar. Det man må være obs på er at ett emne kun går i én periode, enten som morning - eller afternoon course, og ved Wageningen er det seks ulike perioder. Jeg opplevde flere ganger da jeg skulle velge emner, at noen av de emnene jeg ønsket å ta, gikk i en annen periode. Men det er uansett vanskelig å ikke finne et interessant emne som kan erstatte noen av fagene ved NMBU. Er du fornøyd med den faglige kvalitet

Erfaringsrapport Lincoln University, New Zealand

Erfaringsrapport Lincoln University, New Zealand  Magisk natur i New Zealand! Fag/Emner: -LASC 604 - Agricultural-Environmental landscape management Erfaring:  Spennende vinkling paa rural utvikling. Dyktig laerer med navn Simon Swaffield. Jeg laerte hvordan turisme, landskapsarkitektur og landbruk kan kombineres i planlegging.  Jeg sammarbeidet med andre studenter fra andre fagfelt som floy til New Zealand for aa delta paa kurset. Kurset var delvis nettbasert, resten bestod av et to ukers intensivt kurs med feltarbeid i August. Kurset var ferdig i August. Mye forvirring under gruppearbeidet, siden faa hadde faglig bakgrunn innenfor landskapsarkitektur/ byutvikling. Ville ikke tatt dette kurset igjen paa grunn av gruppearbeidet, siden det for det meste var jeg som matte fungere som laereren i gruppa. Resten av faget var straalende. Eksamensform og antall: Muntlig presentasjon av gruppeprosjekt telte mest for karakteren.  Innleveringer: 1. Individuell rapport fra

Hawaii Pacific University - Høst 2017

Hawaii er for de fleste kjent for kokosnøtter, endeløse strender og hula-dans. Øyene representerer dette, men også så mye mer. Det er mulig å ta mange flotte turer opp i de gamle lavaformede fjellsidene, oppleve ”tidepools”, teste ut og utvikle surfeferdighetene, bli kjent med en kulturrik befolkning, se en aktiv vulkan og mange, flotte og eksotiske dyr. Jeg valgte å dra på utveksling for å oppleve noe nytt, både skolemessige og sosialt. Jeg lærte mye av å flytte til et nytt land med nye skoleordninger og fag. Det å få en annen innsikt i mitt fag ser jeg på som en styrke og en god erfaring for fremtidig jobb og karrieremuligheter. Jeg fikk større innsikt i potensielle jobber også, da professorene kunne fortelle om sine arbeidserfaringer og sin karriere. Skolen har god erfaring med å ta i mot internasjonale studenter. Du blir godt tatt i mot av veiledere, og det finnes flere sosiale arrangementer hvor du kan bli kjent med andre studenter.   Høsten 2017 dro jeg på utve

Erfaringsrapport, San Diego State University

Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme? Ja, veldig fornøyd. San Diego State University, SDSU, har et annerledes skolesystem enn i Norge. Det er også et mye større universitet (30 000 studenter), så det var interessant å oppleve det.  For min egen del var det å se hvordan dette fungerte, prøve noe nytt og å lære om vannsystemene i et område som opplever tørke. Dette er relevant ettersom jeg studerer Vann- og Miljøteknikk. Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta? Det er definitivt vanskeligere å få emnene på SDSU enn på NMBU. Som utvekslingstudent så ender man sist på ventelisten til emnene. På https://sunspot.sdsu.edu/schedule/search kan man finne emnene og se hvor mange plasser det er igjen. Det krever koordinering og planlegging for å lage sin egen timeplan slik at emnene/labbene ikke overlapper. Større fag som feks kjemi eller statistikk så er det enkelt å være med i timen og ta eksamen. De fa

Wageningen høst 2022

August Aalstad, master i bioøkonomi Om universitetet :  Wageningen er alt i alt en nydelig grønn perle , rik på mangfoldige og levende omgivelser - både kultur og natur. Fint å sykle rundt eller gå tur i nærliggende skog og landlige områder, langs dikene og naturområdet rett utenfor sentrum (med frittgående hester og kuer og et spetakkel av flotte fugler), ned til Rhinen for bading og piknik, til Arboretet eller byens nydelige grønne parker, rundt på campus og hippielandsbyen Drouvendal, eller i byens mange sjarmerende nabolag, kafeer og spisesteder, lokale butikker og bruktmarkeder. De har åpent marked i sentrum på onsdager og lørdager, men maaasse herlig mat og folk og liv og røre… Og generelt et magisk utvalg av vegetar! Noe for enhver smak :) Wageningen har et veldig grønt, mangfoldig, internasjonalt og innovativt miljø . Bærekraft er et stort fokus. Dette reflekteres i både menneskene , foreningene, omgivelsene, studiene, undervisningen, forskningen og innovasjonen som foregår

Utveksling til Loyola Andalucia i Sevilla

Det å dra på utveksling er en utrolig fin måte på å utforske andre kulturer, land og ikke minst deg selv. Man lærer utrolig mye og får opplevd ting man kanskje ikke får gjort hjemme i Norge. Jeg har tidligere vært på utveksling to ganger og sitter igjen med mange gode opplevelser og følte en tredje utveksling i Sevilla ikke ville skuffe og det gjorde det heller ikke. Fag/Emner Jeg tok seks fag:  «Human resource management» «Economic Policy” “Operation Management” “Management Control” “Corporate Finance” “Economic Policy” Det akademiske nivået var for min del hel greit, men det var mange i klassen som syntes disse fagene var utrolig vanskelige. Vi hadde oppgaver som skulle innleveres i alle fag, små prøver og midterms som var en del av karakteren man fikk i tillegg til en avsluttende eksamen. Den desidert beste faget i følge meg var «Economic Policy» med Umed Temurshoev. Han er utrolig dyktig og fagene hans er mye mer krevende enn de andre jeg hadde, men utrolig lærerikt.

Utveksling i Budapest

Høsten 2017 var jeg på utveksling i Budapest, ved Szent Istvan University. Her tok jeg mitt fjerde år på landskapsarkitektur. Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme? Jeg er veldig fornøyd med utvekslingsoppholdet. Grunnen til at jeg valgte å dra til Budapest, er at jeg ville oppleve å bo i en europeisk storby etter 3 år i Ås. Budapest har jeg besøkt en gang tidligere, og hadde et veldig positivt inntrykk av byen. Passe størrelse, nydelig arkitektur, god atmosfære og stort internasjonalt miljø. Samtidig er byen fortsatt autentisk, og ikke ødelagt av for mye turisme som enkelte andre europeiske storbyer. Dette er en gøy by å være ung i, og jeg anbefaler Budapest på det sterkeste! Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta? Ja, ettersom planen min var å ta masteremner fra det internasjonale MLA-programmet. Etter en uke på universitetet ble jeg meldt av alle fagene, og fikk beskjed om at disse ikke