Høsten 2022 var jeg på utveksling ved Wageningen University and Research i Nederland. Jeg går bachelor landskapsingeniør og var på utveksling mitt femte semester. Jeg valgte Wageningen primært for fokuset på bærekraft og for den høye kvaliteten på undervisningen.
Studiehverdagen ved Wageningen var ganske intensiv. Jeg tok for det meste fag på masternivå, og dette innebar en ganske stor arbeidsmengde sammenlignet med det jeg er vant til ved NMBU. Semesteret på høst-halvåret er delt opp i to blokker med to fag hver, noe som innebærer to eksamensperioder i løpet av høsthalvåret. Wageningen er opptatt av å inkludere praksis i de fleste fag, noe jeg er en stor fan av. For fagene jeg tok kom dette til uttrykk i form av utferder, drivhus-forsøk, studio-arbeid og lab-arbeid.
Jeg tok emnene ENT30306 Ecological Aspects of Bio-interactions (6 ECTS), HPP20306 Physiology and Development of Plants in Horticulture (6 ECTS), ENR21306 Environmental Economics for Environmental Sciences (6 ECTS) og LAR36806 Climate-responsive Planning and Design (6 ECTS). Jeg vil særlig anbefale Climate-responsive Planning and Design, da dette var veldig lærerikt og hadde engasjerende forelesere. De fleste emnene var lette å komme inn på, men emner som Climate-responsive Planning and Design hadde begrensede plasser og hadde venteliste. Mer informasjon om antall plasser per emne finnes i emneportalen Osiris.
Alt i alt er jeg fornøyd med den faglige kvaliteten, og alle emnene mine ble godkjent da jeg returnerte til NMBU. Midlene fra Lånekassen og Erasmus strekker ganske langt, men jeg ville anbefalt å spare opp om man ønsker å reise rundt i løpet av oppholdet. Noe som er verdt å merke seg er at mange steder ikke aksepterer VISA-kort. Derfor kan det vært lurt å skaffe seg nederlandsk bankkort. Jeg greide meg imidlertid fint ved å ta ut kontanter.
Å finne bolig var kanskje den største utfordringen med utvekslingsoppholdet. Nederland har en pågående boligkrise, og det er ikke nok boliger til mengden utvekslingsstudenter som blir tatt opp. Det vanligste er å søke via ROOM.nl (den nederlandske ekvivalenten til SiÅs) eller via annonser på Facebook. På Facebook og i det private markedet får nederlandske studenter gjerne fortrinnsrett. For ROOM.nl gjelder det å være registrert så lenge som mulig, så jeg vil anbefale på det sterkeste å registrere seg ASAP! Jeg registrerte meg 1. juni og fikk ikke bolig før 2. september. Jeg endte opp med å bo i Dijkgraaf, en høyblokk med 18-manns kollektiv. Boligstandarden er betraktelig lavere enn i Norge, men en bør være fornøyd om man finner bolig i det hele tatt.
Universitetet kan minne litt om Ås da det ligger i et ruralt område med en liten by ved siden av. Wageningen er imidlertid et større universitet med en større tilhørende by. Det finnes et godt utvalg av butikker, cafeer og utesteder i Wageningen sentrum. Det er også bondens marked hver onsdag og lørdag der man kan kjøpe billige grønnsaker. Campus består av flere moderne bygg med flotte fasiliteter. Det finnes cafeteria i de fleste bygg, og det er mange leseplasser å benytte seg av. De har også ekstensive laboratorier og drivhus for forskning.
Wageningen universitet har flere internasjonale studenter og de fleste fag undervises på engelsk. Erasmus Student Network er svært aktiv og arrangerer flere aktiviteter i uka for utvekslingsstudenter. Det er også mulig å bli med i International Student Organization of Wageningen (ISOW), som har en lignende funksjon. Begge organisasjoner arrangerer reiser til byer som Haag, Amsterdam og Utrecht som gjør det mulig å bli bedre kjent med landet.
Alt i alt er jeg veldig fornøyd med oppholdet. Jeg vil anbefale Wageningen til de som ikke er redd for en akademisk utfordring!
Stikkord: Nederland, Wageningen, landskapsingeniør, landskapsarkitektur, plantevitenskap, bachelor.
Comments
Post a Comment