Utveksling i Bolzano, Italia
Ylva Bordsenius, Master i International Environmental studies (IES)
Tilhørende LANDSAM-fakultetet, NMBU. Høstsemesteret 2022.
Ciao! Jeg valgte å ta utvekslingen min i Bolzano fordi liker Italia og fordi de faglig tilbyr masterfag i miljøforvaltning av fjellområder midt i selveste fjellmekka: Dolomitt alpene. Å ta grundige masterfag i fjellforvaltning her var et suverent sjakktrekk jeg vil anbefale på det sterkeste til de som fatter interesse av å lære mer om naturforvaltning i fjellområder - og særlig de som liker aktiviteter som klatring, sykling, fjellturer og ski/brettkjøring.
Byen
Representativt knips av gamlebyen. |
Det verdenskjente arkeologimuseumet med Ötzi ligger i hovedgaten.
|
Studier og fag
Latemar fjellgruppen. |
Jeg fulgte majoriteten av fagene tilhørende mastergraden Environmental Management of Mountain Areas (EMMA), som i motsetning til den tverrfaglige masteren Internasjonale miljøstudier, nærmest er utelukkende naturvitenskapelig. På grunn av dette tenker jeg at studenter fra spesielt MINA-fakultetet vil finne fagene mest nærliggende sitt eget fagområde og vil kunne dra nytte av mye forkunnskaper. Selv har jeg bakgrunn i filosofi og sosialantropologi, så jeg valgte velvillig å ta EMMA-fag fordi jeg ønsket en bedre helhetlig forståelse av naturlige prosesser, kausalitetsforhold og miljøforvaltning. Dette har jeg virkelig fått, spesielt gjennom fagene landskapsøkologi og økosystemrestaurering, og landskapsplanlegging.
Høstsemesteret tok jeg følgende fag:
- Management of forest and agriculture resources in mountain areas (9ECTS)
- Landscape ecology and ecosystem restoration (6ECTS)
- Geomatics and landscape planning (6ECTS)
- Sensory analysis approaches for mountain wines (3ECTS)
- Natural risks in mountain areas: processes and mitigation strategies (3ECTS)
Jeg må si jeg var noe overrasket over så tettpakket fagene var mesteparten av tiden, med studiedager på universitetet fra morgen til ettermiddagen. Arbeidsmengden var med andre ord stor og det var mer intenst enn det jeg har opplevd ved NMBU. Spesielt i kombinasjon med språkkurs over semesteret er dette å regne med. Jeg vil derfor gjøre oppmerksom på at studiene her er tidkrevende, med en helt annen tidsoppbygning enn den vi har hjemme: eksamen avlegges i januar/februar. Vi hadde fullt kjør med undervisning og seminarer fra september ut desember, og så var det egen studietid frem til eksamener ble avlagt i januar og februar. Selv valgte jeg å utsette levering av masteroppgaven pga. den sene eksamenperioden her, så dette er noe det kan være viktig å være klar over. (Men dette er slettes ikke noe argument for å ikke velge EMMA-fag, det har vært veldig lærerikt og givende.)
Generelt + eksamen
Til tross for at antall ECTS i hvert fag er nokså lav (i forhold til typiske norske studiepoengskalaer med 10stp per fag) var det 8 forskjellige eksamener. Det førstnevnte faget bestod eksempelvis av to fag, det første i skogsforvaltning i fjellområder (6ECTS) og det andre i landbruk og ressurser i fjellområder (3ECTS). Majoriteten av eksamener tok form muntlig, som var nytt for meg, men helt klart en eksamensform jeg kom til å trives godt med.
Spesielt i GIS og programmering hadde vi mye lekser, med stadig nye innleveringer med tett oppfølging av professor og lærerassistent. I nesten alle fagene jeg tok var det én muntlig presentasjon fra alle studentenes hold, enten individuelt eller som gruppe, en type for semesteroppgave, samt formelt avlagt eksamen.
Gjennomgående i EMMA-masteren vil jeg si det har vært gode forelesere, og medstudentene er alle miljøengasjerte turentusiaster. Vi dro stadig på ekskursjoner i naturrestaurering og skogsforvaltningsfagene, så vi ble ordentlig introdusert til det mangfoldige området med dets eldgamle lerke- og eikeskoger, dendrokronologi, samt områdets all muligens forskjellig geologi. Det er generelt grensesprengende mye å nerd’e her!
Fag
Denne provinsen er verdensberømt for produksjon av epler og vin, så det var spennende å lære konkret om landbruket og vinproduksjon her gjennom agriculture resources in mountain areas og mountain wines. I lys av de sinnsyke ressursene som vies til landbruk her, er det givende å diskutere bærekraftigheten (...) og ulike mulige løsninger med andre studenter og lærere her, så absolutt noe å anbefale om du fatter interesse for agrikultur.
Til andre studenter som fatter større interesse av å ta mer nærliggende samfunnsvitenskapelige fag vil jeg på det sterkeste råde å sjekke ut Eco-Social Design masteren. De har mange spennende fag i bl.a. dialogfasilitering (høstsemester), eco-social economics (vårsemester) og diverse kunstproduksjon/prosess - formidling.
Klatring i Trento. |
Universitetet
Biblioteket her er kjempeflott med utsikt mot Rosengarten-fjellgruppen som farges rød i solnedgangen og er «et berømt postkort» herfra. Det har god plass med over 4 etasjer og har en stor terrasse. Arkitekturen til universitetsbygget i Bolzano (jeg vil understreke at jeg ikke er kjent med det i Bressanone/Brixen, da det er to forskjellige) preges av store vinduer og minimalisme. Jevnt over har universitetet flotte auditorier med utsikt mot fjell i flere retninger, og en bra lokasjon midt i gamlebyen i nærheten av elven og parken - perfekt for pauser og gåturer.
Her kan du se Rosengarten/Catinaccio-fjellene som jeg nevnte du kan se på fra universitetsbiblioteket. |
Semesteret jeg var i Bolzano var vi rekordmange utvekslingsstudenter med hele 150 stk. Majoriteten av Erasmus-medstudentene mine var europeere, med spesielt mange tyskere og spanjoler, men også mange Øst-Europeere. De har en fantastisk Mensa-kantine her med egen pizzabaker(!). For kun litt over 3 euro kan du spise deg god og mett på en balansert og tilrettelagt meny med blikk for ernæring, med en meny i stadig endring.
Universitetskaféen/baren er også et utrolig hyggelig møtepunkt, her kan du finne Professorer og studenter stående med hver sin espresso og dagens aviser. Sosialt arrangeres det en håndfull med fester i/ved universitetet fra sosiale foreninger per semester, og ellers er det mange aktiviteter en kan møte andre studenter gjennom (eks. volleyball, klatring, yoga, skikjøring, sykling, fotball).
Skifasilitetene her er grensesprengende store. |
Bolig
Det er et vanskelig boligmarked her, så om du skulle ønske å bo privat så jeg råder på det sterkeste å begynne søkingen tidlig – selv fant jeg leiligheten min gjennom Unibz’ bloggside, men Instagram-siden: @unibzspotted er også et godt sted å publisere/lete, sammen med den tyske siden https://www.wg-gesucht.de/ . Jeg har flere Erasmus-venner som har vært tilfredse med å bo i studentboligene Rainerum (kun noen minutter fra universitetet, sentralt lokalisert) og UniverCity (lengre unna Uni, en busstur) for en billigere leie og med masse andre internasjonale studenter.
I en italiensk kontekst er det særdeles høye priser og utgifter, men som norsk har en mye å dra fordel av her. Jeg var heldig under søkingen og fant et sted privat for 470 euro i månedlig leie med alt av utgifter. Jeg har bodd sammen med tre italienere og én tysker i gamlebyen: en fantastisk sjarmerende del av Bolzano med jugendarkitektur og brosten, med flere enotek /vinbarer og kaféer, mindre impro-teatere og forretninger. Ser du etter et sted privat her vil jeg tipse om områdene: gamlebyen, Gries og Don Bosco.
Lørdagsmarkedet stiller ukentlig med alt mulig av lokale matvarer. |
Det har vært et utrolig lærerikt semester. Jeg har tatt intensivkurs i italiensk nivå A2-B1, som var krevende da jeg ikke hadde ordentlig språk-kunnskap i et latinsk språk fra tidligere av. Jeg får stor glede av å forstå mesteparten av det jeg leser og overhører i hverdagen i etterkant av kurset. Å ta utveksling her er en fenomenal mulighet å benytte seg av gratis kursing i både tysk og italiensk. De tilbyr også flere andre språkkurs digitalt i språk som kinesisk, spansk, russisk, m.fl.
Universitetet tilbyr intensivkurs i italiensk og tysk tre ganger årlig, og ellers kurs en kan følge underveis i semesteret. Jeg anbefaler intensivkurset på det sterkeste, da det innebærer tett oppfølging, mye trening og introduksjon til grammatiske regler. Vil råde om å lese opp på når intensivkursene avholdes og når påmeldingsfrist er. Området her er det perfekte øvingssted for både tysk og italiensk, da alt fra menyer til fjell- og stedsnavn både er på tysk og italiensk.
Formaliteter
Det er viktig å skaffe seg et italiensk skattenummer, codice fiscale så fort som mulig – dette trengs for alt av formaliteter, slik som leiekontrakt, for å kjøpe seg reisepass for offentlig transport rundt om i provinsen, m.m. Du kan enkelt bestille et møte digitalt, det var ikke tidkrevende bortsett fra ventetiden før de hadde anledning, så dette kan være greit å bestille i forkant av ankomst.
Husk at OLA-avtalen må signeres fra alle parter før du kan få utbetalt Erasmus stipendet.
Reisekortet jeg valgte var et Abo+ kort, som for kun 150 euro muliggjør reise i hele Alto Adige i et helt år. Det finnes ellers bildelingsløsninger og Blabla car.
Som jeg nevnte innledningsvis er Bolzano lokalisert midt i et fjellmekka. Det er slående mye å gjøre av ulike aktiviteter her, så er du interessert i å være masse ute, vil lære og praktisere tysk/italiensk som språk og fatter interesse for det noen av fakultetene tilbyr her, vil jeg råde på sterkeste: dra til Bolzano.
Comments
Post a Comment