Heisann! Jeg heter Andreas og har vært på utveksling til Istanbul Technical University (ITU) høsten 2023. ITU er et stort universitet med rundt 40 000 studenter med et stort internasjonalt nettverk og 5 campuser spredt rundt i Istanbul. Hovedcampus heter Ayazağa og er hvor de fleste fakultetene hører til, jeg som går på BYREG hadde timene mine på arkitekturcampusen Taskisla som ligger midt i sentrum av byen. ITU tilbyr en god del engelske emner og er fleksible på hvilke fag man kan ta som utvekslingsstudent, både på bachelor- og master-nivå.
Fag/Emner:
Emnene jeg tok på ITU var: KET 531E, Ecological Practices in Urban Design, (7,5 ECTS) MTS 505E, Qualitative and Quantitative Methods in Architectural Research, (7.5 ECTS) PEM 527E, Planning and Design for Coastal Landscapes, (7.5 ECTS) SPL 503E, Urban Planning Project I, (7.5 ECTS)
Jeg hadde kun én skriftlig flervalgseksamen mens resten av fagene var prosjekter og sluttinnleveringer. Merk at høstsemesteret på ITU varer fra slutten av september til midten av januar og at man må regne med å ha forelesinger i romjulen og på nyåret, så dette er jo litt uvant. Jeg opplever generelt universitetet som mer usystematisk og uforutsigbare enn NMBU. Eksamensdatoene var for eksempel ikke annonsert før 18. desember og man kan ikke regne med at lærerne holder seg til timeplanen som de har laget. Det gis også lite føringer og rammer for hva de forventer i innleveringene noe som kan være frustrerende. Det er også vanlig at lærerne kommer for sent til de fleste timene og kan kansellere eller utsette timer på kort varsel. Det er viktig å merke at dette er mine egne erfaringer og jeg er sikker på at på et så stort universitet er det nok store forskjeller fra fag til fag. Jeg hadde mid-term presentasjoner og final term presentasjoner i hvert fag pluss noen innleveringer her og der, men det var minimalt med lekser utover dette. Jeg opplever arbeidsmengden som noe større på ITU enn på NMBU i forhold til hvor mange credits man får, spesielt for prosjektfag/studio courses men dette varierer også veldig fra fag til fag. Jeg har også inntrykk av at det i større grad er lagt opp til å egen læring i fagene selv, så det faglige utbyttet fra lærerne i seg selv var heller lite.
Personlig utvikling:
Jeg dro på utveksling for å få oppleve hvordan det er å bo og studere i et nytt land, og jeg ville dra til et land som var veldig annerledes fra Norge og Ås. Jeg tror man vokser veldig på et semester i utlandet og får nye erfaringer som kommer godt med videre i livet. Man lærer seg å starte litt fra scratch, og lærer masse bare av å være en del av et så stort internasjonalt miljø som det er i Istanbul. Det er liten tvil om at Tyrkia er et land med mye rik kultur og er kulturelt sett veldig ulikt fra Norge, dette synes jeg bare gjorde det enda mer spennende å dra på utveksling hit, og den tyrkiske kulturen er veldig imøtekommende. Istanbul er definitivt stedet å dra for deg som vil ha et år med mye nye inntrykk og et eksotisk utvekslingsopphold. Tyrkia er et vakkert land som har alt for enhver smak, alt fra strand til fjell og byliv og har et veldig behagelig klima langs kysten. Man kan overaskende nok også dra på ski i fjellene rundt Istanbul på vinteren om man vil det. Istanbul leverer absolutt på matfronten og du finner digg mat fra hele verden spredt rundt i byen og jeg har utelukkende hatt gode matopplevelser her. Prisen for internasjonal mat er ofte litt høyere enn lokalmat, spesielt på matbutikken, men du kan lett spise middag ute for 50-70 nok. Kollektivtransporten i Istanbul er også veldig bra, det er metro, trikk og buss rundt i hele byen så man har aldri problemer med å forflytte seg i byen. Det er imidlertid veldig folksomt, noe som tidvis kan være litt slitsomt, men er definitivt en tilvenningssak. Med 16 millioner innbyggere må de til og med spre Istanbuls innbyggerne over 2 kontinenter, som eneste interkontinentale storby i verden, så da må man nesten forvente at det blir folksomt! Ellers føles Istanbul som en trygg by på lik linje med andre europeiske storbyer!
Bolig:
ITU har ikke noe ordning for studentboliger for erasmusstudenter så da er det private boliger som gjelder. Mange velger å vente med å få seg bolig til de har flyttet til Istanbul og leier heller Airbnb i starten av oppholdet. Jeg valgte imidlertid å ordne bolig før jeg dro og fant boligen min gjennom en bolig agency som heter Erasmusu, som tilbyr boliger kun for erasmusstudenter noe jeg var veldig fornøyd med. Bolig varierer veldig i både pris og kvalitet, jeg bodde i et litt gammelt område så da må man forvente litt strømbrudd og liknende, men det gikk stort sett veldig fint. Du kan få det så billig som 2000 nok hvis du velger å bo usentralt og ikke er så nøye på det, jeg betalte 4500 nok og bodde veldig sentralt i et område som het Osmanbey, som var i gåavstand til campus og sentrum.. Anbefaler å bo langs metrolinje M2 som går forbi alle campusene. Tenker imidlertid det er verdt å betale litt mer for å slippe å pendle så langt, spesielt når byen og avstanden mellom ting er så stor.
Om universitetet:
Organisasjonen for Erasmusstudenter her er superhjelpsomme og arrangerer sosiale events hver uke hele semesteret, så det er alltid noe for enhver å bli med på. De arrangerer også turer som man kan bli med på som er veldig artig! Det var litt i overkant av 200 erasmusstudenter på ITU dette semesteret, så det er et hyggelig miljø å bli en del av. Kantinene på universitetet er utrolig billige, man får dagens varmrett for 7nok her og det er et godt utvalg av matsteder både på og rundt campusene. Undervisningssalene er ikke så annerledes fra Norge. På hovedcampus hadde man restauranter, svømmehall, treningssenter, matbutikker og andre butikker også er det alltid andre butikker og restauranter i nærheten av campus.
Språkutvikling:
De tilbyr språkkurs på tyrkisk men dette er kun én gang i uka og passet dessverre ikke inn i timeplanen min, men ville anbefalt å delta på dette hvis man har mulighet. Tyrkere blir alltid veldig fornøyde om man prøver å snakke språket deres. Det var høyt engelsknivå på lærerne jeg hadde i mine fag, så dette var veldig positivt.
Studentvisum:
For å få lov til å oppholde seg lovlig i Tyrkia mer enn 90 dager så må man søke om visum (Ikamet). Dette kan universitetet være litt behjelpelige med, men kan være en veldig tidkrevende prosess. Bruk hverandre og gjør det gjerne sammen med de andre utvekslingsstudentene og søk med en gang etter første skoledag, der får man en innføring. For meg gikk det relativt greit men det er en ganske byråkratisk prosess med en del ting som må på plass. Det koster rundt 150 nok for denne visumprosessen
Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme? Absolutt! Tyrkia er kjempespennede og har noe for alle og enhver.
Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta? De endret litt på emnekatalogene og fagene som ble tilbydd rett før semesteret startet, så fikk ikke tatt alle de fagene jeg opprinnelig skulle ta, så bare vær obs på dette.
Fikk du godkjent alle emnene dine da du kom hjem? Ja
Er du fornøyd med den faglige kvaliteten på universitetet? Ikke optimalt, men lærte mye på eget initiativ
Hvor langt rakk midlene du fikk fra Lånekassen/Erasmusstipend? Det strakk absolutt godt til, levekostnadene i Tyrkia er mye lavere enn i Norge.
Oppnådde du det du ønsket ved å dra på utveksling? Ja absolutt! Møtte masse fantastiske folk og fikk sett mange deler av landet jeg ikke ville sett ellers.
Stikkord: Tyrkia, ITU, Istanbul, Urban planning, BYREG, By- og regionplanlegging
Comments
Post a Comment