Skip to main content

University of Liverpool, våren 2024 - VET

Våren 2024 var jeg en av tre heldige veterinærstudenter som fikk dra på utveksling til University of Liverpool!

Mesteparten av undervisningen foregikk ved Leahurst Campus, som ligger et godt stykke utenfor Liverpool. Så om du skal på utveksling til Liverpool, bør du forberede deg på at du ikke faktisk skal til Liverpool.

Jeg bodde i Neston, en liten by som kunne minne litt om Ås, bare at alle studentene var byttet ut med noen hundre veterinærstudenter, og alt var ekstremt britisk – steinhus, puber, fish & chip shops, og tjukk britisk dialekt. Selv om Neston hadde sin sjarm, var det kjekt at det var gode muligheter til å reise videre med buss og tog – så i tillegg til dagsturer til Liverpool, Manchester, Chester og Wales, reiste jeg til Glasgow, Edinburgh, Lake District og London.

Om universitetet: F.eks. Fakta? Undervisningssaler? Laboratorier? Internasjonale studenter? Fasiliteter? Er du fornøyd med den faglige kvaliteten på universitetet?

Universitet i Liverpool er et stort universitet med veldig mange studieretninger, men mesteparten av undervisninga vår foregikk ved Leahurst Campus. Her studerer det bare veterinærstudenter som går de to siste årene av studiet. Campuset har dyresykehus for smådyr, hest og produksjonsdyr – litt som på Veterinærhøgskolen i Ås!

To av rotasjonsukene foregikk ved universitetets smådyrsklinikk i Liverpool, så da fikk jeg noen dager i storbyen også.

Alt i alt var jeg fornøyd med undervisninga. Det var høyt faglig nivå, flinke undervisere, og gode muligheter til å få øve seg på kliniske ferdigheter. Studentene var delt inn i små rotasjonsgrupper på 5-6 studenter, så alle fikk mulighet til å prøve seg!

Fag/Emner: F.eks. Hvilke emner tok/tar du? Hvilke erfaringer har du gjort deg? Eksamensform og antall? Innleveringer? Lekser?

Jeg hadde klinikkrotasjon i produksjonsdyr-, heste- og smådyrmedisin (inkl. eksotiske dyr!), i tillegg til litt patologi som kom godt med før patologieksamen i Norge.

Vi som studerer veterinærmedisin har mulighet til å dra på utveksling i 2-3 måneder når vi starter klinikkrotasjonen i 8. semester. Altså var jeg helt ferske i klinikken, mens de britiske medstudentene mine bare hadde noen måneder igjen før de var ferdigutdannet. Læringskurven var nokså bratt, men til gjengjeld fikk jeg prøvd mye nytt på kort tid.

Det var en del mer «lekser» enn det jeg er vant til fra Norge, og jeg tilbrakte også en god del mer tid på skolen (work-life-balance er ikke så godt etablert i Storbritannia enda). I stedet for OSCE har de ukentlige «Practical Competency Assessments» - praktiske oppgaver som blir vurdert av veterinærene, f.eks. klinisk undersøkelse av sau eller korrekt kirurgisk håndvask. Det var fint å få konkrete tilbakemeldinger og motivasjon til å øve litt ekstra på kliniske ferdigheter. Veterinærene ga oss også individuell tilbakemelding på nett på mye av det vi gjorde i klinikken.

Språkutvikling: F.eks. Forbedring underveis? Språkkurs? Mestringsfølelse? Mestringsgrad? Hvordan brukt språket?

All undervisning foregår selvfølgelig på engelsk, men med mange interessante dialekter og aksenter (Jeg oppfordrer alle til å google Liverpool-dialekta, «scouse»!). Det tok litt tid å justere språkøret og lære nye fagtermer, men etter en ukes tid fløt det greit!

Bolig: F.eks. Privat? Studentbolig? Utgifter? Kvalitet?

Å skaffe bolig i Neston skulle vise seg å være blant de største utfordringene. Jeg anbefaler å begynne boligjakten tidlig, men ikke takk ja til hva som helst.

Det finnes ingen studentboliger i Neston, men studentene har en egen Facebook-side hvor de kan komme i kontakt med utleiere. Etter noen måneder med leting var jeg heldig og kom i kontakt med ei som skulle på utveksling til Veterinærhøgskolen på NMBU, og vi endte opp med å bytte rom. Hun leide hus med tre andre veterinærstudenter og en katt i et stille nabolag i Neston. Prisen var omtrent den samme som for studentbolig i SiÅs, men standarden var langt fra den jeg er vant med fra norske studentkollektiv. Heldigvis kan man vende seg til det aller meste, og å få bo med andre veterinærstudenter var uansett et stort, stort pluss!

For ei som er vant til å bruke bein og sykkel for å komme seg rundt, var det en litt kjip overraskelse at man omtrent var avhengig av bil for å komme seg til campus. Jeg endte opp som en skikkelig passenger princess, og det gikk med en del tid på å prøve å finne skyss til skolen hver dag.

Det fantes en nokså fin sykkelvei hele veien til campus. Så i et forsøk på å bli litt mer selvstendig, kjøpte jeg meg en billig, neongrønn bruktsykkel som jeg hadde store ambisjoner for, men den var altså i så dårlig tilstand at jeg ikke turte å sykle den til skolen. Ei av de andre utvekslingsstudentene fikk låne en litt freshere sykkel som hun brukte til campus og rundt omkring i Neston, og det funket fint for henne! Så det er mulig å bruke sykkel, så lenge du skaffer deg en god en.

Studentvisum: F.eks. Papirarbeid? Hvor mye tid tok det? Tips til andre studenter?

Jeg trengte ikke studentvisum, men det ble en god del papirarbeid. Sett av noen timer, følg med på mail og hold oversikt over alt som må gjøres og til hvilken tid!

Økonomi: Hvor langt rakk midlene du fikk fra Lånekassen/Erasmusstipend?

Økonomisk sett var det omtrent som i Norge – husleie som hos SiÅs, mens matvarer og kollektivtransport var noe billigere enn i Norge. Som jeg nevnte innledningsvis tok jeg meg råd til en del reiser rundt omkring i Storbritannia – det kosta jo litt, men var veldig verdt det!

Siden Storbritannia ikke lenger er en del av EU, får man vanligvis ikke Erasmusstipend når man drar dit. NMBU hadde satt til side noen midler fra Erasmus+, så vi fikk et slags Erasmusstipend på den måten, men jeg er usikker på om det kommer til å fortsette.

Personlig utvikling: F.eks. Hvorfor valgte du å dra på utveksling? Måloppnåelse? Lært noe nytt om deg selv? Styrket jobb og karrieremuligheter? Funnet ut av hva du vil videre? Nettverk og kontakter?

Det var en selvfølge for meg at jeg ville på utveksling når jeg fikk mulighet. Å få leve i et annet land med alt det innebærer var skikkelig gøy og lærerikt! Man får utfordret seg selv på mange nye måter, og man blir veldig selvstendig. Jeg fikk mange nye venner, jeg fikk reist masse, og jeg lærte meg til og med å like hester (som jeg egentlig synes er ganske skumle og uforutsigbare). I tillegg er terskelen min for å flytte utenlands lavere nå enn før. Jeg synes også det var skikkelig interessant å få se de mange forskjellene på veterinæryrket i Norge og Storbritannia, og bakgrunnen for alle disse! Det samme gjelder de mange forskjellene utenom veterinæryrket - det er mye ved Norge jeg setter mer pris på nå enn før jeg dro.

Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme?

Jeg vil anbefale utveksling til alle som får muligheten! Særlig hvis du liker litt forandring og utfordring, eller om du bare kunne tenkt deg en liten pause fra Ås. Jeg lærte utrolig mye, er haugevis av erfaringer rikere, og ikke minst hadde jeg det veldig gøy!

«Stikkord: England, Storbritannia, Liverpool, University of Liverpool, veterinær, veterinærmedisin»

Comments

Popular posts from this blog

NMBU-STUDENT PÅ UTVEKSLING

Reis ut i verden så tidlig som mulig! Krysskulturell kompetanse er viktigere enn noen gang. Internasjonal erfaring kombinert med spisskompetanse innenfor ulike fagretninger er mer og mer etterspurt på arbeidsmarkedet. NMBU gir deg mange muligheter til å ta deler av din grad i utlandet gjennom gode samarbeidsavtaler med universiteter over hele verden.  "Vi lever i en global verden. Utveksling av personer og informasjon på tvers av landegrenser øker. Internasjonal erfaring vil bli enda viktigere for fremtidens arbeidsliv enn det er for dagens"  Kristin Skogen Lund (NHO). Et utvekslingsopphold kan gi deg høyt faglig utbytte og ny og beriket faglig innsikt, men også muligheter til å knytte vennskap og nettverk på tvers av landegrenser. Å studere og leve i et annet land tilbyr en unik mulighet til å se verden fra et nytt perspektiv, samtidig som det er en gylden mulighet til å bli flytende i et fremmedspråk.  Erasmus Impact Study viser at studenter...

LIVET I WIEN 2017-2018 - av Kaja Tellefsen Wivestad

Åpen, nysgjerrig og med litt for mye bagasje ankom jeg Schwedenplatz med flybussen, og var i Wien for første gang. Spent på hva det neste året ville bringe, med noen ønsker og mange spørsmål spaserte jeg over broen ved Donaukanal til leiligheten i 2. distrikt. Jeg dro til Wien før universitetet startet. Jeg hadde funnet et privat språkkurs som varte fem uker, og hvor fire uker var kravet for å få språkstipend fra Lånekassen (dette fordi Universitetet, BOKU, kun tilbød et tre ukers kurs). Jeg hadde funnet meg en midlertidig leilighet via en Facebook-side med en arkitektur- og en filosofistudent. Leiligheten lå nær kanalen, var sentral, i et rolig nabolag med mange koselige kaféer og parker. Matthias og Simona, som jeg bodde med, var vel de varmeste og beste menneskene jeg kunne møtt. De viste meg gladelig rundt til lokale skatter i byen; utekinoer, takterrasser og parker. De viste meg de beste sykkelrutene og inviterte meg til fester og middager med venner. Språkkurset jeg ...

Erfaringrapport fra Wageningen, Nederland

Erfaringrapport fra utveksling i Wageningen, Nederland, høsten 2017.  Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta? Jeg studerer matvitenskap og ernæring, og innen dette fagfeltet er det veldig mange emner å velge blant ved universitetet i Wagenignen, hvor de aller fleste undervises på engelsk. I utgangspunktet fant jeg emner som kunne erstatte alle fagene mine ved NMBU. Emneansvarlige ved NMBU var veldig medgjørlige, slik at man skulle kunne skrive en oppgave etter hjemkomst dersom emnet ikke kunne erstattes hundre prosent. Dette er tilfellet for ett av fagene jeg tar. Det man må være obs på er at ett emne kun går i én periode, enten som morning - eller afternoon course, og ved Wageningen er det seks ulike perioder. Jeg opplevde flere ganger da jeg skulle velge emner, at noen av de emnene jeg ønsket å ta, gikk i en annen periode. Men det er uansett vanskelig å ikke finne et interessant emne som kan erstatte noen av fagene ved NMBU. Er du fornøyd med den faglige kval...

Erfaringsrapport Lincoln University, New Zealand

Erfaringsrapport Lincoln University, New Zealand  Magisk natur i New Zealand! Fag/Emner: -LASC 604 - Agricultural-Environmental landscape management Erfaring:  Spennende vinkling paa rural utvikling. Dyktig laerer med navn Simon Swaffield. Jeg laerte hvordan turisme, landskapsarkitektur og landbruk kan kombineres i planlegging.  Jeg sammarbeidet med andre studenter fra andre fagfelt som floy til New Zealand for aa delta paa kurset. Kurset var delvis nettbasert, resten bestod av et to ukers intensivt kurs med feltarbeid i August. Kurset var ferdig i August. Mye forvirring under gruppearbeidet, siden faa hadde faglig bakgrunn innenfor landskapsarkitektur/ byutvikling. Ville ikke tatt dette kurset igjen paa grunn av gruppearbeidet, siden det for det meste var jeg som matte fungere som laereren i gruppa. Resten av faget var straalende. Eksamensform og antall: Muntlig presentasjon av gruppeprosjekt telte mest for karakteren.  Innleveringer: 1. Indi...

Wageningen høst 2022

August Aalstad, master i bioøkonomi Om universitetet :  Wageningen er alt i alt en nydelig grønn perle , rik på mangfoldige og levende omgivelser - både kultur og natur. Fint å sykle rundt eller gå tur i nærliggende skog og landlige områder, langs dikene og naturområdet rett utenfor sentrum (med frittgående hester og kuer og et spetakkel av flotte fugler), ned til Rhinen for bading og piknik, til Arboretet eller byens nydelige grønne parker, rundt på campus og hippielandsbyen Drouvendal, eller i byens mange sjarmerende nabolag, kafeer og spisesteder, lokale butikker og bruktmarkeder. De har åpent marked i sentrum på onsdager og lørdager, men maaasse herlig mat og folk og liv og røre… Og generelt et magisk utvalg av vegetar! Noe for enhver smak :) Wageningen har et veldig grønt, mangfoldig, internasjonalt og innovativt miljø . Bærekraft er et stort fokus. Dette reflekteres i både menneskene , foreningene, omgivelsene, studiene, undervisningen, forskningen og innovasjonen som fore...

Hawaii Pacific University - Høst 2017

Hawaii er for de fleste kjent for kokosnøtter, endeløse strender og hula-dans. Øyene representerer dette, men også så mye mer. Det er mulig å ta mange flotte turer opp i de gamle lavaformede fjellsidene, oppleve ”tidepools”, teste ut og utvikle surfeferdighetene, bli kjent med en kulturrik befolkning, se en aktiv vulkan og mange, flotte og eksotiske dyr. Jeg valgte å dra på utveksling for å oppleve noe nytt, både skolemessige og sosialt. Jeg lærte mye av å flytte til et nytt land med nye skoleordninger og fag. Det å få en annen innsikt i mitt fag ser jeg på som en styrke og en god erfaring for fremtidig jobb og karrieremuligheter. Jeg fikk større innsikt i potensielle jobber også, da professorene kunne fortelle om sine arbeidserfaringer og sin karriere. Skolen har god erfaring med å ta i mot internasjonale studenter. Du blir godt tatt i mot av veiledere, og det finnes flere sosiale arrangementer hvor du kan bli kjent med andre studenter.   Høsten 2017 dro je...

Erfaringsrapport, San Diego State University

Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme? Ja, veldig fornøyd. San Diego State University, SDSU, har et annerledes skolesystem enn i Norge. Det er også et mye større universitet (30 000 studenter), så det var interessant å oppleve det.  For min egen del var det å se hvordan dette fungerte, prøve noe nytt og å lære om vannsystemene i et område som opplever tørke. Dette er relevant ettersom jeg studerer Vann- og Miljøteknikk. Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta? Det er definitivt vanskeligere å få emnene på SDSU enn på NMBU. Som utvekslingstudent så ender man sist på ventelisten til emnene. På https://sunspot.sdsu.edu/schedule/search kan man finne emnene og se hvor mange plasser det er igjen. Det krever koordinering og planlegging for å lage sin egen timeplan slik at emnene/labbene ikke overlapper. Større fag som feks kjemi eller statistikk så er det enkelt å være med i timen og ta eksamen. D...

Utveksling til Loyola Andalucia i Sevilla

Det å dra på utveksling er en utrolig fin måte på å utforske andre kulturer, land og ikke minst deg selv. Man lærer utrolig mye og får opplevd ting man kanskje ikke får gjort hjemme i Norge. Jeg har tidligere vært på utveksling to ganger og sitter igjen med mange gode opplevelser og følte en tredje utveksling i Sevilla ikke ville skuffe og det gjorde det heller ikke. Fag/Emner Jeg tok seks fag:  «Human resource management» «Economic Policy” “Operation Management” “Management Control” “Corporate Finance” “Economic Policy” Det akademiske nivået var for min del hel greit, men det var mange i klassen som syntes disse fagene var utrolig vanskelige. Vi hadde oppgaver som skulle innleveres i alle fag, små prøver og midterms som var en del av karakteren man fikk i tillegg til en avsluttende eksamen. Den desidert beste faget i følge meg var «Economic Policy» med Umed Temurshoev. Han er utrolig dyktig og fagene hans er mye mer krevende enn de andre jeg hadde, men utrolig lærerikt...

Utveksling i Budapest

Høsten 2017 var jeg på utveksling i Budapest, ved Szent Istvan University. Her tok jeg mitt fjerde år på landskapsarkitektur. Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme? Jeg er veldig fornøyd med utvekslingsoppholdet. Grunnen til at jeg valgte å dra til Budapest, er at jeg ville oppleve å bo i en europeisk storby etter 3 år i Ås. Budapest har jeg besøkt en gang tidligere, og hadde et veldig positivt inntrykk av byen. Passe størrelse, nydelig arkitektur, god atmosfære og stort internasjonalt miljø. Samtidig er byen fortsatt autentisk, og ikke ødelagt av for mye turisme som enkelte andre europeiske storbyer. Dette er en gøy by å være ung i, og jeg anbefaler Budapest på det sterkeste! Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta? Ja, ettersom planen min var å ta masteremner fra det internasjonale MLA-programmet. Etter en uke på universitetet ble jeg meldt av alle fagene, og fikk beskjed om at disse ikke ...