Våren i mitt tredje studieår dro jeg over dammen til det idylliske University of Exeter i Storbritannia for å få mange fine akademiske og ikke-akademiske opplevelser.
University of Exeter (UoE) består av tre campus; Streatham og St. Luke i Exeter, og Penryn i Falmouth. Internasjonale studenter fra 150 forskjellige land utgjør 7 500 av totalt 30 000, der hovedvekten er fordelt på Exeter. Universitetet er en del av Russel Group(24 stk) , som vil si at det blant annet er opptatt av å levere fremragende forskning, samt høy undervisningskvalitet. Sist, men ikke minst har UoE mange fasiliteter og moderne undervisningsrom( bl.a laboratorier) og noen av de mest fornøyde studentene og utvekslingsstudentene i Storbritannia.
Fag/Emner:
Jeg tok 4 Emner( 4× 15 Exeter Credits) ved Streatham Campus i Exeter, Devon
BIO2092- Introductory Bioinformatics and Genomics
BIO3041- Pharmacological and Medicinal Chemistry
BIO3089- Secondary Metabolites
BIO3093- Energy Metabolism
En av de største forskjellene som jeg merket mellom norsk og britisk høyere utdanning var lengden på forelesningene(ca. halvparten av tid pr. forelesning ved NMBU). Jeg hadde også praktisk datalab/ korte forelesningssegmenter i 3 timer uten innlagte pauser. Videre var det underforstått at man skulle lese utenfor pensum både før og etter forelesningene siden forelesningene stort sett ikke dekket alt. Imidlertid var det uvant å bli ferdig med forelesningene i slutten av februar siden eksamenene fortsatt var i mai.Undervisningstilbudet som jeg kommer til å savne mest er utvilsomt Journal Clubs, der man diskuterte en forskningsartikkel enten i små grupper eller i plenum. Til stor nytte var det for det meste smertefritt å finne pensumlitteratur og relaterte publikasjoner siden det var gratis tilgang gjennom det digitale biblioteket.
Når det gjaldt innleveringer og eksamener var det merkbart mer jobb enn ved NMBU selv om det ikke nødvendigvis var mer obligatorisk aktivitet. Innleveringene besto av oppgaveark og en poster. I ett av emnene var det også to underveisprøver. Eksamensformen for samtlige eksamener var essay-basert, men lignet for det meste på oppgavesettene fra innleveringene/datalabøktene/underveisprøvene. Jeg hadde eksamener i alle emnene, men dette varierer både mellom og innenfor fagområdene ved universitetet.
Personlig utvikling:
Jeg valgte å dra på utveksling for å få nye
perspektiver og å utforske Storbritannia.Gjennom oppholdet har jeg fått
ytterligere bekreftelser på at jeg vil drive med forskning og har fått øynene
opp for mulige forskningsfelt. Til slutt er jeg trygg på at et
utvekslingsopphold vil hjelpe på jobbsøknader underveis og etter graden siden
erfaringene jeg har gjort er mer enn rent faglige.
Bolig:
Boligmarkedet i Exeter for studenter er hardt
presset og det gjenspeiles godt i prisene. For utveksling i et semester finnes det
kun én studentbolig knyttet til universitetet som utvekslingsstudenter kan søke
på uten å være garantert rett på studentbolig. Hvis man søker for et helt år
kan man velge mellom noen flere steder som er mer moderne og man har garanti
for å få studentbolig gjennom universitetet. ( Se mer her: https://www.exeter.ac.uk/study/accommodation/choose/international/abroadandexchange/)
Jeg valgte James Owen Court tilknyttet universitetet siden søknadsprosessen var svært enkel og alt var inkludert i leien.Prismessig var det utvilsomt dyrere enn Ås. Kvaliteten var kritikkverdig siden det er et gammelt bygg med få utbedringer. At det var en-suite rom gjorde nesten opp for dette.
Det finnes mange muligheter for privat leiebolig, men også her bærer leieprisene preg av at boligsituasjonen er hardt presset. Videre må man også på egen hånd sørge for strøm-, vann- og varmeavtale med mindre alt er inkludert.
Språkutvikling: Emner for språkutvikling var tilgjengelig gjennom INTO-senteret, men jeg tok ikke noen av dem siden jeg hadde et godt utgangspunkt før avreise. Innleveringene, med unntak av posteren og ett av oppgavearkene baserte seg i liten grad på akademisk skriving. Jeg merket derfor lite til forbedring underveis. Imidlertid fikk jeg brukt det muntlige språket flittig med både lokale og andre utvekslingsstudenter. I alt er språkkunnskapene ganske nær utgangspunktet før utveksling, mens det heller er kulturkunnskapene som har økt.
Studentvisum: Siden oppholdet var på 6 måneder var det ikke nødvendig å søke om studentvisum. Sjekk alltid reglene for å se om noe har endret seg god tid før avreise.
Spørsmål
Er du fornøyd med utvekslingsoppholdet ditt, og vil du anbefale andre studenter å gjøre det samme?
Jeg er svært fornøyd og vil sterkt anbefale andre studenter å dra på utveksling hvis de har mulighet og lyst.
Var det vanskelig å få de emnene du ønsket å ta?
For det meste nei. Eneste unntak var endring
av ett fag fra vår til høst som kom uforventet etter søknaden til NMBU.
Fikk du godkjent alle emnene dine da du kom hjem?
Forutsatt at jeg bestod (40%) ble emnene godkjent.
Er du fornøyd med den faglige kvaliteten på universitetet?
Ja og nei. Jeg følte at jeg fikk fordypet meg mer i emnene enn ved NMBU og foreleserne var svært dyktige. Samtidig var det særlig i noen fag lite til ingen hjelp å få med innleveringer, generelle spørsmål om emnet og tidligere eksamener. Det varierer nok mellom fagområdene, men jeg opplevde det som frustrerende å særlig ikke få tilgang til løsningsforslag til tidligere eksamener. Eneste mulighet var å sende spørsmål på e-post, men flere av emnene hadde flere forelesere, så hvis man skulle få svar var det ganske kronglete. Noen av svarene kunne også være ganske vage eller unødvendig unngående.
Jeg forstår det slik at dette er en blanding av forskjell i studiekultur og etablert praksis. Jeg opplevde det likevel som noe nedlatende og at man ble mistenkeliggjort selv om hensikten nok er at man legger større vekt på individuell læring.
På mange måter er det mye som er rimeligere i
Storbritannia sett med norske øyne (sett bortifra kurs på pund som forblir
høy), særlig mat, men alt av Erasmusstipend gikk likevel til
leiekostnader. Det var nødvendig å bruke
store deler av pengene fra Lånekassen, samt supplere med noe sparepenger for å
få mest ut av utvekslingsoppholdet.
Oppnådde du det du ønsket ved å dra på utveksling?
Opprinnelig hadde jeg tenkt til å reise betydelig mer i April og i de første helgene, hvor jeg desverre var syk. Det ble likevel mange utflukter med andre utvekslingsstudenter til blant annet Bristol og Dawlish. Samtidig ble jeg godt integrert i studentmiljøet i Exeter ved å bli med i studentforeninger (Exeter University Big Band og Games Society).Jeg anbefaler derfor på det sterkeste å sette seg inn i noen av de over 200(!) studentforeningene.
Det ble også vanskeligere å balansere studier og sosialt liv enn antatt. I ettertid kunne jeg ha brukt mer tid på lekser og kunne ha gjort det mer behagelig ved å endre ett eller flere emner for å ha færre eksamener.
Samlet sett ble likevel det meste oppnådd.Jeg har fått mange nye konktakter på tvers av ulike kulturer og fagområder.Inspirasjonen jeg har fått og erfaringene jeg har gjort vil jeg ta med meg videre.
«Stikkord: Storbritannia, University of Exeter, Biosciences, Kjemi og Bioteknologi Siv. Ing, integrert»
Bilder (kan ettersendes seperat som jpeg ved
behov):
Comments
Post a Comment