Hei, Jeg heter Anne Mathilde og tok mitt siste semester av bachelorgraden i biologi ved Ecole Supérieure d’Agricultures i Angers, Frankrike. Skolen er en privat høyskole med mye praktisk undervisning innen landbruksfag og matvitenskap. Byen ligger 40 min øst for Nantes, og 1,5 t med høyhastighetstog fra Paris.
Fag og skolen
Jeg gikk et program kalt «innovation and Transformation of local food products” eller “European food business”. Dette var et fast program som går hvert år grunnet et samarbeid med en nederlandsk skole, hvor det er en del av deres studenters studieplan å ha vårsemesteret på andre året i Angers. Hele programmet gikk på engelsk. Det var mye fokus på mat og prosesser i matproduksjon, samt kvalitet og innovasjon. Undervisningen omfattet forelesninger, bedriftsbesøk og praktisk lab. Det var mye gruppearbeid med presentasjoner og rapporter. Det var ikke spesielt avanserte fag, så selve arbeidsmengden var veldig komfortabel. Vi hadde flere labber hvor vi bakte brød, syltetøy, sjokolade mousse, øl, og slikt, og et større prosjekt hvor vi skulle utvikle et produkt for en lokal bedrift. Forelesningene varte i ca 2 timer uten pause, men dette var relativt lette forelesninger å følge med på. Det beste med programmet var alle bedriftsbesøkene vi gjorde. Dette innebar besøker til vingårder, kjeksprodusenter, osteprodusenter, sopp-produsent, mel mølle, osv, og alle hadde en smaking av produktene. Ellers hadde vi og både vin, øl- og ostesmaking på skolen.
Jeg (og alle andre i klassen) opplevde at det var derimot litt dårlig organisering av prosjekter og timeplan, hvor timeplanen ble publisert litt etter hvert og etter mye mas fra studenter. Det var heller ikke alltid tydelige retningslinjer eller instruksjoner for hva som var forventet i presentasjoner og innleveringer. Dette kunne være frustrerende til tider, men alt i alt gikk det fint. Det var vurderinger gjennom hele semesteret, og 3 eksamener mot slutten av semesteret, en i slutten av april, og to i starten av juni.
Reise
Det var lagt opp to forskjellige uker ferie, den ene i slutten av mars, og den andre i starten av mai. Dette gjorde det enkelt å kunne reise rundt både i Frankrike og Europa. Jeg brukte den første ferien til å reise rundt i Frankrike og fikk sett både Mont-saint-Michel og de hvite klippene i Normandie, og den andre ferien ble det en mer internasjonal tur rundt i Europa. I tillegg var det lett å dra til nærliggende byer i helgene, og 17.mai helgen ble tilbragt med en gjeng i en nydelig liten kyst-landsby, Le Croisic.
Byen
Angers er en herlig liten fransk by med befolkning på ca samme størrelse som Stavanger. Det er en studentby, noe man kan se tydelig på barene på kveldene. Angers ligger i regionen Pays de la Loire, som er en vin-region, og området Anjou er et området lokalt kjent for mye sprit produksjon. Der er mange vingårder og slott i området man kan sykle til, og en mindre nabo-by Saumur er kjent for sine mange kilometer med kalksteinshuler hvor det nå er mye sopp og vinproduksjon i. Selve byen har en rolig, intim og koselig energi. Det er masse kafeer og barer med uteservering, og det er alltid fullt om kveldene av franskmenn som sitter ute og røyker- uansett vær. Det er også en veldig grønn by med masse fine parker og turområder, og til og med en strand man kan bade ved elven. Det er også en kjempebra infrastruktur for sykkel med egne sykkelfelt og trafikklys for syklister.
Bolig
Skolen hadde veldig god mottagelse og hjelp til alt som gjaldt hverdagslivet og det å bo i Angers. Jeg fikk god hjelp til å finne et sted å bo. De har studenthybler gjennom en fransk organisasjon som heter Crous, hvor man har et rom med eget bad og deler kjøkken med resten av etasjen. Dette var fullt når jeg tok kontakt, så jeg fikk et rom i et privat kollektiv i et hus litt i utkanten av byen. Skolen hadde et eget nettverk av private utleiere som leide til ESA studenter. Dette var jeg spesielt glad for, ettersom kvaliteten på studenthyblene var så om så (Jeg fikk se en av dem i klassen som bodde der). Badene var veldig små, og det var nesten at man står i toalettet når man dusjer. I tillegg var det et veldig lite kjøkken med 2 plater og en mikro for hele etasjen. I tillegg var det ingen kjøkkenutstyr, verken kopper eller fat, det måtte man skaffe selv. Så det anbefales å finne et privat kollektiv.
Jeg dro på utveksling for å møte nye mennesker og oppleve en annen kultur og få nye opplevelser. Dette var absolutt noe jeg fikk, og anbefaler for alle å gjøre. Man møter folk fra mange forskjellige nasjoner og bakgrunner, og opplever kulturer på en helt annen og nærmere måte enn når man reiser på ferie. I tillegg har man muligheten til å reise og forbedre sine språkferdigheter. Angers og dette programmet var veldig i tråd med dette ettersom man fikk oppleve mye fransk mat og drikke gjennom studiet. Utenom klassen og skolen er det Erasmus arrangementer gjennom hele semesteret hvor man kan møte mange andre mennesker som er i samme situasjon og er åpne for å møte og bli kjent med andre, så det er lett å bli kjent med folk. Mange av dem jeg ble venn med var gjennom Erasmus fester, og som ikke gikk på samme skole. Jeg anbefaler utveksling på det sterkeste, ettersom det er en av de beste opplevelsene jeg har hatt!
Comments
Post a Comment